Bankaların kara listesinden nasıl çıkarsınız? Banka sicilini temizlemek için ne yapmalı?
Türkiye’de geçtiğimiz yıl kredi kartıyla yapılan ödemeler 3,7 trilyon TL’yi bulurken, enflasyonun etkisiyle bütçesini denkleştiremeyen vatandaş, en çok market ve AVM’lerde kredi kartıyla harcama yaptı. Kredi kartı borcunu ödeyemeyip yasal takibe düşenlerin sayısı ise yüzde 136,8 artarak 831 bin kişi
Enflasyonun 2022 yılı başından bu yana hızlı yükselişiyle birlikte kredi kartına yüklenen yüzbinlerce kişi hem borca hem de bankaların kara listesine girerek iki kez mağdur oldu. Peki kara listeye girmiş olan biri bu listeden nasıl çıkabilir?
Kara listede olmak demek, hayati ya da ertelemek istemediğiniz bir ihtiyacınız olsa da hiçbir bankadan kredi onayı alamamak anlamına geliyor
Kimi zaman başka bir borcu kapatmak veya acil gelişen ihtiyacı için para bulmak isteyenler için en pratik çözüm bankalardan kredi çekmek oluyor. Fakat kredi kartı ya da kredi ödemesini birkaç dönem düzenli yapamamış kişiler ise bankaların kara listesine girdiklerinden bu imkanı kaçırıyor.
Adı Kara listede yer alan kişiler, bankalar nezdinde kredi kartı veya kredi kullandırmaya uygun bulunmayan kişiler statüsüne girmiş oluyor. Öte yandan, kara listede kalmak kalıcı bir durum değil. Bazı yöntemlerle bankaların kara listesinden çıkmayı sağlamak mümkün.
Peki kara çıkmak için yapmalı?
BORÇ KAPATMAK
Bankaların kara listesinden adını sildirmenin ilk yolu olarak bütün kredi ve kredi kartı borçlarını kapatmak gerekiyor.
Bunun için eğer kefil ya da teminat gösterebiliyorsanız bir borç kapatma kredisi çekmek en akla uygun seçenek olabilir. Fakat eğer borç kapatma kredisi kullanabilmeniz söz konusu değilse, borcunuzu yapılandırma seçeneğiyle ilerleyebilir, taksitli olarak borcunuzu kapatabilirsiniz.