Genel

Başakşehir dev projelere ev sahipliği yapıyor!

İstanbul'da kent merkezinde yaşanan arsa sıkıntısı yeni yerleşim alanlarının öne çıkmasına neden oluyor. Onlardan biri de Başakşehir. 2003'te hareketlenmeye başlayan semtte m2 fiyatları her geçen yıl artıyor...

İstanbul'da kent merkezinde yaşanan arsa sıkıntısı yeni yerleşim alanlarının öne çıkmasına neden oluyor. Onlardan biri de Başakşehir. 2003'te hareketlenmeye başlayan semtte m2 fiyatları her geçen yıl artıyor. Eva Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre, ulaşım projeleri ile kent merkezine yakınlaşan Başakşehir'de konut m2 fiyatları 3 bin ila 7 bin TL arasında değişiyor. 


İnsanların bir dönem kent merkezinin çok dışında gördükleri alanlar ulaşım projelerinin etkisi ve kent merkezindeki arsa sıkıntısından öne çıkmaya başladılar. 


Bunlardan biri de Avrupa yakasının yükselen yeni yaşam alanı Başakşehir. 2003 yılında hareketlenmeye başlayan Başakşehir, gerçekleştirilen konut yatırımlarıyla birlikte yaşanan nüfus arüşı ve konumu itibariyle istanbul genelinde hayata geçirilen ulaşım altyapısına uygun lokasyonu nedeniyle Avrupa yakasının yükselen yaşam alanları arasında öne çıkıyor. 


HIZLA BÜYÜYECEK 


Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık şirketinden Zuhal Balsarı, İstanbul'un yeni yerleşim alanı olarak öne çıkan Başakşehiı 'in halihazırda projeleri devam eden metro, üçüncü havaalanı, üçüncü köprü, Kanal İstanbul projesi, Kuzey Marmara otoyolu ve Marmaray'ın etkisiyle daha da hızla büyüyeceğini söylüyor. 2003 yılından bu yana hızla gelişen Başakşehir bölgesi genelinde hayata geçirilen konut yatırımlarının bölge nüfusunun hızla artmasına neden olduğuna işaret eden Balsarı, söz konusu yoğun nüfus arüşı nedeniyle Başakşehir'in 2008 yılında ilçe statüsüne yükseldiğini de belirtiyor. 


Üçüncü köprü bağlantı yollarının Kayaşehir'den, Kanal İstanbul'un önemli bir kısmının ise Başakşehir ilçe sınırları içinden geçmesinin planlandığını söyleyen Balsarı, önümüzdeki süreçte bu bölgede hareketliliğin artarak devam edeceğini kaydediyor. Balsarı, Kanal İstanbul projesinin Başakşehir'den geçecek olmasının özellikle Altınşehir'deki Güvercintepe, Şamlar, Kayabaşı gibi yerlerin prim yapmasını sağlayacağının altını çiziyor. 



İSTANBUL'UN EN BÜYÜK YERLEŞİM ALANI 


Yerleşim alanı olarak İstanbul'un en büyük ilçesinin Başakşehir olduğunu ifade eden Balsarı, bölgenin ekonomik seviyesi iyi olan, planlı ve daha düzenli bir yerde yaşamak isteyenler tarafından tercih edildiğini, ilçe genelinde satılık ev projelerinin birçoğu TOKİ, Emlak Konut ve Kiptaş tarafından inşa edilmişken, son yıllarda bölgede markalı konut projelerinin de görüldüğünü kaydediyor. 


Balsarı, markalı konut projeleri yanında, metronun da gelmesiyle Başakşehir'deki konut fiyatlarının arttığını, konut m2 fiyatlarının 3 bin ila 7 bin TL arasında değiştiğini belirtiyor. 


İlçede bulunan arazilerin tamamının yapılaşma alanı içinde kaldığını, ancak ilçenin henüz yüzde 20'sinin yapılaşmış durumda olduğuna dikkat çeken Balsarı, kentsel dönüşümle beraber önümüzdeki süreçte bölgede yapılaşacak alanın ilçenin yüzde 80'ini oluşturacağına vurgu yapıyor. 


Lokasyon olarak ise Atatürk Havalimanına 13 km, üçüncü havalimanına 15 km mesafede bulunan Başakşehir'in İki havaalanının tam ortasında bulunma avantajına sahip olacağını dile getiren Balsarı, Basın Ekspres'ten gelen yolun doğrudan yeni havaalanına giden bir yol olarak Başakşehir'den geçirilmesinin planlandığını kaydediyor. 



KENT İÇİNDE KENT OLUYOR 


Kentsel dönüşüm kapsamında Başakşehir öne çıkan ilçelerden biri.



projenin de büyük ölçüde Başakşehir hinterlantı üzerinde olması netleşmiş durumda. Yeni şehirde toplu konut alanlarının yanı sıra uluslararası sağlık merkezi, eğitim alanları, iş merkezi ve kültür merkezlerinin yer alması planlanıyor. Bir milyon nüfuslu olması tasarlanan yeni şehre isim konulmasa da proje "İstanbul Metropolitan" şeklinde anılıyor. 

Başakşehir ilçe sınırlarında Hoşdere bölgesinde yaklaşık 110 hektarlık alan üzerinde 20 bin kişilik nüfusun yaşamasının planlandığı 'Yeni Şehir Projesi' ile doğanın dengesini koruyan bir yapı planlanıyor. 


Kentsel dönüşüm kapsamında ise, Atatürk Havalimanı'na 17 km, Boğaz Köprüsü'ne 24 km, Olimpiyat Stadı ve Başakşehir'e komşu konumda yer alan 1.100 hektarlık alanı kapsayan Kayabaşı Bölgesi, 'Yenişehir Proje Alanı'nın merkezi olacak. 


DEV PROJELER


Bölgede en çok konuşulan projelerin başında Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kuzeydoğusunda yer alması planlananan Sağlık Kent projesi geliyor. Proje kapsamında sağlık kampiısü, eğitim-araştırma birimleri, uzmanlaşmış tıbbi birimler (kanser araştırma merkezi, toplum sağlığı merkezi, organ ve doku bankası vb.) ile konaklama, konferans ve kültür merkeziyle ticari birimler planlanıyor. İlçedeki bir diğer büyük projenin ise Bio İstanbul Projesi olduğunu belirten Balsarı, Sazlıdere Barajı güneyinde, Başakşehir ilçesine bağlı Resneli Çiftliği'nde ve entegre araştırma-geliştirme birimleriyle beraber ticaret ve konut alanlarının da sağlık tesisleri ile birlikte yer alacağının alünı çiziyor. 



EKONOMİST