Kentsel Dönüşüm

Basri Akyıldız: Kentsel dönüşüm ihtiyaç olan yere yapılmalı!

Basri Akyıldız; "Kentsel dönüşümle alakalı olarak bir mahallenin komple yıkılıp yeniden kurmasının ciddi projeler olduğunu anlatan Akyıldız; "Kentsel dönüşümlerde altyapıyı hazırlamak her şeyden öncedir" dedi


Son 4 yıldır Bursa İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulunda başkanlık görevini yerine getiren Basri Akyıldız, genç bir kadroyla çalıştıklarını söyledi. Özellikle proje üretimi üzerinde çalıştıklarını anlatan Akyıldız, Bursa'nın mevcut yapı ve planlamalardaki sıkıntılara bakarak Bursa'da planlama anlamında 1999 yılındaki deprem olayı sonrasında inşaat sektöründe yapıların yeniden yapımında ciddi çalışmaların olmamasının büyük bir hayal kırıklığı olduğunu açıkladı. Akyıldız; "1999 yılındaki deprem sonrası bizim için inşaat alanındaki çalışmalarda bir dönüm noktası olabilirdi. Ama mevcut yapılara baktığımız zaman bunun öyle olmadığını söyleyebiliriz." şeklinde konuştu. 


"YAPI DENETİMLE KALİTE DE ARTTI" 

Yapılan binaların yüksek olması riskli olduğu anlamına gelmediğini söyleyen Akyıldız; "Teknik olarak böyle bir şey yok Eğer siz o binayı projesinden başlayıp yönetmeliklere ve bütün kurallarına uygun yapıyorsanız sıkıntı olmaz. İmar anlamında da bir kontrol mekanizması içerinde bir yapı denetim varsa sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz." diyerek konuştu. Kentsel dönüşüm projelerinin genellikle TOKİ eliyle yapıldığını aktaran Akyıldız, TOKİ eliyle yapılan hiçbir projede yapı denetim firmaları olmadığının altını çizdi. Akyıldız; "Yapı denetim kanunu ne diyor? Kontrol mekanizmaların olacak o sadece 30 bin metre kare işe bakabilir. Bunun yanında proje denetimi, inşaat mühendisi, elektrikçisini kontrol eden ayrı olacak gibi bir denetim yapısı söz konusu. Ama müşavirlik firmalarında öyle değil. Bir tane kontrol mühendisi oluyor. Her yeri o kontrol ediyor." şeklinde konuştu. Ayrıca TOKİ'nin yaptığı binalarla alakalı bilgi almanın bu nedenle mümkün olmadığını ifade eden Akyıldız; "Bu anlamda yapı denetimi olan binalarda kuşkuya yer yok. Ayrıca yapı denetim öncesi binalara baktığınız zaman bakıyorsunuz binalarda malzeme anlamında çok ciddi sıkıntılar olduğu ortaya çıktı ama yapı denetim sonrası bakıyorsunuz binalara çok ciddi farklar var. Yapı denetimle kalite de arttı. Bunu kimse inkar edemez." dedi. 


İŞ SADECE KONUTLARI PLANMAKLA BİTMEZ

Kentsel dönüşümle alakalı olarak bir mahallenin komple yıkılıp yeniden kurmasının ciddi projeler olduğunu anlatan Akyıldız; "Kentsel dönüşümlerde altyapıyı hazırlamak her şeyden öncedir. Planlama yapmak, altyapısı, ulaşımı, yolları nasıl olacak bunlara bakıp planlanması lazım. Sosyal alanlarının da oluşturulması lazım. Birbirinden kopuk olmaması gerekiyor. 


İş sadece konutları planlamakla bitmez." dedi. 

Bunıın yanında akademik odalarla yerel yönetimlerin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Akyıldız; "Oranın planlama anlamında alternatif imar planların düşünülmesi gerekir. Oranın nüfus yoğunluğu vardı. Oradaki yoğunluğu arttırdığınız anda altyapı, yolu oradaki yoğunluğu kaldıramayacaktır. Planlama birinci derecede önemli, parsel ve konut anlamında planlama yetersiz olur. O bölgenin yoğunluk ve kent olarak planlanması gerekir. Bir kent planlanırken belki de 50 yıllık bir süreci düşünerek planlama yapılması gerekir." şeklinde konuştu.Kentsel dönüşümde önemli olan nerede ihtiyaç varsa oranın dönüştürülmesi lazım diyen Akyıldız; "Biz inşaat mühendisleri odası olarak Nilüfer Belediyesinde uzun yıllardır riskli binaların envarter çalışmasını yaptık. Hangi binaların hangi bölgede riskli olduğunu biliyor. Üç gruba ayırdık en risklisi, orta, az şeklinde gruplara ayırdık. Belediye, böyle bir kentsel dönüşüme başladığı anda nereden başlayacağını biliyor. Biz bunları yaparken zemini de göz önüne aldık yapıyı da inceledik." şeklinde konuştu. 


Bursa Haber