Ekonomi

Batı Akdeniz’den ihracat rekoru

Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz'de yılın sekiz ayında gerçekleşen ihracat rakamı geçen senenin aynı dönemine göre % 5, 14 artış ile 1 milyar 740 milyon dolara ulaştı.Bu ay ise en fazla ihracatın Rusya'ya yapıldığını bildiren Çavuşoğlu, "İhracatçılarımızın 20 senelik süreçte kurdukları sağlam ticari ilişkiler kendisini göstermiş oldu

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yapmış olduğu yazılı açıklamada, ağustos ayında 199 milyon 373 bin 532 dolar şeklinde gerçekleştiğini belirtti.

Bu ay ise en fazla ihracatın Rusya'ya yapıldığını bildiren Çavuşoğlu, "İhracatçılarımızın 20 senelik süreçte kurdukları sağlam ticari ilişkiler kendisini göstermiş oldu. Ağustos ayında Rusya'ya gerçekleşen ihracat % 40 oranında yükseldi.  Sekiz aylık süreçte ise savaşın ihracatımızda sebep olduğu yaralar sarılmaya hala devam ediyor. Rusya’ya bu yıl 113, 7 milyon dolarlık bir satış gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektöründe doğal taş ağırlıklı olarak maden ve metaller olduğunu açıklayan Çavuşoğlu, bu sektörde geçen senenin ağustosuna göre % 12, 80 oranında bir artış ile 49, 3 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını duyurdu.

Çavuşoğlu, 1 Ocak 2022 - 31 Ağustos 2022 tarihlerindeki ihracat rakamının ise 1 milyar 740 milyon dolara çıktığını dile getirdi.

Yaş sebze ve meyve sektörünün 453 milyon dolarlık olan ihracat ile ilk sırada yer aldığını duyuran Çavuşoğlu, bu sektörü ise doğal taş ağırlıklı olarak maden ve metaller grubunun takip ettiğini ifade etti.

Sekiz aylık performansa göre en fazla ihracatın da 133, 9 milyon dolar ile Almanya'ya yapıldığını dile getiren Çavuşoğlu, Çin'in 125, 7 milyon dolarla ikinci, Rusya'nın 113, 7 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını açıkladı.

Batı Akdeniz'in ürünlerinin 165 ülkeye ulaştığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sekiz ayda ihracat gerçekleştiren firma sayımız % 22, 41 oranında artarak, 2 bin 239 oldu. Sekiz aylık dönemde üç ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat 100 milyon doların üzerine çıkmış olurken 39 ülkeye gerçekleşen ihracatta ise 10 milyon dolar barajı aşılmış oldu. Son zamanlarda birliğimize üye olan firma sayısında ciddi artış yaşanmakta. Üye sayımız 10 bini aştı ve aynı zamanda bu rakam her geçen gün çoğalıyor.”

Ünlü ekonomist altın ile ne yapılması gerektiğini açıkladı! Altının düşeceğini bilmişti! 

Faizsiz, geri ödemesiz 250 bin lirayı al ve git! Başvurular başladı! Tarihleri kaçırma

Borsa İstanbul’dan tüm zamanların rekoru! İşte yeni rakam