Basın Ekspres Yolu'nda 150 milyon TL'lik ağır fatura!
Basın Ekspres Yolu üzerindeki iş yerlerine sel nedeniyle sadece sigortacıların ödeyeceği para 150 milyon lira
Basın Ekspres Yolu'nda iş yerleri sel yaralarını sarmaya çalışırken, fatura da büyüyor. Sigortacıların ödeyeceği para 150 milyon, toplam zarar ise 250 milyon lirayı bulacak
İstanbul'u vuran sel felaketinin verdiği hasarın boyutları dün iyice gün yüzüne çıkarken yaralar da sarılmaya başlandı. Basın Ekspres Yolu üzerindeki iş yerlerine sel nedeniyle sadece sigortacıların ödeyeceği paranın 150 milyon lirayı, toplam ticari zararın ise 250 milyon lirayı bulacağı belirtiliyor. Özellikle ihracatçılar tekstil ve hazırgiyim ihracatında kayıpların yaşanacağına dikkat çektiler. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi "Halkalı Gümrüğü'ndeki aksamalardan dolayı 125-200 milyon dolarlık ihracat riske girdi" dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı İsmail Gülle ise "25 milyar dolarlık tekstil sektörünün 1-2 milyar dolarlık üretim ve ihracat yüküne sahip olan bölgede zararın 100 milyon doların üzerinde olması ciddi bir kayıptır" diye konuştu.
BÖLGEDEN YAPILAN İHRACAT AKSADI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de İkitelli TIR garajında ihracata hazır, yüklü TIR'ların zarar gördüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Yine Halkalı Gümrüğü'nde ihracata hazır 70'in üzerinde TIR zarar gördü. Burada 25 milyon Euro'luk kayıp var." Basın Ekspres Yolu üzerindeki Altur 10 milyon dolar, giyim firması Sabri Özel 20 milyon Euro, Süvari Giyim 1 milyon dolar, Çağatay Nakliyat 1 milyon Euro, Seven Hill mağazası 1 milyon dolar zarara uğradığını açıklarken, yine aynı hat üzerindeki Sarar Giyim, LC Waikiki, Karaca Giyim, Durmazlar Makina, Sabra Giyim, Star Star Matbaası ve Vodafone da büyük zarardan nasibini alan firmalar arasında yer aldı.
HADIMKÖY'DE 15 MİLYON DOLAR
Sabri Özel'deki zararın büyük olmasında bayram öncesi mal sevkiyatını yapmak üzere depolarının dolu olmasından kaynaklandığı ifade edildi. Selden zarar gören işletmeler dün gün boyu su basan katlarının temizliğiyle uğraştı. Selden zarar gören işletmelerin yetkilileri Belediye ekiplerinin her yere yetişemediğini, bu nedenle su tahliye ve temizlik işlemlerini kendilerinin yaptığını belirttiler. Hadımköy'de ise 15 milyon liralık zarar olduğu belirtilirken, Hadımköy Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tayalı, Hadımköy'de yaklaşık 100 firmanın hasar gördüğünü ve bunlardan 10 tanesinin çok ciddi anlamda zarara uğradığını belirtti.
212: -14. katta bile seli hissetmedik
212 İstanbul CEO'su Aydın Bilgin, selden zarar gördükleri yönündeki iddiaları sert bir şekilde yalanladı. Bilgin, AVM'yi yaparken, DSİ'den derenin 150 yıllık su debisinin haritasını, İTÜ'den kavşak etüdünü istediklerini söyledi. Bilgin "Teknik veriler gösterdi ki 2.5 metre yükseğe yapıyı yapmalıyız. Böyle olunca da su girmedi ve aynı gün mağazamızı 15.00'te açtık. Ne dereye müdahale ettik ne de imar dışı iş yaptık. Bizim jeneratörler -14'üncü katta. Bu katta bile zarar yok" dedi.
İkitelli'de temizlik seferberliği var
LC Waikiki yetkilileri de mağazanın tamamen sular altında kaldığını belirterek "Kendi imkanlarımızla su tahliyesine başladık fakat yetkililerden yeteri kadar yardım alamamıyoruz. Toparlanmaya çalışıyoruz" dediler. Sarar yetkilileri ise mağaza katının tamamen sular altında kaldığını belirterek, "Şu anda ne belediye ne de yetkili var. Kendi imkanlarımızla suyu boşaltacağız" dediler.
İTO'dan işadamlarına 20 milyon Euro kredi
İstanbul Ticaret Odası (İTO), sel nedeniyle mağdur olan iş adamlarına 20 milyon lira kredi kullandıracak. İTO'dan yapılan açıklamada, mağdurlara yönelik bir dizi destek kararı alındığı kaydedildi. İlk aşamada Oda kaynaklarından 20 milyon lira, düşük faizle ve Halkbank aracılığıyla kullandırılacak. Mağdur olan İTO üyelerinin Oda aidatları da yeniden yapılandırılacak. Mağdur firmaların kredi ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çağrısında da bulunan Kurul, Kredi Garanti Fonu benzeri fonlar devreye sokularak, sıkıntıdaki firmaların ödemelerine yardımcı olunmasını talep etti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, sel mağduru şirketlerle iş yapan firmaların anlayışlı davranmalarını isteyerek, "Felaket bölgesindeki firmalarla iş yapan diğer firmalarımızın, başta ödemeler olmak üzere her konuda göstereceği kolaylık, mağdur işadamlarımız için hayati önem taşıyor" dedi.
UND: 120 aracımız hasar gördü
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Tamer Dinçşahin, ihracatımızın önemli noktalarında bir tanesi olan Halkalı Gümrüğü'nün hizmet veremez hale geldiğini belirterek "Yapılan hasar tespit çalışmaları çerçevesinde şu ana kadar elde edilen bilgilere göre Halkalı Gümrüğü hariç olmak üzere 120'nin üzerinde araç hasar görmüş ve sürücülerimiz hayatını kaybetmiştir. Halkalı Gümrüğü'nde yer alan sadece bir depodaki hasar miktarı 2 milyon Euro'nun üzerindedir" dedi.
İş dünyasından `dayanışma' çağrısı
İş dünyasından sel felaketi dolayısıyla dayanışma mesajları yağdı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun açıklamasında, "Temennimiz, bu tür olaylara karşı çağdaş şehircilik düzenlemeleri yoluyla tüm önlemlerin alınması" denildi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer C. Vardan, felaketin meydana getirdiği yaraların kısa zaman içinde sarılacağına inandıklarını belirtti.
Star