Başakşehir'de arsa fiyatları sürekli artıyor!
Kanal İstanbul’dan büyük ulaşım yatırımlarına, TOKİ’nin önemli park yatırımından şehir hastanelerine kadar bir çok projenin hayata geçirildiği Başakşehir değer artışı yaşıyor.
Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Mega projenin geçiş hattı olan Başakşehir, 2011’den bugüne yüzde180, son dört yılda ise yüzde 56 değer artışı yaşadı.
Son 10 yılın en şanslı ilçesi hiç kuşkusuz Başakşehir oldu. İstanbul’un yeni gelişim noktası olan ve uydu kent olarak tasarlanan Başakşehir-Kayaşehir hattı, pek çok kamu yatırımı mega projenin merkezi haline gelmeyi başardı.
İlk gelişimi sırasında TOKİ’nin yoğun çalışmalarıyla dar gelirli vatandaş için sosyal konutların hayata geçirildiği Başakşehir'de TOKİ çeşitli projeler hayata geçirdi. Bölge kısa sürede markalı konut geliştiricilerin dikkatini çekmeye de abşladı.
Başakşehir'de lüks projeler yapılmaya başladı. Halihazırda bu bölgede de arazi sıkıntısı kendini gösterdi, mevcut ve yapılan konutlarda fiyatlar katlandı.
Arsa fiyatları artıyor
Bölgeyi değerli kılan en önemli gelişme ise Kanal İstanbul projesi oldu. Önceki yıllarda da mevcut güzergahın içinde gösterilen bölge, kısa sürede yaşadığı değerlenme ile son dört yılda yüzde 56 fiyat artışı gösterdi.
Öyle ki dar gelirli için sosyal konut üretildiği yıllarda metrekaresi 1.200-1.500 lirayı gören bölgede bugün metrekaresi 14 bin liraya konut bulunuyoır. Konutların genelinde metrekare aralığı ise 3 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira.
Metro hatlarıyla büyüyor
En büyük değer artışlarından birini de 2013 yılında Otogar-Bağcılar-Başakşehir- Olimpiyatköy metrosunun açılmasıyla kazanan Başakşehir, merkezi iş alanlarına uzak olsa da kendi içindeki yeni yapılanmaları ve metro hatlarıyla bağlandığı merkez sayesinde önemli gelişme yaşıyor.
Site olarak yapılaşıyor
Başakşehir’in gelişimiyle ilgili EVA Gayrimenkul Değerleme’nin verdiği bilgilere göre, Küçükçekmece’ye bağlı 6, Esenler ve Bahçeşehir’e bağlı 2’şer mahallenin katılımıyla kurulan ilçe bir yanında Arnavutköy ve Sultangazi, diğer yanında ise Avcılar, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Esenyurt’la komşuluk yapıyor.
İlçe, merkezi konumundaki ve toplu konut niteliğinde planlanmış olan Kayabaşı Mevkii’nde büyüyor. Kayabaşı Mevkii’ni kapsayan onaylı planlarda ayrılmış olan ticaret alanları, yönetim merkezleri, eğitim tesisi alanları ve park alanları, konut alanlarının ve diğer aktivitelerin gerektirdiği ölçüler içinde yerel ve çevre yerleşkelere hizmet verecek şekilde planlı olarak hayata geçirildi.
Konut, ofis ve AVM yapıyor
Bölgedeki Nidapark Başakşehir projesini Eylül 2017’de teslim eden Tahincioğlu, ikinci projesi Nidapark Kayaşehir’de ise satışlarını devam ettiriyor. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçen proje; Yakut, Zümrüt ve Elmas konut etaplarından meydana geliyor.
Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu bölge hakkında şunları kaydetti;
“Markalı konutların bölge çevresine yapmış olduğu yatırımlar hızla artıyor ve bu da değeri artıran en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bölgedeki resmi kurumların yanı sıra Sağlık Kent, Kent Park, Yavuz Sultan Selim köprüsü, Atatürk Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı, metro ve tramvay hatlarının yer alacak olması ilerleyen dönemlerde değer artışının devam edeceğinin de en büyük işareti. Bunlara ek olarak, Türkiye’nin 2023 hedefi yolundaki dev projelerden biri olan Kanal İstanbul için Başakşehir bölgesi, proje güzergahının en önemli noktalarından biri olarak yer alıyor. Bu durum, Başakşehir’in değerlenmesinde büyük katkı sağlayacak, bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek.”
‘Bölge, sağlıklı büyüdü’
Bölgede birçok projeye imza atan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Başakşehir’in planlı ve hızlı büyümesine dikkat çekti. Bu büyümenin arkasındaki etkenleri anlatan Uyan, “Türkiye’nin en büyük şehir parkı, sekiz ihtisas hastanesini içinde barındıran Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sağlık tesisi, Taksim Meydanı’nın iki katı büyüklüğündeki ülkemizin ilk planlı şehir meydanı, bu yatırımlardan birkaçı. Kanal İstanbul’un Başakşehir’den geçmesi, ilçenin hem İstanbul 3. Havalimanına hem Atatürk Havalimanına yakınlığı da hızlı büyümeyi sağlayan önemli etkenler arasında”dedi. Başakşehir’in uzun vadede, İstanbul gayrimenkul ortalamasının üzerinde büyüyen ve değerlenen bir ilçe olacağını öngördüklerini dile getiren Uyan, “Kanal İstanbul güzergahının Başakşehir’i de kapsaması beklendiğinden dolayı son yıllarda bölgedeki gayrimenkul piyasasında bir hareket yaşanıyordu. Kısa vadede hızlı ve agresif bir fiyat dalgalanması beklemiyoruz ancak projenin detayları netleştikçe talepte de hareketlilik olacaktır. Uzun vadede Başakşehir’in İstanbul’un en çok değerlenen ilçelerinin başında geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘Bölgesel bir merkez oldu’
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, özellikle ulaşım yatırımlarıyla büyüyen Başakşehir’in bulunduğu alanda bölgesel bir merkez olduğuna dikkat çekti. Çetinsaya, “Avrupa Yakası’nın en planlı ilçelerinden Başakşehir’in en büyük avantajının İstanbul’un büyük ölçekli kamu yatırımlarına ev sahipliğini gösterebiliriz. Bahçeşehir, Ispartakule, Kayaşehir ve Bahçekent’i içine alan Başakşehir, bir yandan kamunun 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bölge hastanesi, dev şehir parkları gibi mega yatırım projeleri, bir yandan da birbiri ardına yükselen konut ve yaşam alanlarıyla büyümesini sürdürüyor. Bu mega yatırım projelerinin ilçeyi bir bölgesel merkez haline getirdiğini söyleyebiliriz” diye konuştu. TOKİ, Emlak Konut GYO ve özel sektör öncülüğünde gelişimini sürdüren Başakşehir’de, Artaş İnşaat olarak Avrupa Konutları Başakşehir projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Çetinsaya, teslimlere başladıkları proje ile bölgeye ciddi anlamda katma değer sağladıklarını dile getirdi.