Ekonomi

Bankaların istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi

Bankaların fonlama riskinin likidite düzeylerinin bozulmasına sebep olmasının önüne geçmek amacıyla istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan bankaların net istikrarlı fonlama oranı hesabının yapılmasına yönelik yönetmeliği kapsamında, net istikrarlı fonlama oranı, mevcut istikrarlı fon tutarının gerekli istikrarlı fon tutarına bölünmesi yoluyla konsolide ve konsolide olmayan bazda hesabı yapılacak

Bankaların fonlama riskinin likidite düzeylerinin bozulmasına neden olmasını önleyebilmek için istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya ilişkin esaslar belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan bankaların net istikrarlı fonlama oranı hesabının yapılmasına yönelik yönetmeliği kapsamında, net istikrarlı fonlama oranı, mevcut istikrarlı fon tutarının gerekli istikrarlı fon tutarına bölünmesi yoluyla konsolide ve konsolide olmayan bazda hesabı yapılacak.

Yönetmelik kapsamında, 1 Ocak 2024’ten itibaren özkaynak hesaplama dönemleri itibarıyla aylık bazda hesaplanan konsolide ve konsolide olmayan net istikrarlı fonlama seviyesinin mart, haziran, eylül ve aralık aylarından itibaren 90 günlük basit aritmetik ortalaması yüzde 100’den az olamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, net istikrarlı fonlama oranı için asgari bir oran tesis etmeye, bu oranın hesaplanmasına ve tutturulmasına yönelik esasları belirlemeye yetkili olacak.

İşte detaylar...

BDDK’YA GENİŞ YETKİLER

BDDK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) makul görüşü alınmak yoluyla fonlama riski düzeylerini göz önüne alarak banka ya da banka grubu temelinde daha ihtiyatlı esaslar belirleyebilecek.

Kalkınma ve yatırım bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca aksi belirleninceye kadar, bu asgari seviyeleri tutturmaktan muaf tutuldu. Söz konusu yönetmelikte, mevcut ve gerekli istikrarlı fon hesaplaması ve türev varlıklara ilişkin ayrıntılara da yer verildi.

Merkez Bankası’nın finansal piyasaların genelinde meydana gelen bir stres ya da makroekonomik gelişmeler karşısında uyguladığı istisnai ve geçici olağandışı likidite işlemleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan likidite temin etmek için Merkez Bankası’na teminata verilen varlıklar için yönetmelikte belirtilenlerden daha düşük bir göz önüne alma oranı belirlemeye Merkez Bankası ile gerçekleştirilecek değerlendirme sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkili kılındı.

6 AY VE DAHA UZUN VADELİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ayrıca, bu olağandışı likidite işlemleri kapsamında Merkez Bankası’nın piyasada oluşan likidite fazlasını piyasadan çekmesinden kaynaklanan 6 ay veya daha uzun vadeli Merkez Bankası’ndan olan alacaklar için yüzde 5 oranından az olmayacak bir dikkate alma oranı belirlemeye Merkez Bankası ile gerçekleştirilecek değerlendirme sonucunda yetkili olacak.

Batı yaptırımları nedeniyle Rus altını Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılıyor

ŞOK’ta şiyonyer 1300 TL’ye, 3 kapaklı gardırop 2200 TL’ye komodin 430 TL’ye düştü!

Tam 14 şehirdeki huzurevlerine yüksek maaşlı personel alınacak! KPSS şartı yok!