Genel

Batı Hattı için ihale açılabilir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Batı Hattı'ndan doğalgaz ithal etmek isteyen özel şirketlerin, Rus Gazprom'la 'kaynak sözleşmesi' imzalamaları gerektiğini söyledi

Yıl sonunda bitecek Rus doğalgaz anlaşmasının yenilenmesi, kaynak sözleşmesine bağlı.

Köktaş, Batı Hattı için verilecek doğalgaz ithalat lisansının ön şartının 'kaynak sözleşmesi' olduğuna vurgu yaptı. Köktaş, hattan, birden fazla yatırımcının doğalgaz getirmek istemesi halinde, 'yarışma' olarak adlandırılan bir ihalenin yapılacağını belirtti. Bu ihalede, en yüksek lisans bedelini veren şirket ya da şirketler, doğalgaz ithalat lisansına sahip olacak. Köktaş, BOTAŞ'ın 31 Aralık 2011 tarihine kadar hattan doğalgaz çekmeye devam edeceğini hatırlatarak, "Bu tarihe kadar yeni süreç sonuçlandırılabilir." dedi. Köktaş, işlemlerin yeni yıla sarkması ve Batı Hattı'ndan gaz akışının durması durumunda arz güvenliğinde bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı sorusu üzerine, "Herhangi bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum." diye konuştu.
 
EPDK Başkanı Köktaş, BOTAŞ'ın sonlandırdığı 6 milyar metreküp kapasiteli Batı Hattı Doğalgaz Anlaşması'yla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Köktaş, bu hattan yapılacak doğalgaz ithalatında izlenecek yönteme ve sürece ilişkin bilgi verdi. EPDK'nın, 'doğalgazda arz güvenliği'nden sorumlu olduğuna işaret eden Köktaş, bu nedenle Batı Hattı'ndan özel sektör eliyle gelecek doğalgazda, EPDK'nın konunun 'tam ortasında' olduğunu vurguladı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ da boş durmuyor. Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin gelecek 10 yıllık dönemde doğalgaz tüketim miktarlarını ve olası 'al ya da öde' risklerini dikkate alarak, Batı Hattı'ndan 2012 yılından başlayarak, ilk 3 yılda yıllık 4 milyar metreküp doğalgazın ithalatının 'uygun' olacağını hesaplıyor.
 
Öte yandan sektör kaynakları, BOTAŞ'ın son 3-4 yılda Rusya ve İran'dan 'al ya da öde'ye girdiği bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre İran'dan, ilk 2007 yılında 'al ya da öde'ye girildi. Bu sözleşme gereğince, al ya da öde kapsamında kullanılmamasına karşın parası ödenen doğalgazın en geç 5 yıl içinde çekilmesi gerekiyor. Süre, 2012 yılında dolacak. 2012 yılında bu hattan daha çok doğalgaz çekilmesi hedefleniyor.
Zaman/İSMAİL ALTUNSOY