Genel

Bartın Kültür ve Macera Turizmine Hazırlanıyor Projesi mecliste!

Bartın ilinde hayata geçirilmesi planlanan Bartın Kültür ve Macera Turizmine Hazırlanıyor Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Bankoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın ilinde hayata geçirilmesi planlanan Bartın Kültür ve Macera Turizmine Hazırlanıyor Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Bankoğlu, sorusunun Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bankoğlu, ''Seçim çevrem Bartın'da, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ("BAKKA") destekli "Bartın Kültür ve Macera Turizmine Hazırlanıyor" isimli projenin hayata geçirileceği, 29 Haziran 2020 tarihli Bartın Valiliği açıklamasıyla duyurulmuştur. Söz konusu duyuruda yer alan detaylara göre, Bartın Kemankeşler Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü'ne ait proje, BAKKA 2020 Yılı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanmıştır. 1.003.502,51 TL toplam bütçeli proje için BAKKA tarafından 752.626,88 TL hibe desteği verileceği de açıklanmıştır. Projeye dair iki ihalenin 1 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Bu ihalelerden, LOT-1 olarak adlandırılanı "Macera ve Sportif Parkurların Alımı ve Kurulumu" üzerine; LOT-2 şeklinde adlandırılan diğeri ise 10 metrekarelik 20 adet çadırın ve 400 metrekarelik 1 otağ çadırının alımı üzerineydi'' diye konuştu. 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nun soruları:
1) Detaylarına yer verilen projeye hibe desteği sağlanması sürecinde, hangi objektif kriterler dikkate alınarak bir karara varılmıştır? Sağlanacak hibe desteğinin fazla olup olmadığı hangi koşullara göre belirlenmektedir? 

2) Projenin hayata geçirileceği alanın TOKİ Kent Ormanı bölgesinde bulunduğunu dikkate aldığımızda, seçilen alan, proje kapsamında sunulurken herhangi bir değerlendirme yapılmış mıdır? Kent ormanı bölgesi haricinde, başka alanlara yönelik bir uygunluk çalışması gerçekleştirilmiş midir? Şayet böyle bir çalışma yapıldıysa hangi yetkin kurum ve kişilerin değerlendirmesiyle bu sonuca varılmıştır? 

3) BAKKA tarafından desteklenen projelerde, doğanın ve yeşil alanların korunmasına yönelik nasıl bir politika izlenmektedir? Bahse konu proje için çok sayıda ağacın kesildiği, belirli ağaçların da işaretlendiği ve yer açma işlemi yapıldığı göz önüne alındığında, böyle bir tahribata BAKKA tarafından nasıl izin verilmektedir? 

4) İhaleler için hazırlanan şartnamelerin belli bir inşaat firması yararına "adrese teslim" olduğuna dönük iddialar mevcuttur. Bahsettiğimiz projeye özgü şartnameler hazırlanırken hangi esaslara dikkat edilmiştir? Bu esasların, BAKKA'nın benzeri projelerde uyguladığı koşullarından bir farkı var mıdır?