Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi ilk suyu verdi!
İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği atıksu arıtma tesislerinden arıtılan atık suların sanayi kuruluşları ile yeşil alanlarda kullanılması için yaptığı Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Suyu Projesinden sanayi kuruluşlarına ilk suyu verdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği atıksu arıtma tesislerinden arıtılan atık suların sanayi kuruluşları ile yeşil alanlarda kullanılması için yaptığı Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Suyu Projesinden sanayi kuruluşlarına ilk suyu verdi.
Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten ÎSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "İzmit Plajyolu ve Körfez Geri Kazanım Suyu Projelerinin de kısa bir süre içinde devreye alınması ile günlük 60 bin metreküp su tasarrufu sağlayacağız." dedi. Bölgede iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı bir dizi önlem alan İSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmek için Geri Kazanım Suyu Projesi geliştirdi. Tesislerin çıkış sularının ultraviyole ışınları ile ikinci bir arıtmadan geçirilmesini sağlayan UV sistemi, Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde uygulanarak yeşil alanlar ile park ve bahçelerin sulanmasında kullanıldı. İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar, İzmit Plajyolu ve Körfez atıksu arıtma tesislerinin çıkış sularının sanayi tesisleri ile yeşil alanlarda kullanılması için de hazırladığı 3 ayrı projenin inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Tesisten elde edlen kazanını suyu bölgede faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ile park ve bahçelere veriliyor.
PLAJYOLU VE KÖRFEZ YAKINDA İnşaatı süren Plajyolu Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Suyu Projesi ise kısa bir süre içinde tamamlanacak. Geri kazanım suyu ünitesi ile yeni hatlar için 3.9 milyon TL yatırım yapıldı.
Tesisten elde edilecek günlük 10 bin metreküp geri kazanım suyu ile bölgedeki sanayi kuruluşları ile Sekapark'ın sulanmasında kullanılacak. TÜPRAŞ'ın proses su ihtiyacını karşılayacak Körfez Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Projesinin inşaatı ise büyük bir hızla sürüyor.
Atıksu arıtma sularının geri kazandırılmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Genel Müdür İlhan Bayram, "Geri kazanım suyu, arıtma tesislerinde arıtılan evsel atık suların yeni yaptığımız ikinci bir tesiste ultraviyole ışınları ile arıtılmasıyla elde edilmektedir. Gebze, Kandıra ve Cebeci'de uyguladığımız sistemi İzmit Plajyolu. Başiskele Kullar ve Körfez Atıksu Arıtma Tesislerinde de kuruyoruz. Kullar'da tamamladığımız sistemden bölgedeki sanayi kuruluşları ile park ve bahçelere ilk suyu vermeye başladık.
Uç tesisten toplam günlük 60 bin metreküp su elde edeceğiz. Böylelikle kaliteli içme suyunun sanayi kuruluşları ile yeşil alanların sulanmasında kullanmasının önüne geçmiş olacağız." dedi.
Zaman