Bankaların TL mevduat toplama hamlesi faizleri yükseltti
MB ve BDDK'nın getirdiği düzenlemelerdeki yükümlülüklerin altına girmek istemeyen bankalar, TL mevduat oranlarını yükseltmek için TL mevduata verdikleri faizleri yükseltmeye başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başta olmak üzere ekonomi yönetiminin faizleri düşürdük yönündeki açıklamalarına rağmen bir süredir finans piyasalarında bankaların mevduat toplamak için yüksek faiz tekliflerinde bulunduklarını dillendiriyor.
Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan imzalı haberde de bankaların yüksek faizle mevduat toplama hamlesine girdikleri ve yıl sonu bilanço hareketleri nedeniyle faizleri yüksek tutmaya bir süre daha devam edecekleri belirtiliyor.
Faizler yüzde 30'lara kadar çıktı
Haberde bankacılık sektöründe son dönemde en önemli gündem maddesinin TL mevduat faizleri olduğu belirtilirken TL mevduata verilen faizlerin yüzde 25 ile 31 arasında değiştiği ifade ediliyor. Haberde Merkez Bankası'nın bankalara getirdiği ek menkul kıymet tutma zorunluluğundan kaçan bankaların riske girmemek için TL mevduat oranını artırmak istedikleri ifade edildi. Haberde, düşük faizle ek menkul kıymet alımı yaparak uzun süre bilançoda risk taşımaktansa TL mevduat oranlarını artırmak isteyen ve mevduat çekmek isteyen bankaların yüzde 25-31 arasında TL mevduat faizi teklif ettikleri kaydedildi..
Hem kredide hem mevduatta tahvil alım zorunluluğu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası’nın aldığı önlemler doğrultusunda bankalara getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğu hem kredilerde hem de mevduatlarda uygulanıyor. Buna göre bankalar, yabancı para mevduatın yüzde 5’ine kadar tahvil tutmak zorunda. Bankalar 2023 yılından itibaren ise TL mevduat oranı yüzde 50 ve yüzde 60’ın altında kalırsa ilave olarak 2 ve 7 puan tahvil tutma yükümlülüğü altına girecekler.
Özel bankaların TL Mevduat oranı düşük
Haberde aktarılan bilgilere göre, BDDK’nın verilerine göre 28 Ekim itibariyle bankacılık sektöründe KKM dahil TL mevduat hesaplarının oranı yüzde 47,6. Kamu bankalarında ise bu oran yüzde 50,59. Yerli özel bankalarda TL mevduat oranı yüzde 47,21 iken yabancı bankalarda yüzde 43,25. Getirilen yeni önlem çerçevesinde daha yüksek oranda tahvil tutmak istemeyen özel yerli bankalar ve yabancı sahipli bankalar da TL mevduat oranlarını yükseltmek için faiz artışına geçti.
TL mevduat faizi KKM’nin üzerinde
Öte yandan Merkez Bankası’nın son üç ayda yaptığı indirimlerle politika faizi yüzde 10,5'e gerilerken KKM faizi ise yüzde 13,5 seviyesine indi. KKM getirisinin düşmesinin de TL mevduatlara uygulanan mevduat faizinin yükselişinde bir diğer etken olduğu belirtilirken yıl sonu bilançolarını iyileştirmek isteyen bankaların bir süre daha mevduat faizlerini yüksek tutacağı beklentisi hakim.
Düşük faiz politikasına tepki: Yeniden gözden geçirilmeli
Türk Lirası mevduata şok faiz. Diğer bankalar takip edecek mi?
Kur korumalı mevduat faiz oranları ne kadar? Kur korumalı mevduat hesaplama nasıl yapılır?