Batı Mahallesi riskli alan kararı Danıştay'dan döndü!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı 'riskli alan' kararlarından biri daha Danıştay'dan döndü
Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören'in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, 'Pendik'in en prestijli' mahallesi olarak tanımlanan Batı Mahallesi'nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi. İtiraz yolu kapalı olarak karar verilen alanda yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor.
6306 sayılı Afet Yasası ile "riskli alan" ilan edilen mahallelerde 'yürütmenin durdurulması' kararına bir yenisini daha eklendi. Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi'nde 465 konutun 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde Gaziosmanpaşa'nın dört mahallesi ve Güngören Tozkoparan ile Sultangazi Cumhuriyet mahallelerinde de 'riskli alan' kararlarına yürütmeyi durdurma ve iptal kararları gelmişti.
'TEKNİK RAPOR, KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL'
Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi'nin hazırladığı teknik raporu 'kanıtlayıcı' bulmadı. Raporda bahsi geçen '465 adet yapının yüzde 87'sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı' tespitinin 'herhangi bir teknik inceleme yapılmadan' alındığı belirtildi. Danıştay, kararda Anayasa'nın 'Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması', 'Mülkiyet hakkı' ve İnsan Hakları Sözleşmesinin 'Mülkiyetin Korunması' maddelerine de atıfta bulundu.
DANIŞTAY'DAN BENZER GEREKÇELERLE İPTAL
Danıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı riskli alan kararlarını benzer gerekçelerle iptal ediyor. Güngören'e bağlı Tozkoparan Mahallesi ile ilgili riskli alan kararında da Danıştay "Yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bir bilgi içermediği ve koşulların detaylı bir teknik raporla oluşturulmadığı sonucunaö varmıştı. Öte yandan Danıştay, Gaziosmanpaşa'nın Yıldıztabya, Mevlana Mahallesi, Pazariçi ve Karayolları mahalleleri ile ilgili alınan yürütmeyi durdurma kararında, “Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer vermişti.
Habertürk