23 / 12 / 2024

BASF, Osmangazi Köprüsü’ne özel çözümler geliştirdi!

BASF, Osmangazi Köprüsü’ne özel çözümler geliştirdi!

Dünyanın lider kimya şirketi BASF, çelik ayaklarının sabitlenmesi için Osmangazi Köprüsü’ne özel çözümler geliştirdi.BASF, aktif deprem bölgesine inşa edilen Osmangazi Köprüsü için dayanıklı ve uzun bir servis ömrü sağlıyor.



Dünyanın lider kimya şirketi BASF, çelik ayaklarının sabitlenmesi için Osmangazi Köprüsü’ne özel çözümler geliştirdi. BASF, aktif deprem bölgesine inşa edilen Osmangazi Köprüsü için dayanıklı ve uzun bir servis ömrü sağlıyor.


Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1550 metre ile dünyanın en uzun orta açıklığa sahip dördüncü köprüsünün inşasında BASF Yapı Kimyasalları Bölümünün global bilgi ve tecrübesi kullanılarak yenilikçi çözümler sunuldu. 2682 metre toplam uzunluğa sahip Osmangazi Köprüsü projesine grout, yapısal tamir harçları, yapıştırıcılar ve enjeksiyon harçları sağlandı.


Köprüde dinamik yükler ve agresif çevresel etkiler


Aktif deprem bölgesine inşa edilen Osmangazi Köprüsü’nün ayakları arasından Türkiye’deki en aktif fay hattı geçerken suyun üstünde yükselen köprü ayakları korozyona sebep olan klorür atağına maruz kalıyor. BASF Yapı Kimyasalları Bölümü tarafından Osmangazi Köprüsü için özel olarak geliştirilen çözümler sayesinde köprünün betonarme kısmı BASF MasterProtect serisi korozyon inhibitörleri ile korunurken, çok ağır yüklere maruz kalan çelik köprü ayaklarının sabitlenmesi ise MasterFlow groutları ile sağlandı. Köprü ayaklarının ankrajı için betonarme keson yapılar karada inşa edilerek römorklar yardımı ile yüzdürülerek wet dock’a taşındı. Taşıyıcı çelik kolonların imalatında da MasterFlow groutları kullanıldı. BASF işbirliği ile, Osmangazi Köprüsü için özel çözümler üretmek üzere gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda özel testler yapıldı ve en uygun groutu bulmakla kalmayıp aynı zamanda grout uygulaması için de en uygun metodu belirledi. İki mega şehir İstanbul ve  İzmir  arasındaki yolculuk süresini altı buçuk saatten üç buçuk saate düşürecek olan ve İzmit Körfezi’nin kuzey ve güney kıyılarını birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü’nün inşaatında BASF ürünleri kullanıldı. BASF’nin MasterFlow grout ürünlerinin yanı sıra, MasterEmaco S serisi yapısal tamir harçları, dayanımı yüksek ve hızlı priz alan MasterEmaco T serisi tamir harçları, MasterBrace ADH yapıştırıcıları, MasterInject enjeksiyon harçları ile MasterProtect serisi korozyon inhibitörleri, Osmangazi Köprüsü için benzersiz çözümler sunarak dayanıklı ve uzun bir servis ömrü sağlıyor.


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Kimya şirketi BASF, çelik ayaklarının sabitlenmesi için Osmangazi Köprüsü'ne özel çözümler geliştirdi.


Şirket açıklamasına göre, Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Osmangazi Köprüsü'nün inşasında BASF Yapı Kimyasalları Bölümünün global bilgi ve tecrübesi kullanılarak yenilikçi çözümler sunuldu. 2 bin 682 metre toplam uzunluğa sahip Osmangazi Köprüsü projesine grout, yapısal tamir harçları, yapıştırıcılar ve enjeksiyon harçları sağlandı.


BASF'nin MasterFlow grout ürünlerinin yanı sıra, MasterEmaco S serisi yapısal tamir harçları, dayanımı yüksek ve hızlı priz alan MasterEmaco T serisi tamir harçları, MasterBrace ADH yapıştırıcıları, MasterInject enjeksiyon harçları ile MasterProtect serisi korozyon inhibitörleri, Osmangazi Köprüsü için çözümler sunarak dayanıklı ve uzun bir servis ömrü sağlıyor.


Açıklamaya göre, aktif deprem bölgesine inşa edilen Osmangazi Köprüsü'nün ayakları arasından Türkiye'deki en aktif fay hattı geçerken suyun üstünde yükselen köprü ayakları korozyona sebep olan klorür atağına maruz kalıyor. BASF Yapı Kimyasalları Bölümü tarafından Osmangazi Köprüsü için özel olarak geliştirilen çözümler sayesinde köprünün betonarme kısmı BASF MasterProtect serisi korozyon inhibitörleri ile korunuyor.


Çok ağır yüklere maruz kalan çelik köprü ayaklarının sabitlenmesi ise MasterFlow groutları ile sağlandı. Taşıyıcı çelik kolonların imalatında da MasterFlow groutları kullanıldı. BASF iş birliği ile Osmangazi Köprüsü için özel çözümler üretmek üzere gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda özel testler yapıldı ve en uygun groutu bulmakla kalmayıp aynı zamanda grout uygulaması için de en uygun metodu belirledi.


AA


Geri Dön