04 / 05 / 2024

Başakşehir metrosunun açılışı 2012'ye kaldı!

Başakşehir metrosunun açılışı 2012'ye kaldı!

2005'te yapımına başlanan Otogar-Bağcılar hafif metrosu ve Kirazlı-Olimpiyat Köyü-Başaşehir Metrosu için ilan eilen açılış tarihinin üzerinden 15 ay geçti. Ancak hattın kalbi durumundaki Kirazlı durağında kaba inşaat bi



2005'te yapımına başlanan Otogar-Bağcılar hafif metrosu ve Kirazlı-Olimpiyat Köyü-Başaşehir Metrosu için ilan eilen açılış tarihinin üzerinden 15 ay geçti. Ancak hattın kalbi durumundaki Kirazlı durağında kaba inşaat bitmedi. Çalışmaların 6 ayda tamamlanabileceğini söyleyen yetkililer, metronun en erken 2012 yılı başında sefere başlayabileceğini belirtiyor

Metro yatırımlarının büyük maliyetlerle yapıldığından şikâyet eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bu yüzden inşaatı 5 yıldır devam eden Başakşehir metrosunun Ulaştırma Bakanlığı'na devredileceğini belirtti. Ulaştırma Bakanlığı, maddî imkânsızlıklar sebebiyle bitirilemeyen İstanbul İkitelli Metrosu için 700 milyon dolar kaynak ayıracak. Bakanlık, metro inşaatının tamamlanmasının ardından işletmesini yeniden belediyeye devredecek. Belediye de gelirlerinin yüzde 15'ini inşaat bedeli olarak Hazine'ye aktaracak. Ekonomik şartlardan dolayı hatta bazı aksaklıkların oluştuğunu belirten İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, "Hattın yüzde 87'sini tamamladık. Yoğun bir çalışma içine girebilirsek 2011 yılı sonunda tamamlayabiliriz. Bağcılar istasyonu ile ilgili ciddi bir çalışmamız var. Elektronikle ilgili işlerin çoğu tamamlanmış durumda. Bugüne kadar bu hatta 1 milyar doları aşkın bir para harcadık." diye konuştu.

İstanbul'da 2001 yılında proje ihalesi yapılan Otogar-Bagcılar Hafif Metro inşaatı o günkü projeye göre uzunluğu 4,4 km olarak tasarlandı ve hattın 20 ay gibi kısa bir sürede bitmesi Öngörülüyordu. Ancak kısa süre sonra yüklenici 2001 krizinden sonra sıkıntılara girdiği için sözleşme iptal edilerek işe ara verildi. Yeni ihale de yapılmadı. 2004 yılı yerel seçimlerde göreve gelen Kadir Topbaş projeye öncelik vererek Mayıs 2005'te Esenlerde hattının temelini attı. Temeli atılan proje için 24 ay diye açıklanan süre yüklenici ile yapılan pazarlıkla 20 aya indirildi. Proje kapsamında otogarda yarım kalan viyadük tamamlanarak Otogar-Mahmutbey arasında 4,4 kilometrelik hafif raylı sistem yapılacaktı. Esenlerden başlayarak Esenler Son Durak, Çinçin ve Bağcılar olmak üzere 4 istasyon bulunan hattın 2003 yılı ihale bedeli 173 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Ancak 1 sene geçmeden projede önemli bir revizyona gidilerek Belediye Meclisi kararıyla hattın son durağının Bağcılar meydanı değil Kirazlıya çıkmasına; Kirazlı'da büyük bir aktarma merkezi yapılmasına karar verildi. Projedeki köklü revizyon, maliyetleri ciddi oranda artırdı. Yüklenici ile hattın Kirazlıdan Başakşehir ve Olimpiyatköy'e uzatılması için revize sözleşme yapıldı. Temmuz 2006'da Başakşehir'de çalışmalar başladı. Kirazlı'daki revize çalışmaları 2008 yılında kendini göstermeye başladı. Otogar'dan gelen tünel Kirazlı'ya ulaştığında Mahmutbey'de çalışmalar başlamamıştı. 2008 yılında hattın bütün tünelleri kazılmış olmasına rağmen elektromekanik işler ve ray döşeme işleri yavaş ilerledi. Maddi sıkıntılar nedeniyle 2008 yılı ortalarında durma noktasına gelen metro hattı için Büyükşehir geçtiğimiz nisanda sattığı Hyatt Otelden gelen 208 milyon TL'yi bu hatta kullanacak. Son olarak hattın Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesi açıklamaları ile birlikte hem bölge halkı hem de Büyükşehir ciddi bir rahatlama yaşıyor. Belediye ciddi bir maddi külfetten kurtulurken, Başakşehir ve çevresinde yaşayan vatandaşlar da hattın en kısa sürede bitirilmesini ümit ediyor.

Rakamlarla İkitelli Metrosu

Otogar-Bagcılar-Mahmutbey-İkitelli-Başak Konutları arasında yapımı planlanan 21,3 km'lik raylı sistem iki etaptan oluşuyor. Hattın ilk etabı 5,5 kilometre uzunluğunda hafif metro olarak inşa ediliyor ve Esenler-Menderes Mahallesi-Çinçin-Bağcılar-Kirazlı 1 olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Kirazlı-1 İstasyonu'ndan başlayan 15,8 kilometrelik ikici etap ise metro sistemi olarak yapılıyor ve Mahmutbey, İSTOÇ, İkitelli, İMES Sana¬yi Sitesi'ne ulaşıyor. Buradan itibaren 2 ayn yol izleyecek olan metro hattının birincisi Başakşehir Konutlan'na, diğeri de Olimpiyat Stadı'na uzanacak. Çift tüp olarak inşa edilen metro ve hafif metro hattında toplam 16 istasyon bulunacak. Esenlerde Aksaray-Havalimam Hafif Metrosu ile entegre olacak Otogar-Bagcılar-İkitelli-Başakşehir Olim¬piyat Stadı Metrosu, İkitelliye kadar Esenler, Menderes, Çinçin, Bağcılar, Kirazlıl, Ki¬razlı, Mahmutbey, İSTOÇ, İkitelli Güney Sanayi istasyonlarından oluşuyor.


Geri Dön