Genel

Barış Onay: Her yıl 500 bin konut üretilmeli!

Konut sektörünün gelecek vizyonunun ortaya konulacağı "Konut Konferansı 2010", 21 Ekim 2010'da Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) yapılacak

Konut geliştirmedeki finansal dinamikler, yeni iş modelleri, enerji verimliliğinin önemi ve örnek uygulamalar, orta ve dar gelir grubuna yönelik konutlar, bina tasarımında enerji tasarrufu, sosyal anlamda sürdürülebilir konut tasarımı ve planlama, marka konutlar, Konut Konferansı'nda gündeme taşınacak. Konferansta söz alacak kişiler arasında, dünyaca ünlü yerli ve yabana uzmanlar bulunuyor.

YEM Genel Müdürü Barış Onay, konut sektörünün Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, Türkiye'de nüfus artış hızına bağlı olarak her yıl 500.000 dolayında konut üretilmesi gerektiğini belirtti. Onay, Konut Konferansı 2010'un bu açıdan çok önemli olduğunu belirterek, "Konf eransın katılımcılara sektörün bugünü ve geleceği konusunda önemli ipuçları vereceğine, bu sebeple de sektörün gelişmesi açısından çok önemli bir rol üstlendiğine inanıyoruz" dedi. Onay, yapı sektörünün altyapı ve binalar şeklinde ikiye ayrıldığım belirtti. Sözlerine devam eden Onay, "Hem altyapı, hem de binalar ekonomik olarak aynı büyüklüktedir. Binaları konut ve konut dışı (ofis-avm vs.) olarak ayırdığımızda, yapı ruhsatlan üzerinden yapacağımız bir dağılım "Konuf'un bina yapım sektöründeki rolünün 80%'e yaklaştığım göstermekte. Tek başına bu değerlendirme bile, bize Konut sektörünün Türk Yapı Sektörü için nasü bir önemi olduğunu anlatıyor. Diğer taraftan konut, yatırımcının hayatı boyunca sahip olabüeceği en büyük yatırım. Bu sebeple konut satın alma karan ekonomik olarak verilmesi en zor kararlardan biri," diyor.

Konut Konferansı'nı önümüzdeki yıllarda da yapmayı planladıklannı belirten Onay, sözlerine şöyle devam etti; "Konut Konferansı'nı her yıl tekrarlanacak uzun soluklu bir proje olarak geliştirdik. Bu büyük ve stratejik önemdeki sektörün karar verici paydaşlarını bu konferansta bir araya getiriyoruz. Konut Konferansı'nda bu yıl "Konut", tasarım, geliştirme, planlama, ekonomi boyutlan ile ele alınacak. Önde gelen yerli ve yabancı uzmanlar, konut gelişimindeki trendleri ve çözümleri paylaşacaklar. Konferans'ta gündeme taşınacak konular arasmda, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, orta ve dar gelir grubuna yönelik konutlar, finansal dinamikler gibi önemli başlıklar yer alıyor."
Hürriyet