Baraj inşaatında kamulaştırma sorunları yaşanıyor
Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine başlandı
9 Ekim 1956 ile 4 Kasım 1983 tarihleri arasında bedelsiz el konulan taşınmazlara tazminat ödenmesine ilişkin düzenleme içeren tasarı üzerinde, grubu adına söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, düzenleyici etki analizleri hesaplanmadığı için, kamulaştırma bedellerinin ödemelerinde zora düşülebileceğini öne sürdü.
Kamulaştırmanın, mülkiyet hakkına getirilmiş bir sınırlama olduğunu savunan Akçay, "Burada sözkonusu olan, hiçbir anayasal destek olmadan el koymadır. Hakkın özünü zedeleyen bir durumdur. Hukuk devletinin Anayasa'ya aykırı işlerden kaçınması gerekir. Kamulaştırma mevzuatına uygun bir düzenleme olmamıştır" diye konuştu.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise mülkiyet hakkının kutsal olduğunu belirterek, "Mülkiyet hakkı ayrıca, en temel insan hakkıdır" dedi.
Hasip Kaplan, Türkiye'de, yol yapımı, baraj inşaatı ve enerji projeleriyle ilgili uygulamalar sırasında kamulaştırma sorunları yaşandığını ileri sürdü. Kaplan, "Maden kanunuyla birlikte gelecekte çok ciddi istimlak ihlalleri olacaktır. Mayınlı arazilerle ilgili mülkiyet ihlalleri var. Bu tasarı, bunların tümünü çözecek mi? Ben buna inanmıyorum" diye konuştu.
Kaplan, kamulaştırma işlemlerinde ödemelerin taksitle değil, peşin yapılmasını istedi.
CHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de kamulaştırma bedellerinin ödenmesinde ya uzlaşma yoluna gidileceğini ya da vatandaşın dava açabileceğini söyledi. Hamzaçebi, "Eğer vatandaş uzlaşırsa parası peşin ödenecek ancak mahkemeye giderse parasını hemen alamayacak, bu yılları bulabilecek. Böylece, dava açan kişi cezalandırılmış oluyor" dedi.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarı üzerinde gruplar adına konuşmaların tamamlanmasının ardından, birleşimi, saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.
AA