Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi açıldı!
İlk etabı 20 Nisan'da açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin tam kapasite açılışı bugün gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fahrettin Koca açılış törenine katıldı. Törende Fahrettin Koca ve Erman Ilıcak konuşma yaptı..
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi açılış töreni gerçekleştirildi. Törende Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak konuşma yaptı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindekiler hastaneyi dolaştılar.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin tam kapasite açılış törenine katıldı. Erdoğan, açılıştan önce helikopterden hastaneyi inceledi.
Hastanenin tüm etapları bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katımıyla gerçekleştirilecek törenle açılacak. Törene, Japonya Başbakanı Şinzo Abe de video konferans yöntemiyle katılacak.
Tören öncesi hastanede incelemeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerle görüştü ve bilgi aldı.
Erdoğan'a, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile diğer yetkililer katıldı. Hastanenin açılış töreninde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasına "Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz" diyerek başladı. Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi için, "Sadece estetik bakımdan değil, teknolojik altyapısı, müştemilatı, konumu, imkanları ve diğer özellikleriyle İstanbul'un gurur abidelerinden biri olacak bir eseri daha ülkemize kazandırdık" dedi.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise açılış törenine video konferans yöntemi ile katıldı. Abe, "Sağlığı simgeleyen çam ve Japonya'nın sembolü sakuranın ismini taşıyan hastanenin İstanbul halkına sağlık getirmesini dilerim" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Sağlık sistemlerinin çöktüğü kamu düzenlerinin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya örnek bir başarı sergiliyor."
Erdoğan, sağlık hizmetinin değerinin iyice anlaşıldığını belirtti ve "Burası sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacaktır" dedi. 8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin yabancı misafirlere de hizmet sunacağını dile getiren Erdoğan, "Bu şu demektir: Yani artık İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir" diye konuştu.
Japonya Başbakanı Abe'ye açılışa katıldığı için teşekkür eden Erdoğan, yüklenici firmasından mühendisine, işçisinden müteahhidine kadar bu eserin yapımında emeği, alınteri, katkısı bulunanlara da teşekkürlerini iletti.
Geçmişte Japon firmalarla Marmaray ve Osman Gazi Köprüsü gibi çok önemli altyapı projelerine imza attıklarına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz. Hastanemizin adını iki ülkenin iş birliğine yaraşır şekilde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Yine ismiyle müsemma olması için hastanemizin çevresindeki 15 dönümlük alanı binden fazla çam ve baharın müjdecisi kiraz çiçeği sakura ağacıyla donattık, donatmaya da devam edeceğiz. Bu bizim özellikle dostluğumuzun kalıcı olmasını inşallah sembolize eden adımlar oluyor. Sadece estetik bakımdan değil, teknolojik altyapısı, müştemilatı, konumu, imkanları ve diğer özellikleriyle İstanbul'un gurur abidelerinden olacak bir eseri daha ülkemize kazandırdık."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rönesans ve Sojitz firmalarının müşterek olarak bu muhteşem eseri inşa etmelerinin Türk-Japon iş birliğinin, dayanışmasının bir ifadesi olduğuna vurgu yaparak, 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alanıyla hastanenin şimdiden dünyanın sayılı hastaneleri arasına girdiğine dikkat çekti.
Çevre ve enerji dostu olan hastanenin, kamu-özel ortaklığının en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, 456'sı yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masasıyla bu eserin bilhassa koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik bir rol oynayacağının altını çizdi.
- "Sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alınmasını ve 500 özellikli ameliyat yapılmasının amaçlandığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan hastanemiz milletimizle beraber İstanbul Havalimanı'na yakınlığıyla yabancı misafirlerimize de hizmet vercektir. Bu şu demektir: Yani artık İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir. Bunun özellikle başatı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'dir. Öbür tarafta yine Yeşilköy'de hemen pistin yanında malum rahmetli Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'dir. Bir diğeri de Kovid sürecinde rahmetli olan Feriha Öz Hastanesi, o da Sancaktepe'dedir. Bunlar 1005 artı 1005 olmak üzere yataklı iki hastanedir. Bunlar geçici bir sahra hastanesi değildir. Bunları kalıcı özellikte inşa ettik. Bunlar da gerçekten plan, proje noktasında muhteşem hastaneler oldu. Yine bu süreç içerisinde bir de 100 yataklı Hadımköy'de daha önce askerlerimiz için Sultan 2. Abdülhamid tarafından inşa edilmiş olan hastaneyi restore ederek, o da muhteşem bir eser oldu. İnşallah onu da Yeşilköy Acil Hastanesi'yle beraber aynı gün açacağız. Kaliteli ve kapsayıcı sağlık hizmetinin değerinin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde burası sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacaktır."
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de video konferans yöntemiyle katıldığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye'ye adım adım ilerlendiğini belirtti.
Koca, "Ülkemizin potansiyelini dünyaya açacak, sağlık turizminde önde olan hemen her ülkeden daha iyi bir altyapıya sahibiz. Artık iftiharla söyleyebilirim ki sahip olduğu sağlık tesisleri ve kalifiye sağlık personeliyle Türkiye sadece kendi ülkesine değil, tüm dünyaya sağlık hizmeti sunmaya adaydır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği hedef doğrultusunda sağlıkta Türkiye'nin çağ atladığı bir dönemin yaşandığına vurgu yapan Koca, bu dönemi vatandaşların layık olduğu hizmete en üst düzeyde kavuşmasını sağlayarak taçlandırmak istediklerine dikkat çekti.
Bu hastane açılışıyla Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde gerçekleştirdiği dönüşümün ulaştığı noktaya tanıklık edildiğini belirten Koca, şunları kaydetti:
"Açılışı yapılan hastane, dünyanın en büyük hastaneleri arasında yer alıyor. Bu sağlık kompleksi sadece bir hastane değil, her biri alanında özelleşmiş 8 hastaneden oluşan bir hastaneler şehridir. 426'sı yoğun bakım yatağı, toplam 2 bin 682 yatağa sahip. 725 hasta muayene odası var. Tam donanımlı 3'ü hibrit olmak üzere 90 ameliyathaneye sahip. 28 doğum salonu, yataklı 16 yanık ünitesi bulunuyor. Bu hastane bir günde 35 bin hastaya hizmet verebilecek kapasitede. 2 bin 800 sismik izolatörüyle dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olma özelliğini taşıyor. Bu sayede deprem başta ameliyatlar dahil tüm hizmetler kesintisiz devam edebilecektir."
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin bundan önceki örnekleri gibi maddi girişimden ziyade temelde vizyonun eseri olduğunun altını çizen Koca, bu vizyonun ortaya konmasında, projenin tasarlanmasında ve hayata geçirilmesinde öncülük eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, geçmiş dönem sağlık bakanlarına, bakanlık ve yüklenici firma çalışanları ile emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Türkiye'ye 18 yılda 87 bin 512 yatak kapasitesi kazandırıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 18 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ve desteği doğrultusunda 636 hastane binasının inşa edildiğini ve Türkiye'ye 87 bin 512 yatak kapasitesinin kazandırıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu dönemde inşa edilen toplam sağlık tesisi sayısı ise 3 bin 345'i buldu. Bu tesisler içinde şehir hastaneleri kapasiteleri, kullanılan ileri teknoloji ve modern donanımları açısından önemli bir yer tutmaktadır. 2016 yılından itibaren 10 şehir hastanemiz faaliyete geçmiştir. Başakşehir Hastanesi'yle birlikte 11'nci şehir hastanemizi devreye alıyoruz. 6 şehir hastanemizin inşası devam etmektedir. Ankara Etlik, Kocaeli, İzmir, Tekirdağ, Kayseri ve Gaziantep'in şehir hastanelerine kavuşması yakındır. Şehir hastanelerimiz sadece günlük hizmet ihtiyacımızı karşılamakla kalmamış, tehlikelere adeta çok önceden set çeken birer tedbir olmuştur. Salgınla mücadelede yükü ağırlıklı olarak bu hastanelerimiz omuzlamıştır. Kovid-19 salgınıyla mücadele aşamasında bu yatırımların ne kadar isabetli olduğunu hep birlikte yaşayarak görmüş olduk. Birçok ülkede hastane yatağı ve yoğun bakım kapasiteleri yetersiz olurken, ülkemizde bu altyapı sayesinde sıkıntı yaşanmamıştır. Hastanelerimizde beklenen yoğunluk olmadan hastalık kontrol altına alınmıştır."
"Şehir hastaneleri sağlıkta gelinen son nokta"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedefine yürüyen güçlü Türkiye'de şehir hastanelerini sağlıkta gelinen ve hizmetin alınabildiği son nokta olarak nitelendirdiklerini ifade eden Bakan Koca, şunları söyledi:
"Amacımız, bu hastanelere başvuran her hastanın sağlıkla ilgili sorunlarının tamamını bir merkezde sonuçlandırmasıdır. Bu yapının belli teşvik modelleriyle desteklenmesi, ileri eğitim ve beceri gerektiren özellikli tıbbi hizmetlerin başarıyla verildiği mükemmelliyet merkezlerini kurmamızı sağlayacaktır. Şehir hastaneleri sadece kamu-özel iş birliğiyle yapılan hastaneler değil, yeni dönemde fonksiyonel yapısıyla farklılık gösteren en ileri düzeyde sağlık hizmetinin verildiği, hastanın artık başka bir sağlık kurumuna sevk edilmediği, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü müstesna birer üs olacaktır."
"Türkiye, 21. yüzyılda adını sağlık ülkesi olarak yazdıracak"
Bakan Koca, bu yolla kaliteli ve özellikli sağlık hizmetleriyle Türkiye'yi uluslararası sağlık turizminin ve sağlık eğitiminin önemli bir destinasyonu haline getirme yolunda önemli bir adım daha atmış olduklarına vurgu yaptı ve şöyle konuştu:
"Türkiye'yi sağlık turizminde önemli bir marka haline getirme hedefinin en önemli yapı taşlarından birisi 30 bin nitelikli yatağıyla şehir hastaneleri olacaktır. Ülkemizin potansiyelini dünyaya açacak, sağlık turizminde önde olan hemen her ülkeden daha iyi bir altyapıya sahibiz. Artık iftiharla söyleyebilirim ki sahip olduğu sağlık tesisleri ve kalifiye sağlık personeliyle Türkiye sadece kendi ülkesine değil, tüm dünyaya sağlık hizmeti sunmaya adaydır. Hep söylediğimiz gibi şehir hastanelerimiz donatılan son modern teknoloji ve fiziksel konforuyla hastanecilik alanında ulaşılan en son merhaledir. Ancak, bu binaları canlı kılan içinde hizmet verecek olan kaliteli sağlık personelimizdir. Bugüne kadar doktorundan hasta bakıcısına kadar zorlukları engel olarak görmeyen, her türlü şiddete göğüs gerek mesai sınır tanımadan gece ve gündüz kesintisiz hizmet veren sağlık personelimizin bu yeni mekanlara yeni bir ruh ve can verecektir. Bu düzeyde hastaneye, bu düzeyde yaygın teknolojik altyapıya ve iftiharla söylüyorum, bu düzeyde fedakar sağlık personeline dünyada çok az millet sahiptir. Hatta gelişmiş ülkeler dahil toplumun her ferdini sağlık güvencesine alıp ayrım yapmadan, bu hizmeti modern mekanlara taşıyan belki de tek ülkeyiz. Her geçen gün güçlenen sağlık sistemimiz 21. yüzyıl dünyasında Türkiye'nin adını sağlık ülkesi olarak yazdıracaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletin bir hayalini müşahhas hale getirdiğini dile getiren Koca, sözlerini, "Millet adına kurulmuş hayaller eser eser karşımıza çıkıyor. Her katkı sahibi ise katkısıyla eylemin öncüsüyle gurur duyuyor. Bütün vatandaşlarımız bütün hastalarımız adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuşarak tamamladı.
Japonya Başbakanı Abe Şinzo, adında, sağlığı simgeleyen çam ağacı ve Japonya'nın sembolü sakurayı taşıyan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, İstanbul halkına sonsuza dek sağlık ve esenlik getirmesini diledi.
Japonya Başbakanı Abe'nin konferansla katıldığı açılışta konuştu. Abe, "Sayın Erdoğan'ın bu nazik daveti bana, bundan 7 yıl önce İstanbul'u ziyaret edip, Japon-Türk dostluğunun simgesi olan Marmaray'ın açılış törenine Sayın Erdoğan ile birlikte katıldığımı hatırlattı" dedi.
Küresel sorun olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle İstanbul'u ziyaret ederek tören yerinde bulunamadığını fakat video konferansla da olsa katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Abe, "Ne kadar uzakta olsam da kalbim Sayın Erdoğan ve sevgili Türk halkıyla beraberdir" dedi.
- "Hastanenin, İstanbul halkına sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum"
Abe, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, Japon firması Sojitz Cooperation ile Türkiye'deki Rönesans Holding'in, kamu-özel sektör ortaklığıyla yaptığı, en son teknolojiyle donanmış, Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Aslında Haziran ayında açılması planlanan hastanenin, koronavirüs salgını sebebiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla öngörülen tarihten önce açılmasına karar verildiğini ve bir kısmının, koronavirüs bulaşan hastaların tedavisinde kullanılmaya başlandığına vurgu yapan Abe, "Böylece, bir Japon firmamızın, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelesine sağlık ve tıp alanında katkıda bulunmuş olmasını büyük bir sevinçle karşılıyorum. Sağlık ve enerjiyi andıran çam ağacıyla, Japonya'nın sembolü olan sakura, yani kiraz çiçeğini isminde bulunduran bu hastanenin İstanbul halkına sonsuza dek sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum." şeklinde konuştu.
Abe, şunları kaydetti:
"Günümüzde tüm dünya yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele etmektedir. Bu zor günlerde Türk hükümeti ve Türk halkının, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın güçlü liderliği altında, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gibi tıbbi çalışmalar başta olmak üzere, çeşitli tedbirlerle yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için seferber olmalarına gönülden saygı duyuyorum. Alınan tedbirlerin neticesi olarak Türkiye'de vaka sayısının oldukça azalabildiği ve vefat oranının da düşük tutulabildiğinden dolayı, 4 Mayıs tarihinde, normalleşme planının açıklandığını biliyorum."
Abe, "Çeşitli alanlarda Türkiye ile de iş birliği yapmak isteriz" dedi. Sözlerini, "Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, Japonya ile Türkiye'nin içimizi ısıtan sımsıcak dostluğunun yeni bir simgesi olmasını diler, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ederim. Teşekkür ederim" diyerek tamamladı.
789 bin metrekare büyüklükteki arsada yapılan hastane, 2 bin 682 yatak kapasiteli. Hastane 107 branşta hizmet verecek ve sağlık sistemine güç katacak.
10 bin kişiye istihdam sağlayacak hastane Rönesans Sağlık Yatırım ve Japon Sojitz ortaklığı ile kamu özel iş birliği (PPP) modeli kapsamında Türkiye'nin 3. büyük ve İstanbul'un en büyük hastanesi olarak inşa edildi. Hastane İstanbul'u 'Sağlığın Başkenti' haline getirecek.
Hastane bağlantı yollarını da kısa sürede hizmete alınacak.
Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi 10 soruda tüm detaylarıyla!