Kent Haberleri

Başkent OSB'de lojistik merkezi kuruluyor!

Ankara'yı Anadolu'nun limanı yapacak "Lojistik Merkezi" projesi Başkent OSB tarafından yürütülüyor. Lojistik merkezi, demiryolunun ana hattı üzerinde ve 700 dönümlük arazi üzerinde inşa ediliyor...

Başkent OSB, yeni projeleriyle "Geleceğin Sanayi Kenti" olma yolunda ilerliyor. Ankara'yı Anadolu'nun limanı yapacak "Lojistik Merkezi" projesini yürüten Başkent OSB, ayrıca sanayi teknoparkı da kuracak. Oluşturulacak ileri teknolojili üretim ekosistemiyle sanayinin dijital dönüşümü hızlandırılacak. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; Ankara'nın sanayileşmesinin temel taşlarından biri olan Başkent OSB, yeni projeleri ve yatırımlarıyla "Geleceğin Sanayi Kenti"ne adım adım ilerliyor. Ankara'yı Anadolu'nun limanı haline getirecek "Lojistik Merkezi" projesini yürüten Başkent OSB, bölgede bir "sanayi teknoparkı" kurmanın hazırlıklarını yapıyor. Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk, 2020 yılı hedeflerini yüksek teknolojili üretim ekosistemini oluşturmak ve katılımcılarının uluslararası rekabete olanak sağlayacak teknolojik üretimi gerçekleştirmeleri amacıyla bölgede bir sanayi teknoparkı kurmak olarak açıkladı.

Oluşturulacak yüksek teknolojili üretim ekosistemi ile sanayinin dijital dönüşüm sürecinin geliştirileceğini ve hızlandırılacağını dile getiren Türk, "Üniversitede üretilen ürünler ve prototip seviyesindeki çalışmalar sanayiye aktarılarak katma değere dönüştürülecek, sanayimizin teknoloji edinimi ve geliştirme imkanları güçlendirilecek, girişimcilik kapasitemiz artacak, nitelikli işgücü yaratılacak, Ar-Ge yatırımları artacak, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi sağlanacak, sanayimizin rekabet gücü ve ihracat kapasitesi geliştirilecektir. Teknopark ile Başkent OSB girişimcilik, yenilikçilik ve teknoloji geliştirme alanlarında daha etkin bir rol alacak ve 40 bin dönümlük sanayi havzasında yer alan tüm firmalara yenilikçilik anlamında katkı verilebilecek. Bölgemizde Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) olarak ilan edilecek alan belirlendi ve YGB alan seçiminde ihtiyaca göre kademeli olarak genişleyebilecek sürdürülebilir bir yaklaşım dikkate alındı, bu yıl başvuru ve yasal işlemler tamamlanacak" dedi. 

LOJİSTİK MERKEZİ KURULUYOR

Başkent OSB Ankara'nın en büyük OSB'si olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, Türkiye'nin de ilk 10 OSB'si içerisinde sayıldığını vurgulayan Şadi Türk, Başkent OSB'nin Ankara sanayisinin gelişimindeki önderliğinin şu an olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini söyledi. "Geleceğin Sanayi Kenti" vizyonuyla yola çıkan Başkent OSB'nin gündemdeki projelerini ve hedeflerini anlatan Türk, bu projelerden birinin Ankara'yı Anadolu'nun limanı haline getirecek "Lojistik Merkezi" projesi olduğunu kaydetti. Başkent OSB olarak ulaşım ağlarının ana arterlerinden olan hızlı tren ve banliyö tren hattıyla sanayi bölgeleri arasında bulunan alanda lojistik merkez kurarak bu bölgeyi Ankara'nın ve İç Anadolu Bölgesi'nin yükleme, boşaltma ve gümrükleme merkezi yapmayı hedeflediklerini söyleyen Türk, lojistik merkez için demiryolu ana hattında yaklaşık 700 dönüm arazi ayrıldığını belirtti. Türk, "Başkent OSB lojistik merkezi tren yolu ve karayolu ile Ankara'yı hem Türkiye'nin diğer bölgelerine bağlayacak, hem de İzmir, İstanbul, Mersin, Samsun limanları üzerinden dünya ile bağlantısını sağlayacak. TCDD, Başkent OSB'de planlanan lojistik merkezi yanına 700 metre uzunluğunda rampaları ve platformu olan yükleme boşaltma alanı inşası ve iltisak hattı projesinde ihalesini tamamlanmış olup, yapım aşamasına geçmiştir. Bölgemizde planlanan lojistik merkez, ülkemizin demiryolu trafiğini, iç hat demiryolu ağını modernize ederek Orta Asya ve ötesinde ihracat pazarlarına ulaşma kabiliyetini geliştirme hedefine (örneğin Pakistan-İran-Türkiye Demiryolu Projesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu veya Marmaray Projesi) doğrudan katkı sağlayacak diye konuştu.

Başkent OSB Başkanı Şadi Türk, lojistik merkezi dışındaki projelere de değindi. Ankara çayının ıslah çalışmalarının devam edeceğini belirten Türk, çevresinde yürüyüş ve bisiklet yolları yapılarak sosyal donatı alanı geliştirileceğini kaydetti. Türk, 3. etap genişleme sahası çalışmaları, kreş ve gündüz bakım evi, aile sağlığı merkezi projelerinin de hızla devam ettiğini belirtti. 

İLERİ TEKNOLOJİLİ ÜRETİM EKOSİSTEMİ 

Başkent OSB'nin dünya pazarlarında rekabet edilenilir yüksek teknolojili üretim ekosistemini oluşturmayı, tüm paydaşların ortak hedef ve hizmette buluşmasını sağlayacak köprü görevini üstlenmeyi, gerekli iş birliklerini kurmayı ve ilgili tüm paydaşalr için gerekli alt yapıyı hazırlamayı kendine misyon edindiğini vurgulayan Türk, katılımcılarının klasik sanayi üretimi yapmaları yerine uluslararası rekabete olanak sağlayacak teknolojik üretim gerçekleştirmeleri amacıyla ilk olarak 2005'te ODTÜ ile protokol imzalayarak üniversite-sanayi işbirliğinin temellerinin atıldığını dile getirdi. Türk, "Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi ile üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDO) ortaklığında yürüten 'OSB'lerde Teknoloji Geliştirme Projesi' kapsamında bölgemiz pilot OSB olarak seçildi. Pilot uygulama çerçevesinde bölgemizde yenilik merkezi gibi teknoloji kullanımına yönelik yeni bir ara yüz yapısının kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Sanayi 4.0 Türkiye'de uzun zamandır konuşulmasına rağmen, bugün OSB'lerin izleyeceği bir stratejiden çok ülke sanayisinin şekillenmesi için bakanlığımızın ve sanayicilerimizin hedef aldığı konulardan biri olmalı. Bugün endüstri 4.0'ı uygulama çabasındayken, dünya artık endüstri 5.0'ı konuşuyor. OSB'lerin bu konuda yapacağı çalışmaların yanı sıra genel ülke sanayisinin koordinasyonu ve organizasyonunu üstlenen bakanlığımız ve sanayi kuruluşlarının kendi planlamaları içinde bunu değerlendirmesinin doğru olacağını, dünya yarışında Türkiye'nin de yer edinebilmesi için önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

YERLİ VE YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ YOĞUN

Başkent Organize Sanayi Bölgesi; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Aralık 2003'te ilk tuğlayı koyarak cesaretlendirdiği sanayicilerimizin kendi imkanları ve emeği ile kuruldu. Ankara'nın batı koridorunda şehir merkezine 33 km mesafede Temelli Maliköy'de, 4 OB'nin bulunduğu 40 bin dönümlük bir sanayi havzasında yer aldı.