Teknoloji

Başkasına ait videoyu YouTube’a yüklemenin cezası!

YouTube üzerinden oluşturulan içerikler, telif hakları tarafınca korunuyor. Bu şekilde oluşabilecek ihlallerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Her platformda olduğu gibi YouTube üzerinde de belli başlı problemler bulunuyor

YouTube, günümüzde birçok kişi ve kuruluşun yayın ve içerik hazırladığı bir platform olarak biliniyor Pek çok kişiye kendisini ifade etme imkanı sunan YouTube, videolar aracılığı ile insanların birbirlerine ulaşmasını sunuyor. Her platformda olduğu gibi YouTube üzerinde de belli başlı problemler bulunuyor.

YOUTUBE'DA TELİF HAKKI NASIL İŞLİYOR?

ShiftDeleteNet'te yer alan habere göre; kanunlardan ilki telif hakkı. YouTube'da oluşturulan içerik telif hakkı ile korunuyor. Bu, bireylere karşı ihlalleri önlemek için. Youtube da bu konuyu çok ciddiye almakta ve kullanıcılarını olası sorunlardan korumak için çeşitli önlemler alınıyor.

Telif hakkı; Her türlü fikri eserle uğraşan kişi veya kişiler tarafından yaratılan bilgi, fikir, sanat eseri ve ürünlerin kullanımına ve çoğaltılmasına ilişkin yasal haklardır. Telif hakkının oluşması için kayıt gerekmez. Fikri sanat eserlerine ilişkin haklar, eserin yaratılmasıyla birlikte doğar.

Birçok ülkede, fiziksel ortamdaki orijinal bir çalışmanın yaratıcısı, o çalışmanın telif hakkına sahip. Telif hakkı sahibi de eseri kullanma hakkına sahip. Çoğu durumda, çalışmanın başkaları tarafından kullanılıp kullanılamayacağına yalnızca eser sahibi karar verir. Bu haklar 5846 sayılı Fikir Sanat Eserleri (FSEK) kanunumuz tarafından da korunuyor.

Peki başkasının videosunu YouTube’a yüklemek suç mu? İşte ayrıntılar...

Bazı durumlarda, telif hakkıyla korunan materyal, sahibinin telif hakkını ihlal etmeden kullanılabilir. İlk olarak, paylaşmak için video sahibinden izin almanız gerekir. Gerekli izinleri alırsanız video içeriğinizi YouTube'da paylaşabilirsiniz.

Telif hakkı ihlali durumunda, bir videoyu izinsiz paylaşan herkes YouTube platformuna şikayet edilecektir. Telif hakkı ihlali durumunda, YouTube platformunun telif hakkı ihlali iddiasında bulunan bir taraf, karşı tarafa FSEK kapsamında çeşitli şekillerde dava açabilir.

Telif hakkı olan bir eseri, icrayı, ses kaydını veya FSEK çerçevesinde telif sahibinin yazılı izni olmaksızın kullanan kişi, mahkemelerce bir yıldan beş yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılabilir. Bu nedenle, başkalarının videolarını YouTube'da yayınlamadan önce bunun farkında olmak iyi bir fikirdir.

Apple'dan yeni hamle! Şimdi bankalar düşünsün!
Fransa'da akaryakıt krizinin etkileri bitmiyor!
3 bin 340 lira yatırılacak! Hesaplarınızı hemen kontrol edin!