02 / 05 / 2024

Basın Ekspres Yolu hızla gelişiyor!

Basın Ekspres Yolu hızla gelişiyor!

İstanbul'un en önemli iş merkezlerinden biri haline gelen Atatürk Havalimanı'nı TEM'e bağlayan Basın Ekspres Yolu ve çevresi, son yıllarda çehresi en hızlı değişen bölgelerden biri oldu  



Artık kendi kimliği 'prestij yolu' ile daha çok özdeşleşen bölgenin en büyük avantajı, hiç kuşkusuz havaalanına yakınlığı ve ana yolların arasında yer alması.2004 yılı öncesindeki imar planla ¬rında imalat ve satış mağazalarının kurulması öngörülen yolun her iki tarafında şimdilerde otel, alışveriş merkezi ve rezidans projeleri yükseliyor. Basın Ekspres Yolu ile Mahmutbey Köprüsü arasında kalan bölüm, Merkezi İş Alanı (MIA) bölgesi ilan edildi. Bu bölgede de şimdilerde çok katlı modern plazalar yükseliyor. Halen faliyet gösteren aksa jenaratör gibi şirketlerin de, önümüzdeki dönemde üretimlerini başka bölgelere taşımaları bekleniyor. Bu yerlerin ofıs/rezidansa dönüşümü süpriz olmayacak.

Sel bile durduramadı

Bölgede, birkaç yıl öncesine kadar metrekaresi bin dolardan satılan arsalara bugün 2 bin, 2 bin 500 dolar arasında bir fiyat isteniyor. Bölge, sel felaketine rağmen birçok büyük şirket tarafından büyüteç altına alınmış durumda. Birçok şirketin bölgedeki plazalarda yer aradığı belirtiliyor.MIA bölgesi ise yaklaşık 600 bin metrekare bir alan üzerinde yer alıyor. Bölgede bin ila 6 bin metrekare arasında yaklaşık 120 arsa yer alıyor. Bu arsaların 20-30'unda imar problemi olduğuna işaret eden Re/Max Arasta Gayrimenkul Danışmanlık Aşž Genel Müdürü Fuat Menteşeli, bölgede satışta olan beş altı parselin olduğunu bunların dışında arsa olmadığını vurguluyor.Atatürk Havalimam'm TEM'e bağlayan Basın Ekspres adına yakışır son derece prestijli gayrimenkul projeler 'Prestij Yolu' olmayı hak ettiğin gösteriyor. Bölgenin büyük avantajı, havaalanına yakınlığı ve ana yolların arasında yer alması. Yolun her iki tarafında birçok yer merkezi, otel ve rezidans projesi yükselmesi bölgenin geleceğine ilişkin adeta ipucu veriyor.

Bölgede kimlerin arsası var

MIA bölgesinde Türkiye'nin önde gelen büyük grupları dışında birçok tanıdık işadamının arsası yer Bu isimlerin başında da Haznedar Refrakter'in sahibi olan Yalım ve Zekai Erez kardeşler geliyor.Erezler'in bölgede 3 bin 200 metrekare büyüklüğünde bir arsası yer alıyor. Erez Ailesi'nin dışında gene kezini 2008 yılında bölgeye taşıyan Altınbaş Holding'in de yaklaşık 17 bin.

Bölgedeki Yeni

Ekrem Akyiğit, ofis inşasına başladı

Yaklaşık 23 yıllık bir geçmişe sahip Collezione markasının yaratıcısı ve Akyiğit Tekstilin patronu Ekrem Akyiğit, Güneşli'de kendisine ait 14 bin metrekare arsa üzerine ofis inşasına başladı. Babil Yapı tarafından inşaatı gerçekleştirilecek olan proje, verilecek emsal durumuna göre 16 veya 25'er katlı iki bloktan oluşacak. 4 bin 600 metrekare büyüklüğünde ofis katlarından oluşacak projenin 15 milyon dolara mal olması bekleniyor. Önümüzdeki yılın sonlarında tamamlanması beklenen ofis bloğunun bir bölümüne Collezione'nin Mahmutbey'deki genel merkezinin taşınacağı belirtildi.


Polat'tan, 13 katlı rezidaas

Polat Holding bünyesinde 1955 yılından bu yana faaliyet gösteren Polat inşaat, Mahmutbey'de Polat Port Residence adında lüks bir rezidansın inşasına başladı. 3 bin 800 metrekare arsa üzerine inşa edilen rezidans 13 kattan oluşuyor. Rezidansta 2+1 şeklinde 90 ile 100 metrekare büyüklüğünde toplam 82 daire yer alacak. Önümüzdeki yılın sonunda tamamlanması planlanan projede yer alan dairelerin 250 bin dolardan satışa çıkarılacağı ifade ediliyor.
Varan'm eski arazisi ofis oluyor Bölgenin cazibesine kapılan en son yatırımcı ise Öz Gayrimenkul oldu. şžirket, Varan Turizm'in eski arazisine 23 kattan oluşan Güneşli Kule adında bir A sınıfı ofis bloğu yapacak. Varan Turizm'e ait yaklaşık 12 dönüm büyüklüğündeki bu arsayı 2.5 yıl önce satın alan Öz Gayrimenkul'ün burada gerçekleştireceği yatırımın maliyetinin 62 milyon dolar olduğu belirtildi. Güneşli Kule projesinin mimari tasarımına Suyabatmaz Mimarlık imza attı. 23 kattan oluşacak ofis bloğunun altında 2 bin 500 metrekarelik bir ticari ünite yer alacak. Projenin inşasına bu yılın sonuna doğru başlanacağı belirtildi.


Ağaoğlu'nun rezidansı yükseliyor

Güneşli bölgesinde Akın Holding'e ait 212 istanbul Power Outlet AVM'nin hizmete girmesinin ardından yine bu AVM'nin hemen yanıbaşında yine Akın Holding ve Ağaaoğlu Grubu ortaklığıyla My Residence 212 istanbul adında bir rezidans projesi yükseliyor. 503 daireden oluşan bu rezidans projesinin yatırım maliyetini147 milyon dolar olduğu belirtildi.

Bölgenin Niş Projesi

Yine bölgede Nish istanbul adında bir başka rezidans projesi daha yükseliyor. Torunlar GYO ve Özyazıcı inşaatın birlikte istanbul çobançeşme'de yaptığı Nish istanbul projesi 33 bin metrekare arsa üzerinde rezidans, ofis ve alışveriş alanlarını içeren 4 bloktan oluşuyor. Toplam 135 bin metrekare inşaat alanı bulunan projede üç blokta 67 ile 186 metrekare arasında değişen büyüklükte 585 adet 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde rezidanslar yer alıyor. Diğer bir bloğun 270 metrekare büyüklüğünde 63 ofise ayrıldığı Nish istanbul'da blokların altında ise 63 metrekare ile 681 metrekare arasında 52 mağaza bulunuyor. Nish istanbul'da A bloğundaki ofislerin tamamı, rezidansların ise yüzde 88'i satıldı.

Yeni bir bir rezidans daha geliyor

Basın Ekspres Yolu ve çevresine üçüncü bir rezidans projesi daha geliyor. Güneşli Residence adını taşıyacak bu proje, şu anda Garanti Bankası tarafından operasyon merkezi olarak kullanılan yaklaşık 20 dönüm üzerindeki bina ve bu binanın yanındaki 20 dönüm büyüklüğündeki komşu parsel üzerine yükselecek. Mar Yapı tarafından gerçekleştirilecek proje, 22 ve 23 katlı iki blokta toplam 550 daire ve 60 adet ticari üniteden oluşacak, inşasına başlanan projenin; toplam yatırım maliyetinin 175 milyon dolar olduğu belirtildi. Mar Yapı'nın, rezidans dairelerin metrekaresini 3 bin liradan satışa sunacağı belirtildi.

Güneşli'nin yeni yüzü olmaya aday

Atatürk Havalimanı ile TEM'İ bağlayan, Basın Ekspres yolu üzerindeki Güneşli Kavşağı'na 800 metre mesafede, Ünverdi sokak üzerinde bulunan Güneşli Konutlar'nın yapımını MarYapı, Enyapı, Dost ve istanbul inşaat gerçekleştiriyor, inşasına geçtiğimiz mart ayında başlanan projenin 31 Kasım 2011'de tamamlanması hedefleniyor. Proje beş bloktan oluşacak. Bu 5 blokta toplam 305 konut yer alacak. En düşük metrekareli konutlar 62.15 metrekarelik 1+1 daireler olacak. En yüksek metrekareli konutlar ise 218.27 metrekarelik 4+1 daireler olacak. Projede en ucuz konut fiyatı 127 bin lira, en pahalı konut fiyatı ise 424 bin lira.

Özak GYO, ofis projesini tamamladı

Tekstil, turizm, enerji ve inşaat alanlarına faaliyet gösteren Özak Global Holding iştiraklerinden Özak GYO, Güneşli Basın Ekspres Yolu üzerinde inşa ettiği A sınıfı ofis projesi istanbul 34'ün inşaatını tamamlayarak kiralama çalışmalarına başladı. 35 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan projede 30 bin metrekare kapalı alan içerisinde 2 adet VİP ofis, 19 adet modüler ofis, 4 adet podyum ofis ve 15 adet mağaza bulunuyor, istanbul 34 projesinde ofislerin metrekare kira fiyatları 10 ile 13 Euro arasında değişiyor.metrekare büyüklüğünde arsası buluyor. Bölgede arsa yatırımı yapan bir diğer ünlü aile de Kütahya ve Güral Porselen'in sahibi Güral Ailesi. Gürallar'ınbölgede 2 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir asası bulunuyor. Yine bölgeye ilgi duyan Polat Inşaat'm ise 3 bin 800 metrekare büyüklüğünde arsası yer alıyor. Polat inşaat, bu arsa üzerinde yeni bir rezidans projesine start verdi.

Otel yatırımcısını da cezbediyor

Havaalanına ve fuar merkezlerine yakınlığı nedeniyle alışveriş merkezlerinin ve ünlü mağazaların rağbet ettiği MIA bölgesi otel yatırımı için de birçok firmayı harekete geçirmiş bulunuyor. Bölgenin ilk otel yatırımı, Denk Turizm'in hayata geçirdiği Holiday Inn Airport North oldu. Basın Ekspres Yolu'nun TEM ile birleştiği noktada yer alan bu otel, 2008 yılında hizmete açıldı.Bölgede şu anda beş yıldızlı iki otelin yapımı da devam ediyor. Bunlardan birisi Scooter ayakkabı markasının sahibi Macro Ayakkabı'nın gerçekleştirdiği 'Quantum International' isimli otel. 5 bin metrekare alan üzerine inşa edilmekte olan otel, 5 yıldızlı olacak. 280 odalı ve 560 yatak kapasitesine sahip otelin, 25-30 milyon dolara mal olacağı ve 2012 yılında faaliyete geçeceği bildiriliyor.Yine MIA bölgesinde bir diğer beş yıldızlı otel projesini ise İstanbul Toptancılar çarşısı (İSTOç) yönetimi gerçekleştiriyor. Projenin adı; İSTOç Saray. 38 kattan oluşacak 80 milyon dolara mal olması planlanan İSTOç Saray projesinin içerisinde beş yıldızlı bir otel yer alacak.
Bölgedeki otel yatırımları bunlarla sınırlı değil elbet. 212 Alışveriş Merkezi'nin hemen yanında yaklaşık 8 dönüm büyüklüğünde bir arsası bulanan Makplast Makine Plastik Sanayi, bu arazi üzerinde beş yıldızlı bir şehir otelinin inşasına hazırlanıyor. Yine Güneşli Kavşağı'na yakın bir noktada arsası bulunan Petek Tekstil, burada bir şehir otelinin inşasına devam ediyor. Petek Tekstil'in bu otelin işletimi konusunda Hilton ile görüştüğü ifade ediliyor.

Ekonomist


Geri Dön