27 / 04 / 2024

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasına protesto!

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasına protesto!

Batı Şeria’nın Nablus şehrinde yaşayan Filistinliler, yapımı devam eden Yahudi yerleşim birimlerine karşı yeni bir protesto düzenledi.



Filistinliler Batı Şeria'da sayıları her geçen gün artan Yahudi yerleşim birimlerine karşı protestolar düzenliyor.

Anadolu Ajansı'ndan Kays Ebu Semra'nın haberine göre; Nablus'un Beyta beldesinin hemen yakınında bulunan Cebel Subeyh'te inşa edilen Yahudi yerleşim birimine de bölge sakinleri, yürüyüşler ve protestolarla engellemeye çalıştı. 

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasına protesto!

- İsrail askerlerinin saldırıları Beyta'da yoğunlaşıyor

Gösterileri engellemeye çalışan İsrail askerleri yüzlerce Filistinliyi yaraladı ve Filistinliler inşası süren Yahudi yerleşim birimine karşı çıktı.

- Beyta'nın stratejik konumu

Beyta Belediye Başkan Yardımcısı Musa Hamayel, bölgenin stratejik bir konumunun öneminden bahsederek, Filistinlilerin zeytin bahçelerinin ellerinden alınacağını kaydetti. 

Beyta halkının yıllar önce yerleşimcileri bölgeden kovduklarını anlatan Hamayel, bu kez durumun kritik olduğunun altını çizdi. 

Hamayel, "Kısa süre içinde 20 dönümlük bir alanda yaklaşık 35 İsrailli ailenin yaşadığı bir yerleşim birimi kuruldu ve İsrail ordusu tarafından korunuyor." şeklinde konuştu. 

- Yahudi yerleşimciler

Bölgede bulunan arazi ve arsalarını kaybetmek istemediklerini anlatan Hamayel, Nablus'un güneyinde bulunan Beyta, Kabalan ve Yatma bölgelerindeki 840 dönümlük arazinin 20 dönümünde Yahudi yerleşimcilerin bulunduğundan bahsetti.

Hamayel, "Tüm yerleşimciler gidene kadar Cebel'i (Subeyh) savunmak için burada mücadeleye devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun ateş açması karşısında Filistinlilerin direndiğini söyleyen Hamayel, "Beldemizde koltuk değnekleriyle yürüyen gençlerin sayısının artmasından endişe duyuyorum." dedi.

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasına protesto!

- Beyta halkı Yahudi yerleşim birimine izin vermedi

Bölgede mülkiyet hakkının Filistinliler'de olduğundan bahseden Hamayel, toprakların mülkiyetinin 1935 tarihli belgelerle Filistinlilere ait olduğunun kanıtlandığını ve arazilerde zeytin ağaçları yetiştirildiğinden bahsetti.

- "Vatanımız için şehitliğe gönüllüyüz"

Cebel Subeyh şehrinde zeytin arazisi olanm Huzeyfe Bedir, arazisinin işgal edilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Bedir, "Ölmeye meraklı değiliz ve evlatlarımız can versin istemiyoruz ama hepimiz vatanımızı savunmak için şehitliğe gönüllüyüz, onlar (yerleşimciler) gitmek zorunda." açıklamasında bulundu. 

Cebel Subeyh'te bin yıldan fazla zamandır zeytin ağaçlarının olduğunu söyleyen Bedir, bölgede 5 dönüm arazisinin bulunduğunu anlattı.

Beyta'da yaşayanlardan Abdurrauf Cagub ise şu açıklamalarda bulundu:

"Bizim arsamızı çalabilirler, oldubittiye getirmek için uğraşıyorlar ama sonunda toprağımızı geri alacağız. Tüm varlığımızla ve taşlarla topraklarımızı savunacağız. Sonuna kadar direneceğiz."

İsrail askerleri Batı Şeria'da Filistinli bedevilerin evlerini yıktı!

Filistin, İsrail'in Batı Şeria'da 534 yeni konut inşa etme planını kınadı!


Geri Dön