23 / 06 / 2024

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Kredi kartlarındaki patlamanın ardından, ticari kredilerde de batık sayısı yükselti. 2023 Aralık ayında aldığı ticari krediyi 100 şirket batırıyorsa, Mayıs 2024’te bu rakam 170’e çıktı. Takipteki kredilerde inşaat sektörü başı çekiyor…



Türkiye’de geri ödenmeyen bireysel ve ticari kredilerde patlama yaşanıyor.  Bireysel kredilerde takibe düşenlerin sayısı iki katına çıkarken, ticari kredilerlerde yüzde 70’lere yükseldi. 2024 Nisan ayı itibariyle batık kredi miktarı 204 milyar lirayı geçti. Geçen sene aynı dönemde bu miktar 170 milyar liraydı.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç kredi borçlarındaki son durum ile ilgili Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ile konuştu.

KONKORDATOLAR ARTACAK

Başbuşçu yakın takipteki 800 milyar liralık krediler de dahil edildiğinde batık kredi miktarının 1 trilyon lirayı aştığını söyledi. 2 senedir yüzdürülen, ve yapılandırılan krediler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Babuşçu, ekonomide yaşanan sorunların artmasıyla idare etme durumunun da ortadan kalktığına dikkat çekti. Babuşçu, "Faizler çok yükseldi. Bundan sonra ödenmeyecek krediler artacak. Konkordatolar hızlanacak. Bundan sonraki süreç çok daha kötüye gidecek” diye konuştu.

2023 Aralık ile 2024 Mayıs arasının altını çizen Babuşçu, bu tarihler arasında batık kredi oranlarını dramatik şekilde yükseldiğini kaydetti. Başbuşçu, bankalardan aldığı bilgilere göre, Aralık ayında ticaride 100 kişi krediyi batırıyorsa mayısta bu rakamın 170 kişiye yükseldiğini ifade etti. “Bireysel kredileri ise aralık ayında 100 kişi batırıyorsa mayısta bu sayı 200’e çıktı” dedi.

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Şenol Babuşcu, tasfiye olunacak kredilerin 2024 Nisan itibarıyla 248 milyar liraya dayandığını ifade ederek, bu rakamın 2023 Nisan ayında 200 milyar lira civarında olduğunu kaydetti.

Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre tasfiye olunacak kredilerin 66 milyar Türk Lirası bireysel kredilerden oluşuyor. Bireysel krediler geçen yıl 37 milyar liraydı. Tasfiye olunacak kredilerin 45 milyar lirası inşaat sektörü, 33 milyar lirası elektrik gaz sektörü, 16 milyar lirası emlak komisyonculuğu ve yaklaşık 9 milyar lirası tekstil sektörü kredilerinden meydana geliyor. 2024 Nisan ayı itibariyle tasfiye olunacak kredi oranı en yüksek olan sektör yüzde 26.7 ile bireysel krediler, yüzde 18 ile inşaat ve yüzde 10 ile perakende ticaret.

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

REKOR İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre 2024 Nisan ayı itibarıyla bankaların kullandırdığı toplam nakdi kredi miktarı 13.3 trilyon lirayı aştı. Bu rakam 2023 Nisan’ında 9 trilyon Türk Lirasıydı.  Bu kapsamda bankalarda kullandığı krediyi en fazla batıran sektörler arasında inşaat, imalat sanayi ve enerji ilk sıralarda yer alıyor.  

BDDK rakamlarına göre Nisan 2024 itibarıyla son bir yılda inşaat sektöründe takipteki kredi miktarı 24 milyar liradan 35 milyar Türk Lirası’na çıktı.  Bu sektörün kullandığı kredi ise 627 milyar liradan 861 milyar Türk Lirasına yükseldi. İnşaat sektörüne emlak komisyonculuğunu da eklersek toplam batık 48 milyar liraya kadar çıkıyor.

Takipteki krediler imalat sanayisinde 22.9 milyar Türk Lirasından 23 milyar liranın üzerine yükseldi. Kullanılan toplam kredi miktarı ise 2 trilyon Türk Lirasından 3 trilyon Türk Lirasına çıktı.. Ayrıca takipteki krediler, enerji sektöründe 20.8 milyar lira, perakende sektöründe ise 18 milyar liraya çıktı.

Kredi kartında yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı!

Konut kredilerinde faizler ne zaman düşecek? Ucuz konut kredisi için geri sayım başladı...

10 yıl sonra 1 dönüm tarla parasına 1 ev alınacak günler gelecek!

Kira artışları resmen enflasyonu ikiye katladı! Yüzde 25 sınırı varken kira artışı yüzde 300’e yaklaştı!

 

 


Geri Dön