Sektörel

Başakşehir son 15 yıldır Türkiye’nin en hızlı gelişen bölgesi!

Irmak Group Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, "Başakşehir son 15 yıldır Türkiye’nin en hızlı gelişen ve yüksek prim yapan bölgesi. Şimdi metrekare fiyatı 4800 TL, ortalamada 6 bin TL'ye yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Irmak Group, Küçükçekmece Gölü kıyısındaki 450 yıllık Mimar Sinan Külliyesi'ni butik otele dönüştürmek için izinlerini tamamladı. Kanal İstanbul'un yapılmasıyla 'boğaz yalısı' da olacak otelin işletmesi için ise Les Ottomans'la flört devam ediyor.


Irmak Group Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, Başakşehir’de ‘Vadişehir’ markasının çığır açtığını belirterek, “Bizden sonra böglede ‘vadi’ markalı çok sayıda proje başladı” dedi. 650 konutluk Vadişehir’i önümüzdeki yıllarda 10 bin konuta kadar çıkaracak arazilerinin bulunduğunu anlatan Akgül, “Beni en çok heyecanlandıran proje ise Küçükçekmece Gölü’ne komşu butik otel projemiz olacak. 450 yıllık tarihi Mimar Sinan Külliyesi İstanbul’a kazandıracağız. İşletmesi için de Les Ottomans’la flörtteyiz” dedi.  


Gayrimenkulden inşaata kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz… Bu çerçevede neler var Irmak Group’un portföyünde?

Irmak Group 1974’te Kapalı Çarşı’da altın imalatıyla iş hayatına başlayan bir kuruluş. Bir aile şirketi. Altının yanı sıra döviz bürolarımız var. Altın sektöründe İda Gold diye bir markamız. Bu sektörde Avutsurya’da, Romanya’da, Moldovya’da yatırımlarımız da var. Afrika’da Mali’de altın madeni sahalarımız var. Ancak oradaki siyasi gelişmelerden dolayı şu anda çalışmıyor. Çikolata, büskivi sektöründe Azerbeycan Bakü’de Elvan Grubu’yla ortak olduğumuz bir fabrikamız var. 2006’dan sonra inşaat sektörüne girdik. 2008’de de Kereste tomruk işine girdik.


ÇOBANLIK BİLE MARKA OLDU


İda Gold’un Türkiye’de yayılımı nasıl?

İstanbul’da 5 mağazamız var. İda Gold, sektördeki diğer markalardan farklı çalışan, kendine özel ürünler üreten butik bir marka. Kendi ustalarımız kayıpları çıkarıyorlar. Seri üretim yapmıyoruz. Ottoman diye tescilli bir markamız var.  Osmanlı’nın çok engin bir kültürü var, biz bu kültürü takıya dönüştürmek istedik. 3 bine yakın altın, gümüş sikke var. Biz bunları birebir kopyalayarak takıya dönüştürüyoruz. 3 bin sikkenin yüzde 15’ini tamamladık. 


Osmanlı kültürünü, Ottoman markasıyla yurtdışına taşımayı planlıyor musunuz?

Biz grup olarak hep milli olmaya, milli durmaya çalıştık. Çok zengin bir kültürümüz var ama bunu yeterince anlatamıyoruz. Amerika’da sığır çobanlığı kovboy filmleriyle marka oldu, bizim elimizde bu kadar değer var, kullanamıyoruz. Benim hedefim bu koleksiyonu Avrupa’da mehteran gösterisiyle farklı başkentlerde sunmak. Biz bu işi hem vizyon hem misyon olarak yapıyoruz. 2020’ye kadar bunu hayata geçirmek istiyoruz.  


Dış tahriklere rağmen normalleşeceğiz 


Seçim ve terör iş dünyasını tedirgin ediyor. Siz düşünüyor musunuz bunları?

Ben ticari hayatımda 5 tane kriz yaşadım. 7 Haziran seçimlerinden sonra yatırımcı yatırımına, vatandaş işine devam ediyor. Siyasetçi de işini yaptığında bu ülke normalleşecek. Dışarıdan gelen tahriklere rağmen olacak bu. Ben ülkeme güveniyorum. Bu ülke 1200 yıllık devlet geleneği olan bir ülke. Avrupa 1200 yaşındaki adama 90 yaşında gibi davranıyor. Hafızamızı güncellemeliyiz. 


Fiyat 3 bin TL'den 4 bin 800'e çıktı


Satışlar nasıl  gidiyor Vadişehir’de?

Satışa sunulan ilk etabın yüzde 50’den fazlasını bitirdik. 200’ün üzerinde daire satış söz konusu. Vadi Şehir bölgeye bir marka değeri kazandırdı. Şu anda bakıyorum Başakşehir’de pek çok projenin markasında Vadi geçiyor. Başakşehir son 15 yıldır Türkiye’nin en hızlı gelişen ve yüksek prim yapan bölgesi. Bölgeye devletin 100 milyar dolarlık yatırımı var. Sağlık kent, Kanal İstanbul, 3. Havalimanı… Biz Mart’ta 3 bin TL gibi bir fiyatla çıktık. Şimdi metrekare fiyatımız 4800 TL. Bitişte ise ortalamada 6 bin TL olacak diye öngörüyoruz.


10 bin konuta kadar yolu var


Hangi yatırımlar var sırada?

Başakşehir’de şu anda 60 dönüm üzerinde kurduğumuz proje, esasında 4 bin dönüme çıkan bir arazi. Bin küsür dönümde daha Vadişehir projesi devam edecek. 10 bin konuta varan bir süreç olacak orada. Onun dışında Kurtköy’de 50 dönüm, İzmir otobanının geçtiği yol üzerinde bir arazimiz var. Bunun için Kuzey Marmara Otobanı’nın ihalesinin yapılmasını bekliyoruz. Proje netleşince orada ne yapacağımıza karar vereceğiz.  


Başka otel yatırımı olacak mı?

Küçükçekmece Gölü’nde Mimar Sinan Köprüsü’nün kenarında 450 yıl önce Mimar Sinan tarafından yapılmış bir külliye ve kervansaray var. Orayı 4-5 yılda, Anıtlar Kurulu’ndan, Büyükşehir’den geçirerek, imarını çıkardık. Orijinal haliyle 450 yıl önceki bir Kervansarayı bütik otel olarak sunacağız. Aynı zamanda eğer Kanal İstanbul planlandığı gibi oradan geçerse, boğaz yalısı olacak. İşletme için de Les Ottomans’la görüşmelerimiz sürüyor.     


Döviz piyasası hareketli. Döviz bürolarına yansıyor mu bu hareketler?

İşadamı da Ayşe teyze de artık dolardaki iniş çıkışları ciddi şekilde takip ediyor. Keşke bundan kurtulabilsek. İnşallah bu döviz bürolarının hepsi kapanır. Ben bu işi bir sektör olarak görmüyorum. Ama şu anda hizmet için olması gerekiyor. 


Akşam