Batı Ataşehir'de fiyatlar yükseliyor mu?
ABC'nin brokeri Selami Arpacı, Batı Ataşehir'deki nitelikli projelerde halen fiyatların metrekarede 3500 TL ile 5 bin TL arasında değiştiğini söyledi
Çekmeköy'ü ilk keşfeden kurumsal emlakçılardan biri olan ve halen Ağaoğlu, Sinpaş, Teknik Yapı gibi inşaat sektörünün 3 lokomotifinin 10'un üzerindeki konut projesinde ikinci el satış-kiralama ofisi bulunan RE/MAX ABC'nin brokeri Selami Arpacı, "Batı Ataşehir'deki nitelikli projelerde halen 3500 TL ile 5 bin TL arasında değişen metrekare fiyatı, kriz olmasaydı 5 bin doları bulurdu. Faizlerdeki düşüşle başlayan hareketlenme hızlanır, bence yılın ikinci yarısında fiyatlar bu seviyede kalmaz" diyor.
Küresel krizin ilk aylarında piyasanın adeta dibe vurmasının en büyük sebebi, "ihtiyaçların ertelenmesi" idi. İş garantisi olanlar bile alışverişi ertelerken, ekonomiyi sürükleyen iki sektör inşaat ve otomotivde işler bıçak gibi kesildi. Tüketicilerin cesaretini toplaması için 4-5 ay gerekti. Bu arada "Kriz var diye işleri tatil mi edeceğiz, yatırımlara ara mı vereceğiz" diyenler fitili ateşledi. Dumankaya İnşaat, Fiyapı, Ağaoğlu İnşaat, Sinpaş, Yeşil İnşaat, Teknik Yapı gibi önde gelen inşaat şirketleri öncülük etti, binlerce konutluk projeler peş peşe açıklandı. Krizde bile doğru fiyatlandırma ile lüks konut satılabileceği ispatlandı.
Kötü günler geride kalıyor
İkinci elde de işler o kadar kötü gitti ki, emlakçılar arasında sektörden elenenler bile oldu. Emlak zinciri RE/MAX'a bağlı olarak birden fazla ofisi ve çeşitli nitelikli konut projelerinin içinde satış ve kiralama ofisleri bulunan RE/MAX ABC'nin Brokeri Selami Arpacı, kötü günlerin artık geride kaldığını düşünüyor. Anadolu yakasında 16 yaşından bu yana emlak sektörünün içinde yer alan 25 yıllık emlakçı Selami Arpacı, 10 yıldır da RE/MAX ABC Gayrimenkul ile kurumsal emlakçilik yapıyor.
Sancaktepe-Paşaköy'e dikkat
4 ayrı RE/MAX ofisinin yanı sıra Ağaoğlu, Soyak Yenişehir, SİNPAŞ, Teknik Yapı gibi büyük firmaların projelerindeki satış ofisleriyle; nitelikli konut projelerinde ikinci elin nabzım tutan Selami Arpacı, Anadolu yakasında Ataşehir, Çekmeköy gibi bölgelerde artık büyük proje geliştirmeye uygun arsaların azaldığına dikkati çekiyor. Bu bölgenin yeni yıldızları Sancaktepe-Paşaköy-Ömerli üçgenine dikkati çeken Selami Arpacı, "İmara Selami açık ve imara açılması beklenen araziler, orta vadede büyük konut projelerine ev sahipliği yapacak. Batı Ataşehir'de finans merkezi rüzgarı ile peşpeşe gelen projeler de daha primlenecek" diyor.
Krizin ilk aylarından başlayarak Ümraniye-Ataşehir-Çekmeköy üçgenindeki projelerde yaşananları değerlendiren Selami Arpacı, her sektörün geçici bir panik havasına büründüğünü hatırlatıyor. Arpacı, "Panik havasında borçlu olanlar 2-3 ayda gayrimenkulünü ucuza satmaya çalıştı. Banka borcu olanlar bir an önce borçtan kurtulmak istedi. Ardından banka faizleri hızla geriledi; bu kez de birikimi olanlar döviz-faiz-borsa üçgeninden çıkıp en sağlam liman gayrimenkule yöneliyor" diye konuşuyor. Son dönemde, Türk toplumunun 'gayrimenkul sevdası'nın öne çıktığını ve alıma geçenlerin sayısında artış gözlemlediğini söyleyen Selami Arpacı şöyle devam etti:
İş bilenin kılıç kuşananın
"Kampanyalara ve yeni büyük projelere hız veren inşaat firmaları piyasalara moral verdi. İnşaat piyasasında doğru noktada, iyi fiyatlandırılmış projelerin lansmanı arka arkaya yapıldı. Hem firmalara hem yatırımcılara cesaret geldi. Ekonomi yönetimi paketleri açıklamadan önce, en karamsar anda Ağaoğlu Bahçelievler'de 1100 lüks konutu 10-15 günde sattı. Bu, insanlara büyük cesaret kaynağı oldu. 'İş bilenin kılıç kuşananın' deyiminin doğruluğunu gördük."
Metrekare fiyatı 3500-5000 TL
Selami Arpacı, şöyle devam ediyor: "Ataşehir ve Çekmeköy'de 2 yıl soma istenilse yeni proje beklemiyorum. Çünkü arsa stoku tükeniyor. Bundan dolayı şehir Anadolu yakasında Ömerli'ye doğru gider. Ömerli, Paşaköy, Sancaktepe bölgesinde projeler duyacağız. Ataşehir ve Batı Ataşehir'de şu anki rakamlar düşük bile kaldı. Nitelikli projelerde dairelerin metrekare fiyatının 5 bin doları bulmasını bekliyorum. Zaten kriz olmasa bu rakamları bugün bile görürdük. Bölgede belli başlı projelerde metrekare fiyatı 5 bin dolardan başlar. İddialıyım... Orta vadede nitelikli projelerde metrekare fiyatı 5 bin doları geçer. Yılın ikinci yarısından itibaren mevcut fiyatları göremeyiz."
Emlakta 2010 iyi geçecek, 2011 çok parlak olacak
Avrupa'nın tek çatı altında en büyük gayrimenkul ofislerinden birine sahip olan RE/MAX Mega'nın brokeri Suat Şahin, İstanbul'da gayrimenkul alanındaki gelişmelere yönelik kapsamlı analizlerini paylaştı. RE/MAX MEGA'nın analizinde 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 20'ye varan oranda düşen gayrimenkul satışlarının, 2009'un ikinci yarısında hızlandığına dikkat çekildi. Suat Şahin, gayrimenkul sektörünün krizi geride bırakmaya hazırlandığını ifade ederek, "Gayrimenkul iyi sinyaller veriyor. 2009 yılının son çeyreğinde işlerin iyice yoluna girmeye başlamıştı. 2010 yılı da iyi geçecek. 2011 ise 2004-2006 dönemi kadar olmasa bile çok parlak bir yıl olacak" diyor.
En avantajlı bölgeler
Suat Şahin, konut alımı yapacakları da bir an önce harekete geçmeleri konusunda uyarıyor: "Oturmak ya da yatırım amaçlı ev satın almak isteyenler bugün itibariyle hızlı hareket etmezlerse, kısa bir süre sonra daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak. Bu noktada şunu da hatırlatmak isterim: Fiyatlar düşerken daha az etkilenen gayrimenkuller, fiyatlar yükselirken de bu çıkıştan daha fazla pay alır. İnşaat firmaları da yeni başlayacakları projeler için hazırlıklarını tamamlamalı ki, işler hızlandığında bundan istifade edebilsinler."
Suat Şahin, "hangi lokasyonların potansiyeli var" sorusuna ise şu karşılığı veriyor: "Krizin derinleştiği dönemde merkezi iş alanları dediğimiz Maslak-Levent hattı gibi bölgelerde fiyatlar yüzde 10-15 civarında düşerken, merkezden uzaklaştıkça, konut fiyatlarındaki düşüşler yüzde 40'lara varmıştı. Bu, hangi semtlerde ev almanın daha avantajlı olduğunu belli eden bir gösterge. Merkezi iş alanlarına yakın olan, metro gibi toplu ulaşım imkanlarının bir arada ve yakın olduğu, şehir yaşamından kopuk olmayan ana akslara yakın merkezi lokasyonlardaki projeler gelecekte daha başarılı olacak ve buralarda ev sahibi olmak daha avantajlı olacak. En avantajlı bölgeler bence Silivri, Kartal, Pendik, Kurtköy, Bayramoğlu, Gebze olarak öne çıkıyor."
"Çekmeköy'ün geleceğini anlatırken bana gülenler vardı"
Ataşehir ve Çekmeköy'deki arsa stokunun tükenmeye yüz tuttuğunu, gelecekte bu bölgelerde büyük projelerin artık görülmeyeceğini iddia eden Selami Arpacı, üçüncü köprünün de gündeme oturması soması Sancaktepe-Paşaköy-Ömerli üçgeninin öne çıkmasını bekliyor. Bu üçgen içinde mevcut arsaların yanında, imara açılmış bölgeler olduğunu söyleyen Selami Arpacı, tahminlerini şöyle sıralıyor: "Bu bölgenin bitişiğinde orman bölgesi var. Ben yakılacak, bozulacak ormanlardan bahsetmiyorum. İmara açılmış ve açılacak arazilerden bahsediyorum. Kadastro işlemleri yapılmış. Zaten istense de ağaç kesilemez. Bu üçüncü köprü bağlantısı ile beraber Ömerli, Paşaköy, Sancaktepe; hem arsa stoğundan dolayı hem de metro ve ulaşım kolaylaşması sonrası inşaatçıların talebini görecek. Ben Çekmeköy'deki Ağaoğlu ve Sinpaş projelerinde ilk ofis açtığımda, bölgenin geleceğinin çok iyi olacağım söylediğimde bana bıyık altı gülenler vardı. Sonra Çekmeköy çok gelişti. Reşadiye'de, imar yoktu. O bölgeyi de anlatıyordum. Çok kısa sürede Çekmeköy'ün nereye geldiğini görüyorsunuz."
Hem yaşamak isteyen ' hem yatırımcı alıyor
Nitelikli projelerde önce 1+1 ve 2+l'lerin satıldığını, bu konutlara öncelikle yatırımcı tabir edilen kesimin ilgi gösterdiğini bildiren Selami Arpacı," Ataşehir bölgesinde ilginç bir şey var: Bu bölgede 3+1'ler daha iyi satılır oldu. Diğerleri az satılıyor anlamında değil... Hem yatırım hem yaşamak için alanları çeken bir bölge. Sadece yatırımları çeken bölge olsa sadece 1+1 ve 2+1 satılırdı. Büyük firmalar da bunu görüyor. Konutlar 1+1'den 3-1'e eşit dağıtılıyor" dedi.
Ağaoğlu My World'de bir ara 3+1 kiralık daire vermek için müşterileri sırada beklettiğini aktaran Selami Arpacı, "4+1 kiralık dairemse yok. Talep çok, portföy yok. Son birkaç haftada ise faizlerin düşmesini fırsata çevirmek isteyenler satılıklara ilgi göstermeye başladı. Şimdi de kiralıktan çok alım talepleri var” diye konuştu.
Hürriyet