Bassam Hanna, Türkiye Müteahhitler Birliği yetkilileriyle bir araya geldi
Suriye İmar ve İskan Bakan Yardımcısı Bassam Hanna, Türkiye Müteahhitler Birliği yetkilileriyle bir araya geldi
Suriye İmar ve İskan Bakanı Omar İbrahim Galaowngi ve beraberindeki heyet, Ankara'nın Sincan ilçesindeki Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu.
Konuk bakana, tesiste, ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emir Doğan, Tesis Müdürü Gökhan Demirel brifing verdi.
Gökhan Demirel, 1992'de yapımına başlanan tesisin 1997'de işletmeye açıldığını söyledi.
Kent merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki tesisin 190 hektarlık bir alana kurulduğunu anlatan Demirel, tesiste 110 kişinin çalıştığını söyledi.
Tesisin konutlardan ve endüstriden kaynaklanan atık suların tümünü arıtmak üzere tasarlandığını ifade eden Demirel, "Kapasite bakımından dünyanın sayılı tesislerinden olan tesisimiz kuru havalarda günde yaklaşık 765 bin metreküp, yağışlı havalarda 1 milyon 530 bin metreküp atık suyu arıtabilecek kapasitededir. Tesisin atıksu işleme kapasitesi 2025 yılına kadar aşamalı olarak artacaktır" dedi.
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emir Doğan da Suriyeli yetkililerin sorusu üzerine, tesisin 1995'te 305 milyon Alman Markına mal olduğunu, Türk-Alman konsorsiyumu tarafından yapıldığını ifade etti.
Bakan Galaowngi, bir soru üzerine, tesisi çok beğendiğini, ülkesinin Türkiye'nin bu konudaki deneyiminden faydalanmak istediğini söyledi.
Türkiye'deki atıksu arıtma tesislerinin Türk mühendisleri tarafından yapıldığını öğrendiğini aktaran Galaowngi, bunun çok önemli olduğunu, Türkiye'nin bu konuda çok deneyim kazandığını kaydetti.
Brifingin ardından Bakan Galaowngi ve beraberindeki heyet, tesiste incelemelerde bulundu.
-MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ ZİYARETİ-
Öte yandan Suriye İmar ve İskan Bakan Yardımcısı Bassam Hanna da beraberindeki heyetle birlikte, Türkiye Müteahhitler Birliği yetkilileriyle bir araya geldi.
Birliğin Genel Merkezindeki görüşmede konuşan Hanna, Türkiye ziyaretinin oldukça olumlu olduğunu belirterek, Türk müteahhitlerle her alanda işbirliği hedeflediklerini söyledi.
Hanna, bayındırlık ve iskan alanında yapılan yatırımların önemine dikkat çekerek, Türk müteahhitlerin Suriye'ye yatırım yapmaları için onları cesaretlendirmek istediklerini anlattı.
Suriye'de iskan sektörünün gelişmekte olan bir sektör olduğuna işaret eden Hanna, ülkesindeki iskan kurumunun son 10 yılda 40 yıllık proje gerçekleştirdiğini vurguladı.
Suriyeli Bakan Yardımcısı Hanna, ülkesinde şu anda 4'ü kamu, 4'ü ise özel sektörde olmak üzere toplam 8 projeyi Türk iş adamlarıyla birlikte gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türk müteahhitlerin teknoloji ve teknik imkanlarına ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Edip Yenigün ise Türk müteahhitlerin Suriye'de 1992-2009 döneminde toplam 131 milyon dolarlık 16 proje üslendiğini kaydederek, bu projeler arasında arıtma ve boru hattı gibi çeşitli alt yapı projeleri, endüstriyel tesis ve petrokimya tesisi gibi sanayi tesisleri ile su temini projeleri bulunduğunu söyledi.
Yenigün, iş yapılan diğer bazı ülkelerde olduğu gibi Suriye'de de çalışmalarını güçleştiren bazı sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, kambiyo sisteminin, karmaşık ticaret mevzuatının, günün koşullarına uymayan bankacılık sisteminin firmalar için oldukça zor bir ortam yarattığını ifade etti.
Yürürlükteki mevzuat kapsamında yurt dışına kar transferinin belli izinler çerçevesinde yılda bir kez gerçekleştirilebildiğine işaret eden Yenigün, Türk devlet bankalarından sağlanacak teminat mektuplarının Suriye'deki idarelerce direk kabulünü istediklerini dile getirdi.
Bu arada daha önce Müteahhitler Birliğindeki toplantıya katılacağı bildirilen Suriye İmar ve İskan Bakanı Omar İbrahim Galaowngi, Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki gezi nedeniyle Birlikteki toplantıda yer almadı.
AA