01 / 05 / 2024

Başkent Doğalgaz'ın MMEKA'ya devrine izin çıktı!

Başkent Doğalgaz'ın MMEKA'ya devrine izin çıktı!

Rekabet Kurulu, Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin MMEKA tarafından kurulan Çankaya Doğalgaz tarafından devralınması işleminin Rekabet Kanunu kapsamında olmadığına karar verdi



Rekabet Kurulu, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Şnin yüzde 80 oranındaki hissesinin MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret
 A.Ş.ye özelleştirme yoluyla devrine ilişkin süreçte, söz konusu hisselerin MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş tarafından kurulan Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından devralınması işleminin Rekabet Kanunu kapsamında olmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunun dünkü kararları, Kurumun internet sitesinde bugün yayımlandı. Rekabet Kurulunun, Özlenir Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin franchise veren konumundaki Levi Strauss İstanbul Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret A.Şnin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiğine yönelik iddialara ilişkin, 27 Haziran 2008 tarihli kararının yürütülmesinin Danıştay tarafından durdurulması üzerine, ilgili dosya yeniden değerlendirildi.

Yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi. Kurul, Sümer Holding A.Şye ait Mazıdağı Fosfat Tesislerinin "satış" ve "işletme hakkının verilmesi" yöntemleri birlikte uygulanarak bir bütün halinde özelleştirme yoluyla "Dimin Madencilik San. ve Tic. A.Ş., TMC Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş., Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş., Eti Gümüş A.Ş., Gemlik Gübre San. A.Ş. veya Gübre Fabrikaları T.A.Ş."den biri tarafından devralınması işleminin ilgili Kanun ve tebliğ kapsamında izne tabi olduğuna karar verdi.

Teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle, işleme izin verilmesinde sakınca olmadığına karar verildi. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.nin yüzde 80 oranındaki hissesinin MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.ye özelleştirme yoluyla devrine ilişkin süreçte, söz konusu hisselerin MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulan Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından devralınması
işleminin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında tebliğ kapsamında olmadığına karar verildi.

BİRLEŞME VE DEVRALMALAR

Dionex Corporationın kontrolünün Thermo Fisher Scientific Inc. tarafından devralınması işlemine izin veren Kurul, Viva TV- Radyo Viva Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün TMSF tarafından satış ihalesi sonucu Artı Televizyon Yayıncılığı San. ve Tic. A.Ş. tarafından devralınması işleminin izne tabi olmadığına karar verdi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi A.Ş.nin tüm aktif ve pasifleriyle Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işleminin, aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer almaları nedeniyle Rekabet Kanununun ilgili maddesi ve 2010/4 sayılı Tebliğ kapsamında olmadığına karar veren Kurul, Ammann Teknomak Makina İnşaat Emlak Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş.nin çoğunluk hisselerinin Ammann Group şirketlerinden Ammann Group Holding AG, Amman BauAustrüstung AG ve Ammann Schewiz AGye devri ile Ammann Teknomak Makina İnşaat Emlak Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş.nin ortak girişime dönüşmesi işlemine izin verdi.

Kurul, Türk Hava Yolları A.O. ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ile TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. arasında kurulmak istenen ortak girişim işlemine hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verilmesine karar verdi. Rekabet Kurulu, Kemer Medical Center Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Tic. A.Ş.nin hisselerinin yüzde 17,2sinin ve teşebbüs üzerinde belirleyici etki uygulama olanağı sağlayan bazı hakların Asia Debt Management Hong Kong Limited tarafından devralınması ile Kemer Medical Center Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Tic. A.Ş.nin kontrolünün tek kontrolden ortak kontrole geçmesi ve bu ilişkiden sağlanan fon ile Gelişim Sağlık Hizmetleri A.Ş. hisselerinin tamamının Kemer Medical Center Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Tic. A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verdi.

AA


Geri Dön