27 / 04 / 2024

Başbakan Yıldırım: Artık yatay mimariyi geliştireceğiz!

Başbakan Yıldırım: Artık yatay mimariyi geliştireceğiz!

Başbakan Binali Yıldırım TOKİ tarafından Kocaeli Gölcük'te yürütülen Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temel atma töreninde, depreme karşı şehirleri çevre bilinciyle kurmanın önemli olduğunu vurguladı.



Başbakan Binali Yıldırım,  TOKİ  tarafından Gölcük'un Denizevler Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında Sivritepede hayata geçirilecek 541 konutluk projenin temel atma töreninde, yürütülen çalışmalarla bir yandan şehirlerin güzelleştirildiğini diğer yandan afetlere, depremlere dayanıklı hale getirildiğini söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla söylediği bir şey var: ‘Artık dikey mimariyi değil yatay mimariyi geliştireceğiz.’ Kazık gibi binaları göğün tepesine doğru çıkarmaya lüzum yok” diyen Yıldırım, “Daha az katlı, daha fazla yeşil alanı olan, daha yaşanabilir bir projeyle konut yapımlarına öncelik veriyoruz, önem veriyoruz. Yollar, kanalizasyonlar, yeşil alanlar konusunda proje geliştiricilerin ve belediyelerimizin çok daha hassas olmasına azami özen gösteriyoruz. Şehirlerimizi, çevre bilinciyle kurmak çok önemli. Bir deprem anında, afet anında yatay yapılaşma varsa orada can kaybı, mal kaybı çok daha az oluyor. Bunu gördük” dedi.


70 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Yıldırım, 17 Ağustos Marmara Depreminde yıkımın en büyük olduğu alanlardan biri olan Denizevler Mahallesi’nin dönüşüm maliyetinin yaklaşık 70 milyon TL olduğunu belirterek, çalışmanın 600 günde tamamlanarak, konutların 2019 başında hak sahiplerine teslim edileceğini vurguladı. Yıldırım ayrıca, temeli atılan konutların dışında bölgede 4 bin 600 un üzerinde yeni konutun yapımının da devam ettiğini söyledi.


"BİRİNCİ İŞİMİZ CAN GÜVENLİĞİ"

Başbakan Yıldırım 1999 yılında acı bir tecrübe yaşandığını hatırlatarak, insanların ölümüne depremden ziyade kalitesiz yapıların yol açtığını vurguladı ve Kentsel Dönüşüm Kanununu 2012’de hayata geçirmelerine rağmen uygulamada yeterli olmadığını gördüklerini ifade etti. Gelecek günlerde ise bu değişiklikleri gerçekleştireceklerini aktardı.


Binali Yıldırım, “Bu konuda yapı denetim uygulamasını da 19 vilayetimizden, 81 vilayetimize yaygınlaştırdık. Çünkü birinci işimiz, insanımızın can güvenliğidir. Depremden canı yanmış, bedel ödemiş bir ülke olarak, gelecekteki tehlikelere karşı tedbirli olmak mecburiyetindeyiz. Bu dönüşüm projesi daha sağlam bir Gölcük için önemli bir proje. Vatandaşlarımız aileleriyle deprem kurallarına uygun, güvenli evler içinde yaşama hakkına sahip olacaktır” dedi.


GÜVENLİ YAŞAM İÇİN DÖNÜŞÜM

Başbakan Binali Yıldırım, yaşanan acıların tekrar etmemesi için daha sağlam şehirler inşa etmenin zorunluluk olduğunu belirterek, “Kocaeli’nde bugüne kadar deprem riski altında iki binin üzerinde konut yıkıldı. Kaçak binalara asla müsamaha gösterilmiyor ve bugüne kadar deprem dönüşümü amacıyla 21 bin konut inşa edildi, hak sahiplerine teslim edildi. Dar, dik, itfaiye araçlarının, ambulansların dahi giremediği sokaklar istimlak edilerek, kamulaştrılarak, çok güzel caddeler ve yollar inşa edildi” dedi.


MAHALLE KONSEPTİ

Gölcük Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma töreni çerçevesinde İdarenin Kocaeli uygulamaları alanlarında incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, Dilovası’nda inşası devam eden 915 konutluk projeyi inceledi. Dilovası Sosyal Konutlarının yatay ve yerel mimari unsurları barındırdığına ve projenin, mahalle konsepti üzerine geliştirildiğine işaret eden Turan, konut alanında vatandaşların sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek sosyal tesislerin de bulunduğunu söyledi. Turan “Çevresel özellikleri ile çocuklarımıza, hanımefendilere çok iyi standartlar sunan, sosyal tesisinden otoparkına, çarşısına, camisine varıncaya kadar tüm sosyal donatıları barındırmaktadır. Bu proje içinde güzel bir okul da inşa etmiş olacağız. Projemiz tamamlandığında Türkiye’ye örnek teşkil edecek” açıklamasını

yaptı. TOKİ’nin Derince’de devam eden 138 konutluk projesini inceleyen Turan, Kocaeli’ne yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.


KOCAELİ'NE 19 BİN 500 KONUT

TOKİ Başkanı Turan, Kocaeli’nin kurumun önemli yatırımlarının bulunduğu şehirler arasında yer aldığını belirterek, “Kocaeli sanayisi ile sağladığı istihdamla ülkemize katma değer kazandıran şehirlerimizin en başında gelmektedir. Dolayısıyla konut üretiminin Kocaeli için de önemlilik arz ettiğini çok iyi biliyoruz. Kocaeli’nde TOKİ ve iştirak şirketleri aracılığıyla bugüne kadar toplam 19 bin 500 konutun inşasını başlattık” diye konuştu.Turan Kocaeli’nde ayrıca, kamu kuruluşları işbirliğiyle konutun yanında hastane, stadyum, cami ve okul gibi şehir halkının ihtiyaç duyduğu pek çok sosyal tesis inşa ettiklerini, yapımı süren 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun da Kocaeli’ne yakışır büyüklükte, UEFA standartlarında ve Avrupa ölçeğinde sayılı statlardan biri olacağını da kaydetti. 


DENİZEVLER KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Kocaeli'nin Gölcük Sivritepe mevkiinde inşa edilecek konut projesinde 541 konut, 14 ticari birim ve bir cami yer alıyor. 19 tip blokta yer alacak olan konutlardan 216’sı 3+1 oda planında, 3251 ise 3+1 oda planında inşa edilecek. Konut büyüklükleri, farklı ihtiyaçlar düşünülerek 80, 90, 100,110, 120 ve 130 metrekare seçeneklerinde olacak.


TOKİ Haber 


Geri Dön