Genel

Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın GYO statüsü elde etmesi TBMM'de!

Bir şirketin gayrimenkul yatırım ortaklığı statüsü elde etmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir şirketin gayrimenkul yatırım ortaklığı statüsü elde etmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soruları:
1. Niteliği itibariyle doğalgaz dağıtım şirketi olan bir kurum hangi yolla kazançları kurumlar vergisinden istisna olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Statüsü elde edebilmiştir? Yapılan bu İşlem ile; yıllık kazancının belli bir miktarı bir yana, 2017’den beri tüm kazançları vergiden istisna mı tutulmuştur? 

2. 2017 yılında GYO statüsünün alınmasında süreç doğru şekilde işlemiş midir? 

3. Konu ile ilgili olarak 2017 yılının sonunda Maliye Bakanlığı da 13 nolu Kurumlar Vergisi tebliği yayımlayarak “ünvanının GYO olması kesinlikle kurumlar vergisi istisnasından yararlanır anlamına gelmemektedir, İşin mahiyetinin de buna uygun olması gerekmektedir” demiştir. Bu tarihten itibaren kurumlar vergisi vergi alınmış mıdır? Alındı ise ne kadarlık bir kurumlar vergisi tahsilatı yapılmıştır? 

4. İlgili şirkete GYO statüsü sağlandığından dolayı devletin vergi kaybı var mıdır? Varsa devletin toplam vergi kaybı ne kadardır? İlgili şirketin GYO statüsü kazanmasından itibaren İstisna tutulduğu vergi miktarı nedir? 

5. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olan şirketin Ensar Vakfına yapacağı bağış işleminin vergisel açıdan ilgili şirkete sağlayacağı hiçbir fayda yok iken neden Kızılay buna alet edilmiş ve onun üzerinden işlem yapılmıştır? Kızılay’ın kamuoyunda yer alan bağış işlemindeki rolü nedir?

6. Şirket tarafından bağışın farklı kurumlar üzerinden dolaştırılarak yapılması suretiyle bağıştan nihai olarak yararlananlara ulaşılması mı engellenmek istenmektedir?