27 / 04 / 2024

Barınma sorunu öğrencileri de vurdu: O ilde 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL'den başlıyor! 

Barınma sorunu öğrencileri de vurdu: O ilde 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL'den başlıyor! 

Türkiye’nin en yoğun öğrenci nüfusunu barındıran şehirlerden biri olan Antalya’da öğrenciler barınma sorununa tepkili. Kentte, 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL'den başlıyor. 



Türkiye'nin son zamanlardaki en büyük sorunu barınma oldu. Antalya’daki barınma sorunu öğrencileri de etkiliyor. 

Türkiye’nin en yoğun öğrenci nüfusunu barındıran şehirlerden biri olan Antalya’da, kiralık ev fiyatları sadece döviz kurundan ve yüksek enflasyondan değil, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan yabancı göçünden de etkileniyor. 

Barınma sorunu öğrencileri de vurdu: O ilde 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL den başlıyor! 

Antalya Ekspres'ten Özlem Akça'nın aktardığına göre; kira bedelleri, Antalya'nın çoğu ilçesinde geçen seneye göre üç kattan fazla arttı. Kentte uzun senelerdir aynı yerde yaşayan insanlar, mahallelerinden ayrılıyor ve örece daha ucuz fakat ücra mahallelere taşınıyor. Boşalan konutlara da dövizle ödeme yapan yabancılar geliyor. 

Antalya'daki öğrenciler içinse koşullar daha da zorlaştı. Akdeniz Üniversitesi merkez kampüsüne yakın olduğu için genellikle öğrencilerin ikamet ettiği Kültür Mahallesi’nde 40 metrekarelik 1+1 konutlar 4 bin TL'den başlayan fiyatlarla kiralanırken, oda kiraları da 3 bin TL seviyesinden başlıyor. Farklı mahallelerde de 1+1 konutlar için kira bedelleri 7 bin TL'den, oda fiyatları da 4 bin TL'den başlıyor. 

Bu rakamlar sabit kalmıyor ve her an değişiklik göstererek, artıyor. 

Barınma sorunu öğrencileri de vurdu: O ilde 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL den başlıyor! 

Öğrencilerin yaşadığı barınma krizine tepki olarak ortaya çıkan Çatımız Gökyüzü hareketinin üyesi olan ve kendisi de barınma sorunuyla karşı karşıya kalan R. N., konuya ilişkin açıklamasında "Şu an oturduğumuz eve 7 bin TL kira veriyoruz ancak konut sahibimiz bunun yetersiz olduğunu, burada kalmamızın ona hiçbir faydası olmadığını ve sözleşmemiz bittikten sonra kirayı iki katına yükselteceğini belirtti. Konutun temel bir ihtiyaç değil yatırım aracı şeklinde görüldüğü günümüz şartlarında öğrencilerin barınma hakkından mahrum bırakılması bir insan hakları ihlalidir" ifadelerine yer verdi.

Barınma sorunu ve geçim sıkıntısı yaşamayan öğrenci sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek duruma geldi. 

1. sınıf öğrencisi A.A da "Zaten kalabalık olan ve geçim sıkıntısı yaşayan ailem, eğitimime bütçe ayırmakta zorlandığı için bir kafede yarı zamanlı olarak çalışıp kendi ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum" diye konuştu.  

Ekrem İmamoğlu'ndan Karanfilköy dönüşüm projesi eleştirilerine yanıt!

Ekonomistten dönüşüm tepkisi: İstanbul'da acil bölgeler varken, KİPTAŞ kentin en sağlam bölgesine gitti!

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?


Geri Dön