Sektörel

Barınma krizi endüstriyel konutla çözülebilir! Hem uygun fiyatlı, hem kısa sürede ev sahibi olma fırsatı!

Konut sahibi olmak giderek daha da zorlaşırken, barınma krizi için endüstriyel konutla çözümü gündeme geldi. Peki endüstriyel konut nedir? İşte ayrıntılar...

Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün raporuna göre 2025 senesinde 1,6 milyar insanın sürdürülebilir ve karşılanabilir barınmadan yoksun kalabileceği öngörülüyor. Deprem coğrafyasında yer alan Türkiye’de de güvenli barınma ihtiyacı daha da can yakıcı bir problem şeklinde dikkatleri çekiyor.

Kirada yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz tarihi itibarıyla sona ermesinin ardından, barınma sorunu gündemde daha geniş yer tutmaya başladı ve tartışmalar arttı. Özellikle de İstanbul gibi büyük şehirlerde bu sorun daha da şiddetli olarak karşımıza çıkıyor. 

Kira bedelleri gittikçe yükselirken, konut sahibi olmak da gittikçe daha zor hale geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlarda da bu görülüyor. 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 şeklinde oldu. 2024 Mayıs ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 düşüş gösterdi ve 110 bin 588 olarak kaydedildi. 

KONUT SAHİBİ OLMAK HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR

Diğer taraftan, istatistikler 2023’ün ilk 10 ayında arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışlarının 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi seviyesini gördüğünü ortaya koyuyor. Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkullerin payı ilk defa yüzde 58,9'u bulurken, Ekim ayında bu oran rekor kırarak yüzde 62,2 olarak kaydedildi. 

Konutta yaşanan düşüşe rağmen diğer gayrimenkul türlerindeki yükseliş ev sahibi olmak için farklı alternatiflerin Türkiye’de de yaygınlaştığı anlamını taşıyor. 

Dünyada bu konuda öne çıkan, depreme karşı dirençli ve sürdürülebilir yapı yöntemi olan endüstriyel konut anlayışı, Türkiye’de de konut sahibi olmak için bir alternatif sunuyor. İnsanların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin ve bir araya gelmenin oluşturduğu güçle çözmesi gerektiği sistemlere ihtiyaç her geçen gün artarken, bugün pek çok htiyaç paylaşım ekonomisi modeliyle karşılanıyor.

Barınma alanında da adeta yeni nesil kooperatifleri andıracak şekilde insanların bir araya gelerek arsa aldığı ve endüstriyel konut üretimi aracılığıyla uygun fiyatla konut sahibi olabildiği yöntemler dikkat topluyor. 

UYGUN MALİYET VE KISA SÜREDE EV SAHİBİ OLMA İMKANI

Türkiye’nin ilk endüstriyel konut markası Homera, ev sahibi olabilmenin imkansızlaştığı bu dönemde, Türkiye’de ve Avrupa’da geleneksel konut sahibi olma yöntemine bir alternatif üretiyor. 

Depreme karşı dirençli, yüksek enerji verimli ve çevre dostu olan Homera yapıları, müşterilerine istedikleri yerde, kişileştirilebilir, tek ya da çok katlı, farklı büyüklüklerde ve tasarımlarda anahtar teslim konut sahibi olabilme imkanı sunuyor. 

“Fabrikadan Halka” anlayışıyla çelik taşıyıcı sisteminden mimari tasarım ve elektrik-mekanik projesine, iç mimarisine kadar her ayrıntıyı planlayarak çözen bir hazır konut paketi sunuluyor. 

Özellikle de insanlar bir araya gelip aldıkları arsaya, aynı anda 10-20 modüler çelik konut yaptığında, endüstriyel verimlilik sayesinde uygun maliyetle ve kısa sürede konut sahibi olunabiliyor. 

BARINMA SORUNU ENDÜSTRİYEL KONUTLA ÇÖZÜLEBİLİR

Homera, özellikle deprem bölgesinde bulunan ülkemizde güvenli binalar inşa ederken, sürdürülebilirliğe uygun yapı sistemlerini yaygınlaştırmayı planlayan fabrika ortamında yapı üretiminin öncüsü Consera’nın lokomotif markalarından biri. Consera Kurucusu Melih Şimşek, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde ilk sırada yer alan barınmanın, insanlar için hâlâ en önemli temel problemlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Şimşek, söz konusu açıklamasında "TÜİK 2021 Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması’na göre, konut sahibi sayısı, 15 milyon 384 bin 812. Kiracı sayısının ise, 6 milyon 991 bin 720 olduğu belirlendi. Türkiye’de senede 500-600 bin konut üretiliyor fakat aslında 700-800 bin ihtiyaç bulunuyor. Tabii ki buna hayati önem taşıyan ve mevcut yapıların güvenli duruma getirilmesini sağlayacak kentsel dönüşüm ihtiyacı dahil değil. Konut sorunu, kira ve ev sahipleri arasındaki tartışmalar gün geçtikçe katlanıyor. Sürpriz maliyetlerin olmadığı endüstriyel konut üretim yöntemi bütün dünyada barınma sorununu çözecek önemli bir adım olarak görülüyor" ifadelerini kullandı. 

Melik Şimşek, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"İnsanların bir araya gelmelerinden doğan gücü kullanarak, arsaları gerçek maliyetiyle aldığı ve 30-50 konut yaptırarak, bir şeyden çokça üretmenin getirdiği endüstriyel verimlilikten faydalandığı bu yöntem aracılığıyla, oldukça uygun maliyete konut sahibi olma imkânı bulunuyor. Biz de hem barınma krizine çözüm bulmak hem depreme dirençli yapılara kavuşmak hem de sürdürülebilir bir inşaatı ülkemize yaymak amacıyla yıllardır yapısal ve modüler çelik yapılarla ilgili üretimlerimize ve farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hollanda’da bir showroom’u bulunan Homera’nın yapıları, şimdiden Belçika, Avusturya ve Dominik’te kuruldu. Yeni nesil bir konut edindirme metodolojisi sağlayan Homera, projeleriyle Türkiye ekonomisine ve ihracata katkıda bulunuyor. Fakat asıl amacımız depreme karşı güvenli çelik yapılar ve sürdürülebilir inşaat konusunda toplumu ve sektörü bilgilendirip geliştirmek."

Tuzla'daki Bin Evler Sitesi'nde sular durulmuyor! İnşaat alanı bir anda 32 bin 908 metrekareye çıkartıldı!

Ev almak isteyenler dikkat: Ev satışlarında ve kiralarda yön değişti

Benzin, motorin, LPG fiyatlarında indirim var mı? Son dakika akaryakıt fiyatları bir bir açıklandı!