Genel

Batık krediler 1 trilyon 285 milyar TL ile alarm veriyor!

Bankaların ‘batık’ durumuna düşmüş takipteki kredi portföyleriyle ‘yakın izlemedeki’ kredi tutarı 1 trilyon 285 milyar Türk Lirası ile resmen alarm veriyor. Ayrıca söz konusu bu sayılarda 'Zombi' diye tabir edilen firmaların kredilerin hariç tutulması da ayrıca endişe verdi.


Yüksek faiz oranlarına rağmen yurttaşlar borçlanmayı sürdürürken, bankaların bilançolarında yüzdürülen sorunlu krediler de giderek dağ gibi büyüyor. Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk imzalı habere göre bankacılık sektörünün canlı kredi olarak sınıflandırdığı ödemesi 30-90 gün geciken kredilerin bulunduğu yakın izlemedeki krediler rekor düzeye ulaştı.

ZOMBİLER DAHİL DEĞİL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) sorunlu ve yeniden yapılandırılan kredileri resmen açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, ‘II. grup’ şeklinde sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki kredi’ miktarı bu yılın Haziran ayı itibarıyla ilk önceki seneye göre yüzde 36 artış göstererek, 1 trilyon 80 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Böylelikle, bankaların ‘batık’ durumuna düşmüş takipteki kredi portföyleri ile ‘yakın izlemedeki’ kredi tutarı senenin ilk yarısında 191 milyar Türk Lirası artış göstererek, 1 trilyon 94 milyar TL’den 1 trilyon 285 milyar TL’ye çıktı. Böylelikle toplam sorunlu kredi stoku yılın ilk yarısında yüzde 17.4 artış göstermiş oldu.


Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre yakın izlemedeki kredi stoku 2023 yılı sonunda 912 milyar Türk Lirası, 2022 sonunda 649 milyar Türk Lirası, 2021 sonunda ise 543 milyar Türk Lirası şeklindeydi.  Tahsili gecikmiş alacak olarak III., IV. ve V. gruplarda sınıflandırılan, tahsil imkanı sınırlı, tahsili şüpheli ve zarar niteliğindeki krediler de 205 milyar Türk Lirası’na  yükseldi. Üstelik söz konusu  bu rakamın içinde varlık şirketlerine satılan milyarlarca TL’lik takip dosyaları ve yapılandırılan “zombi firma” kredileri bulunmuyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bazı bankalar takip dosyalarını varlık yönetim şirketlerine satarak bu süreci az zararla atlatma yoluna gidiyor. 2024’ün tamamında sektörün varlık yönetim şirketlerine devretmesi beklenen miktarın geçen yılki 13 milyar Türk Lirası seviyesini aşması bekleniyor.

584 MİLYAR TL’LİK KREDİ YAPILANDIRILDI

2024 yılının Haziran ayı itibarıyla yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplamı 584 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Bunun 545 milyar TL2si (yüzde 93.3’ü) yakın izlemedeki kredilerden, 39 milyar TL’si (yüzde 6.7) ise takipteki alacaklardan oluştu. 2023 yılı sonunda 509 milyar Türk Lirası, 2022 yılı sonunda 424 milyar Türk Lirası, 2021 yılı sonunda da 320 milyar Türk Lirası büyüklüğünde kredi yeninde yapılandırılmıştı.

Altınla kira sözleşmesi yapılması neden sorun oluyor?

Yabancılar vatandaşlık alsın diye 'göstermelik' konut satışı! 

Milli Emlak, Edirne ve Ağrı’daki 16 adet araziyi yüzde 20 indirim ve taksit fırsatıyla satıyor!