AVM

Başakşehir Belediyesi'nden AVM ruhsatları açıklaması!

Başakşehir Belediyesi AVM ruhsatları hakkında açıklama yaptı. İşte Başakşehir Belediyesi'nin yaptığı o açıklama...


Başakşehir Belediyesi AVM ruhsatları ile ilgili açıklama yaptı.  Başakşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklama şu şekilde;


Bilindiği üzere 29.01.2015 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile AVM’lerle ilgili bir takım düzenlemeler getirilmiştir.


Bu düzenlemelerden bir tanesi AVM’ler için işyeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlenmesi ile ilgili yetkileri belirlemektedir. Kanunun işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi başlıklı 5. Maddesinin 7. Fıkrası “Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkilidir….” ve yine aynı kanunun geçici 1. maddesinin 4. Fıkrası “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yapı ruhsatı almış olmakla birlikte işyeri açma ve çalışma ruhsatı almamış olan alışveriş merkezleri hakkında 5 inci maddenin yedinci fıkrası hükmü uygulanmaz” şeklindedir.


Yukarıdaki maddeler dikkate alındığında söz konusu değişikliğin 29.01.2015 tarihinden önce yapı ruhsatı almış AVM’lerde uygulanamayacağı açıktır. Yani bu AVM’lerde her türlü ruhsat ve izinler kanun öncesi mevzuatta olduğu gibi yürütülür.

Öte yandan İlgili bakanlığın konu hakkındaki görüşü ise şu şekildedir.


“…Anılan Kanunun “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi” başlıklı 5 inci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca; büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili kılınmıştır. Bu madde ile büyükşehir belediyesine verilen yetki yalnızca alışveriş merkezinin kendisine verilecek ruhsat ve izinlere yönelik olup alışveriş merkezi içindeki işletmeleri kapsamamaktadır. Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasının da bu çerçevede değerlendirilmesi uygun olacaktır. Dolayısıyla, 6585 sayılı Kanun alışveriş merkezi içindeki işyerlerinin ruhsatlandırılması hususunda herhangi bir değişiklik getirmediğinden, bu işyerleri için Kanunun yürürlük tarihinden önce olduğu gibi yetkili idareler tarafından ruhsatlandırma işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir.”

 

Yukarıdaki kanun hükümleri ve bakanlık görüşünden de açıkça anlaşılacağı gibi Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna dayanarak AVM’lerde açılan işyerlerine büyükşehir belediyeleri tarafından ruhsat düzenlenmesi söz konusu değildir ve kanuna aykırıdır. Bu işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi ile ilgili her türlü iş ve işlemler ve ruhsatsız işyerlerine müeyyide ve yaptırım uygulama yetkisi ilgili ilçe belediyelerine aittir.



Başakşehir Belediyesi