Bargylia antik kenti satışa çıkarıldı!
Bodrum'da Bargylia antik kentindeki 330 bin metrekarelik arazi, 22 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. İlanda “1. derece SİT alanı, göle cepheli, deniz manzaralı” ifadeleri yer aldı
Bodrum'da Bargylia antik kentindeki 330 bin metrekarelik arazi, 22 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. İlanda “1. derece SİT alanı, göle cepheli, deniz manzaralı” ifadeleri yer aldı. Ancak alıcılar, araziye SİT engeli yüzünden sıcak bakmıyor. Arazi sahipleri ise, "SİT nedeniyle malımızı ne satabiliyoruz ne de değerlendirebiliyoruz. Çok mağduruz" diyor
Bodrum'da 1. derece arkeolojik SİT alanı kabul edilen M.Ö. 5. yüzyıla dayanan Bargylia (Bargilya) antik kentindeki arsalar, emlakçı tarafından satılığa çıkarıldı. Ancak, SİT engeli olması yüzünden alıcılar araziye sıcak bakmıyor. Arazi sahibi çiftçi aile ise, mülkünü bir türlü elden çıkaramadığı için mağdur olduğunu öne sürüyor.
"Mecbur kaldık"
İnşaat yapımı "yasaklı" olan 330 bin metrekarelik arazi, 22 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Bir emlak sitesindeki ilanda arazide çok sayıda arkeolojik kalıntı olduğu gözden kaçmıyor. Satış ilanında, "1. derece arkeolojik sit alanı, Boğaziçi Köyü Kuş Cenneti Gölü'ne cepheli full deniz ve göl manzaralı" ifadesi yer alıyor. Antik kentte kazı yapılmadığına da dikkat çekilen ilanda şu açıklamalar da var: "Surlar, tapınağa ait olduğu düşünülen bir alan, sadece yeri belli olan tiyatro, küçük bir stoa kalıntısı, Roma çağından kalan bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol alanı."
Milas Boğaziçi mahallesinde tarihi M.Ö. 5. yıldan daha eskilere uzanan Bargilya antik kenti üzerindeki arazilere bir çivi bile çakamayan, üzerindeki bir taşı yerinden oynatamayan arazi sahipleri çareyi satışa çıkarmakta bulmuş. Milaslı çiftçi Hüseyin Üçpınar'ın babası Ahmet Üçpınar'ın 1927 yılında Hazine'den satın aldığı araziye bugüne kadar hiçbir şey yapmalarına izin verilmemiş. Hüseyin Üçpınar, "Babamın devletle girdiği takas anlaşmasında ortaya çıkan değer kaybını bağışlamak için yasal her şeyi hazırlayıp imza attı. Ancak takas işleminden son anda vazgeçildi. Devletin takas için teklif ettiği 3 parçadan oluşan 150 dönümlük arazi daha sonra Bakanlık tarafından değeri yükseldiği gerekçesiyle takastan vazgeçildi. Mirasçı 5 kardeş olarak çareyi araziyi satışa çıkarmakta bulduk" dedi.
1. derece SİT nedir?
Bilimsel muhafaza açısından evrensel değere sahiptir. İlginç özellik ve güzellikleri barındırması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.
Bargylia antik kentinden kalanlar
Tapınak alanı ile odeion arasında, dört tarafı, bezemeli bir sunak bulunmuş. Günümüzde, ikiye ayrılmış olan sunak, Milas Müzesi'nin bahçesinde sergileniyor. Sunağın ilk yüzünde; uzun bir peplos içinde Artemis Kindyas betimlenir. Yazıtlardan biri de, İmparatorluk döneminin başına tarihlenir. Kentin kalıntıları arasında, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait yapılar ve Bizans dönemi kalıntılar tepede yer alır.
Yeni Asır