Barış Aydın: Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı var!
İnşaatçılar, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’dan “Taksi şöförünün ve bakkalın bile standartı var, müteahhitlerin yok” diyerek şikayetlerini dile getirdi...
Ankaralı inşaat sektörü temsilcileri, Türkiye genelinde 300 bine yaklaşan müteahhitlere standart getirilmesi için hükümetin kapısını çaldı.
İnşaatçılar, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’dan “Taksi şöförünün ve bakkalın bile standartı var, müteahhitlerin yok” diyerek şikayetlerini dile getirdi. Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Barış Aydın, “Ülkemizde ‘haydi gidelim inşaat yapalım’ diyen 100 binin üzerinde insan var. Teneke binalara artık son verilsin. Yapı ruhsatı bakkaldan değil belediyelerden alınıyor. Belediyelerin çürük yapıya ruhsat vermemesi gerekiyor. Ankara konut sektöründe balon riski yok. Çünkü Türkiye’de Üçüncü Havalimanı gibi projeler sektörü tetikliyor” dedi.
KİRACI BİLE BULAMAYACAĞIZ
Türkiye genelinde lüks konut arzının 5 yıl sonra yüzde 50 daralacağına dikkat çeken Aydın, 15 yıl sonra sektörün kiracı bılmakta zorlanacağını söyledi. Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: “Bakanlara, müteahhitler için bir standart getirilmesi için bir kanun teklif sunduk. ‘Her önüne gelen inşaat yapmasın’ dedik. Kentsel dönüşümle önümüzdeki 20 yılda 7 milyon konut yenilenecek. Bunun tamamını devletin tek başına yapması mümkün değil. Bu nedenle devletin müteahhitlere vergisel kolaylıklar sağlaması gerekiyor. Şu anda 25-30 yıllık yapılar var. 20 yıl sonra Türkiye’nin böyle bir dönüşümü yapması neredeyse imkansız. Şimdi binaları yıkmak kolay. Ama ileriki dönemlerde bu binaların dönüştürülmesi mantıken ve fiziken mümkün değil. Öncelikle sektördeki çürük elmaları ayıklayalım. Taksi şöförünün sertifikası var. Çocuğumuzla yaşadığımız binaları yapan müteahhitlerin standardı yok. Biz hükümete teklifimizi sunduk. Meclis’ten geçer veya geçmez ama yasalaşırsa sektör yola girecek. Böyle giderse 15-20 yıl sonra herkesin evi olacak. Bu nedenle kiracı bulmakta zorluk çekeceğiz. 20 yıllık süreçte ihtiyaçtan dolayı konut sektöründe bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.”
Hürriyet