Kent Haberleri

Başkent'te nostaljik metro hattı projesiyle ekonomi büyüyecek!

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Siteler için geliştirdiği nostaljik metro hattı projesiyle başkent ekonomisinin büyüyeceğini ifade etti

Bendevi Palandöken Siteler'i bir dünya markası ve başkenti de ekonominin kalbi yapacak bir proje tasarladı. "Siteler Nostaljik Metro Hattı" projesini ilk kez Sabah Ankara'yla paylaşan Palandöken, "Dikimevi metro istasyonundan Siteler'e bağlanacak metro hattı ile Siteler Ankara'nın ikinci başkenti olacak. Raylı sistemle Ankara'nın ayakları altına serilecek Siteler, ekonominin mobilyada atan kalbi olacak. Siteler 1 milyar TL'lik gelir artışı sağlayacak" dedi. 


PROJENİN MALİYETİ DÜŞÜK 

Palandöken, hattın Dikimevi Metro İstasyonu'ndan başlayacak hattın Plevne Caddesi'nden eski Konservatuara, oradan da Siteler'e bağlanmasıyla yapılabileceğini söyledi. Söz konusu projenin çok cüzi bir kaynakla hayata geçirilebileceğine dikkat çeken Palandöken, "Bu hat için çok büyük yatırımlara gerek yok, gerekli alt ve üst yapılar mevcut. Yanı başındaki Keçiören metro hattından da yardım alınabilecek bu hat için kapsamlı çalışmalara gerek yok çünkü son 13 yılda raylı sisteme yapılan yatırımlarla Siteler Metro hattının temelleri atıldı. Bu sistemin kimseye zararı olmayacak bir güzergâhı var. Söz konusu alanın hiçbir istimlakın bahsinin geçmediği düz bir cadde söz konusu" diye konuştu. 


YILAR ÖNCE PLANLANMIŞ 

Bendevi Palandöken, Siteler nostaljik metro hattı projesinin yıllar önce planlandığını ancak o günün şartlarıyla çok maliyetli olduğu için rafa kaldırıldığını ifade etti. Hükümetin 13 yıl boyunca ulaştırma alanında Ankara'ya yaptığı yatırımların bu hayali gerçek kıldığını belirten Palandöken, "Israrla üzerinde duruyorduk ama eskiden daha maliyetliydi ve gerekli sistem yoktu fakat şimdi yapılan onca yatırım, Çayyolu ve Keçiören projesiyle birlikte bu mümkün hale geldi. Artık bu projenin önünde hiçbir engel yok hemen başlatılabilir, Ankara buna hazır ve gerekli donanıma sahip. Öte yandan proje, Ankara trafiğini rahatlatacak, Ankaralıya büyük bir hizmet olacak. Çünkü güzergah noktasında çok dolu bir yer" ifadelerini kullandı. 


'ESKİ MODELLİ YENİ TEKNOLOJİ OLMALI'

Metro geldikten sonra yüzde 100 iş artışı yaşanacağını, Ankara ekonomisinin yüzde 50 büyüyeceğini söyleyen Palandöken, "Hattın işçi kaynağı ve ekonomik girdisi çok büyük olacak. Orada dükkan kapatan ya da rekabetten yoksun kalıp kendini gösteremeyen esnaf geri dönecek ve seri üretime geçecek. Ayrıca ulaşıma kazandırmayı hedeflediğimiz bu metroyu, değerler ve tarihimizi de yansıtacak şekilde nostaljik bir havayla planladık. Eski modelli yeni teknolojiyle donatılmış bir tren olmalı. Yine proje dahilinde oraya ustaları ve meraklılarını bir araya getirecek bir açık fuar alanı düşündük" dedi. 


Sabah Ankara