30 / 04 / 2024

Başbakan Yıldırım imar barışının detaylarını açıkladı!

Başbakan Yıldırım imar barışının detaylarını açıkladı!

Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk, 24 TV, CNN Türk, A Haber ortak yayınında soruları yanıtladı. 



Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk, 24 TV, CNN Türk, A Haber ortak yayınında soruları cevaplandırdı. Yıldırım, son günlerde gündemde olan imar barışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, imar barışının kapsamına ilişkin bir soruya ise canlı yayının yapıldığı İzmir'in yüzde 68'inin ruhsatsız ve depreme karşı sağlam olmadığını söyleyerek, bu sorunun bir günde oluşmadığını, yıllar boyu bu sorunun görmezlikten geldiğini dile getirdi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre meclise verdikleri teklifin bir imar affı olmadığını dile getiren Yıldırım, yaptıkları çalışmanın durum tespiti olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sorun çok büyümüş, 3-5 olsa kaldırırsın, yeniden yaparsın, 12 milyon. Bunlara yapı kayıt belgesi vereceğiz. Yapı kayıt belgesinin anlamı ne? Beyanname veriyor ya insanlar, vergi, emlak orası onun arsası gözüküyor ama resmiyette yok, bina kaçak olduğu için, imarsız olduğu için. Onu kullanan kendi malı olduğunu dahi hissedemiyor, 'Bu benim malım ne zaman olacak?' Bu onun için atılan bir adım. Yapı kayıt belgesini alacak, elektrik, su bağlayacak, eğer kentsel dönüşüme dahil olursa ona ciddi teşvik, avantajlar sağlanacak. Dahil olmayıp kendisi tekrar binasını yapmak isterse bu yapı kayıt belgesi ona bir hak getirmiyor. Gidecek belediyeye müracaat edecek, imar planına uygun 2 kat, 3 kat neyse ölçüler neyse alacak, ona göre yapacak. Bu bir anlamda geçmiş dönemlerden bu güne kadar devam edip gelen çarpık yapılaşmayı durduruyor ve bundan sonra bir rehabilitasyon, bir dönüşüm, kentsel yenileme sürecini başlatıyor. Buradan bir kaynakta gelecek çok küçük miktarlarda paralar alınacak, bu kentsel dönüşüm hesabına aktarılacak ve onunla bir dönüşüm yapılacak. Dönüşüme tabi insanlar tabi yeni binaları yapılıncaya kadar onlara kirada oturacakları yer verilecek veya el birliği yapı stoku oluşturulacak burayı yapacağız, buradaki insanları alacağız yaptığımız bu yapı stokuna yerleştireceğiz bitirdikten sonra herkes evine gelip yerleşecek."


10 soruda imar barışı!

 


Geri Dön