Sektörel

Bartın'a 40 milyon dolarlık demir çelik yatırımı yapılacak

Bartın'da, Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier, "Haddehane yatırımının tamamlanmasının ardından yıllık 500 bin ton üretim hedefliyoruz" dedi

Mescier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde temeli atılarak yaklaşık 40 milyon dolar tutarında yatırım yapılan haddehane tesislerinin faaliyete geçtiğini söyledi.

32 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 100 bin metrekare alandaki fabrikada şu anda deneme üretiminde 150 kişinin çalıştığını ve önümüzdeki günlerde sayının 400'e ulaşacağını anlatan Mescier, şunları söyledi:

"Şirketimiz, 1990'da Karabük'te devreye soktuğu haddehane tesisiyle imalatçı kimliğini kazandı. Bugüne kadar yaptığı atılımlarla büyüyerek Türkiye demir-çelik endüstrisinde hatırı sayılır konuma ulaştı. Şirketimizde köşebent, lama, kare, yuvarlak gibi demir-çelik ürünlerinin imalatı, iç ve dış pazarlara satışı yapılıyor. Bunların yüzde 75'i dış pazarı kapsıyor. Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük özel demir-çelik tesisi konumundadır. Başka yerlere yatırım yapmak yerine kendi bölgemizi tercih ettik. Demir-çelik üretiminde Bartın, Karabük'e oranla, limanı bulunmasından dolayı avantajlı il konumunda. Bartın'da ürettiğimiz demirde ton başına 16 dolar gibi bir karımız oluyor. Ayrıca limanla birlikte gelen 16 dolarlık bu avantaj, yaşadığımız krizde haddehanelerin
kapanmaması için çok ciddi rakamdır."

Türkiye'de enerji fiyatlarının yüksek olmasının yurt dışıyla rekabet etmelerini güçleştirdiğini belirten Mescier, şöyle konuştu:

"Bizler, özellikle İtalya ve İspanya ile büyük bir rekabet içerisindeyiz. Ancak bu ülkelerde sağlanan destek ve enerji fiyatlarının düşük olması, bizleri o ülkelerle büyük bir savaş içerisine sokuyor. Bu da rekabeti güçleştiriyor."

-KARABÜK VE BARTIN'DAKİ ÜRETİMLER-
Karabük'teki 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip sıcak haddehane tesisinin yıllık üretim kapasitesinin 150 bin ton olduğunu kaydeden Mescier, şöyle devam etti:

"Söz konusu üretimin yüzde 50'sinden fazlası dış pazarlara ihraç ediliyor. Bartın'daki üretimin yüzde 75'ini Afrika, Avrupa'nın yanı sıra ABD gibi 60 ülkeye ihraç edeceğiz. Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, gelişen teknoloji ve pazar talepleri doğrultusunda başlattığı kapasite artırımı ve modernizasyon çalışmalarını sürdürüyor. Şirketimiz, 2007'de kalite yönetim anlayışını ISO 9001:2000 sertifikası ile belgelendirilmiştir."
AA