Başakşehir Şahintepe'nin kentsel dönüşümünde flaş gelişme: Ev yıkıldıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı geldi!
Başakşehir Şahintepe Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm krizinde bir son dakika gelişmesi yaşandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, bir vatandaşın evi yıkıldıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki Şahintepe Mahallesi'nde belediye iştiraki Başakkent A.Ş.’nin talebi üzerine gece yarısı çevik kuvvet baskınıyla yıkılan bir konut ile ilgili bir ay sonra yürütmeyi durdurma kararı alındı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, Başakkent A.Ş.tarafından yıktırılan konutun arazisine ortak çıkmasını hukuka uygun olmadığına hükmetti.
Şahintepe Mahallesi 2012 yılında rezerv yapı alanı ilan edilmiş ve Bu ilandan hareketle 2020 ve 2022’de imar transferleri gerçekleştirilmişti.
Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre; imar transferi sebebiyle konut sahiplerinin parsellerinin metrekareleri değişmiş ve söz konusu değişiklikler metrekare kesintisi, yer ve fonksiyon değişikliğini kapsamıştı. 2022 yılındaki mar transferi mahallenin ilçe sınırlarını geçerek 20 kilometre ötedeki Arnavutköy’ün Hacımaşlı köyüne taşınmasını öngörmekteydi.
Mahalle sakinlerinin ‘Hacımaşlı Sürgünü’ ismiyle ifade ettiği uygulamaya karşı davaları devam ederken, 2022 Haziran'da belediyenin aynı zamanda mahalledeki yedi adada kentsel dönüşüm ilan ettiğinden haberleri oldu. Dönüşüm projesi 2020 yılındaki imar transferine dayandırılmıştı. Bu sebeple bazı parseller kesintiler üzerinden yeniden tapulandırılmıştı.
Kesintilerde hak iddia eden ise Başakşehir belediyesinin müteahhit firması Başakkent A.Ş. olmuş ve mahalledeki dönüşümün de Başakkent A.Ş. dışında bir firmanın yapmasına beldiye tarafından izin verilmiyordu.
Şirketin mahalledeki en dikkat çekici işi, Kanal İstanbul havzasında bulundundan su altında kalacağı ifade edilen yerde ‘Şahintepe’nin ilk modern konut projesi’ sloganıyla hayata geçirilen yatay mimari örneği inşaattı.
MAHKEMEDEN İPTAL GELDİ
Şahintepe sakinleri, konutlarına ortak gelen Başakkent A.Ş.’ye belediye meclisince verilen yetkinin de iptal edilmesi istemiyle dava açmış ve İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi, 22 Eylül 2023 tarihinde işlemin iptali kararı almıştı.
Mahkeme, “Kural olarak, bir yetkinin kullanımı konusunda kanunla belirlenen merciin bu yetkisini kendisinin kullanması gerekir” ifadelerine yer vermiş ve yetkinin kanunun açıkça izin verdiği hallerde, sınır ve kapsamı açıkça belirtilerek yapılabileceğine dikkat çekerek, tersi durumun hukuki güvenlik ilkesini zedeleyeceğine vurgu yaptı.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN YIKILDI
Bu karara karşın, belediyenin iştirak şirketi Başakkent A.Ş.’nin talebiyle 10 Ekim 2023 tarihinde mahalle sakini İsmail Çetinkaya’nın evi çevik kuvvet polisleri tarafından tahliye edilmiş ve içindeki eşyalar alınamadan ev yıkılmıştı. Çetinkaya, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kurtoğlu, başkan yardımcıları Abdüllatif Kurt ve Ahmet Melik, plan ve proje müdürü Elif Dükkancı, emlak ve istimlak müdürü Mehmet Sabri İnce, zabıta memuru Faruk Öztürk, Başakkent A.Ş. genel müdürü Ahmet Akın, şirketin plan ve proje şefi Sefi Devrim Çelik’i ‘görevi kötüye kullanma’, ‘mala zarar verme’ ve ‘konut dokunulmazlığının ihlali’ suçlarını işledikleri sebebiyle savcılığa şikayet etti.
YIKILAN EV İÇİN SON DAKİKA KARARI
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi de yıkımdan bir ay sonra bu karara dayanarak Çetinkaya ailesinin evinin Başakkent A.Ş.’ye satılmasında hukuka uyarlık görülmediğine dikkat çekti.
6'ncı İdari Dava Dairesi, Çetinkaya ailesinin konutunun Başakkent A.Ş.’ye satılması halinde telafisi güç veya imkansız zararların oluşabileceğine vurgu yaptı.
Çetinkaya ailesinin evi bu karar çıkmadan bir ay önce yıkıldığı için Daire’nin bahsedilen telafisi güç ve imkansız zararlar oluşmuş oldu.
Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...
Dilovası'nda 357 metrekarelik arsa satışa çıkıyor! İhalesi 6 Aralık'ta!