Genel

Batışehir'de hayat başlıyor!

Müteahhitlik hizmetleri bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Türkiye İnşaat Sektörü, göz kamaştırıcı projeler üretmeye devam ediyor. İstanbul Bağcılar'da inşa edilen Batışehir'de hayat başlıyor...

Müteahhitlik hizmetleri bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Türkiye İnşaat Sektörü, göz kamaştıncı projeler üretmeye devam ediyor. 35 yıllık tecrübesini projelerine yansıtan Ege Yapı Group, şimdiye kadar yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 1.000.000 m2 alanı kapsayan birçok konut, ofis, alışveriş merkezi ve eğitim kurumu gibi projelere imza attı. 

Halen yurt içi ve yurt dışında 6 ayrı projeyle 1.200.000 m2 inşaata devam eden Ege Yapı'nın Emlak Konut GYO.ile hasılat paylaşımı modeliyle İstanbul Bağcılar'da inşa ettiği Batışehir'de hayat başladı. Akit'e konuşan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı M. inanç Kabadayı, "Batıya göç başladı" sloganıyla inşa ettikleri Batışehir in birinci etabını yılsonuna kadar teslim edeceklerini söyledi. Kabadayı ile grup şirketlerinin yaptığı işlerin yanısıra inşaat sektöründeki gelişmeleri de konuştuk. 


- Batışehir projesiyle başlamak istiyorum. İki yıl önce ilk kazmayı vurmuştunuz. Bitirmek üzeresiniz galiba... 

Teslimatlar ne zaman?.. 

- Batı Şehir projemiz 4 etaptan oluşuyor. Yılbaşına kadar birinci etabın teslimatını yapacağız. Ardından da diğer etaplar bitirmek için çalışmalanmızı hızlandıracağız. Doğa Koîeji'nın bulunduğu bölümü teslim ettik. Doğa Koleji bu hafta başı itibariyle Batışehir'de eğitim öğretim faaliyetine başladı. 3.305 nitelikli konutun yaraşıra bünyesinde ofis, prestijli bir alışveriş caddesi, rezidans. özel eğitim tesisi, şehir oteli ve spor kulübü barındıran bir projeçok satış yapan projesiyiz. 

Çok farklı fonksiyonların olduğu başlı başına bir şehir projesidir. 

• Batışehir; ulaşım kolaylığı ile de dikkat çekiyor. Kuzeyinde açılan yeni yol o bölqe için de adeta can damarı oldu galiba... 

- Otogar-Mahmutbey-İstoç-Başakşehir metro hattı açıldı. Yakında ikinci bir metro hattı da Beşiktaş'tan başlayıp Seyrantepe ve ikinci köprü yolu güzergahını takip edip buraya kadar uzatılacak. İETT; Batışehir'e otobüsle toplu taşıma hattı için çalışma yapıyor. Batışehirin ulaşım kolaylığı ve lokasyonu en çok övündüğümüz özelliklerinin başında geliyor. Havalimanı, şehir merkezi, köprülere güzergahlarına anında bağlanma imkanımız var. Ulaşım arterlerinin kesişme noktasında. Dört tarafı yollarla çevrili bir ada haline geldik. 

• Batışehir gibi büyük ve flaş projelerinizin devamı gelecek mi? 

- Geliştirdiklerimiz var. Kentsel dönüşümle ilgileniyoruz. 

Alaşehir bölgesinde bir kentsel dönüşüm çalışmamız var. Ataşehir'deki bölgeyi kendimize hedef seçtik. Bazı sözleşmeler de imzaladık. Orada kentsel dönüşüm ofisi kurduk. Talep topluyoruz. Kentsel dönüşüm katılımcıların rızasına dayalı okluğu için zahmetli ve uzun süreç gerektiren bir iştir. 

• Sektörünün maliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz İnanç Bey? 

- Demir fiyatları dolara endeksli olduğu için bir miktar yükseldi. Akaryakıt fiyatlarının da uluslararası gelişmelere bağlı olarak yükselmesi diğer kalemlerin maliyetlerini arttırıyor. Bu maliyet artışları şimdiye kadar tüketiciye yansımadı. Sektör şimdiden bahsediyoruz. Okulla başladı. Bu se- maliyet artışlarına katlanıyorlar ama bir süre sonra yansır. 

KAĞITHANE VE FATİHTE PROJELERİMİZ OLACAK • Kentsel dönüşüme ilgi var mı? 

- İlgi çok. Çalışmayı hedeflediğimiz bölge. dönüşüm ihtiyacı olan bölgedir. Seçerken boş arazi avantajını da kullanıyoruz. İnsanlar şu anda kendi evlerinde yaşıyorlar. 

Önemli olan beklentilerin karşılanmasıdır. 

Kağıthane bölgesi de çok gelişiyor. Orada bir proje düşünüyoruz. Fatih'te bir projemiz var orayla ilgili hazırlıklar yapılıyor. Önümüzdeki yıl açıklamayı düşünüyoruz. Yeni fırsatları kolluyoruz. İstanbul dışında da işlerimiz var. Samsun'da bir otel yapıyoruz. 

İstanbul dışında gayrimenkul geliştirme girişimlerimiz var. 

ne oturum başlar. 

- Satışlardan memnun musunuz? 

- Allah'a şükür, ilgi iyi. Bir problem yok. 

Emlak konut ile hasılat paylaşımı yaptığımız bir proje olduğu için talebin l yüksek l olduğu bir süreç yaşıyoruz. Emlak Konul'un . e n v KENTSEL DONUŞUM MERKEZE DÖNÜŞÜ SAĞLADI • İstanbul dışına ilgi duymanızı İstanbul'da arsa bitti gibi algılamamamız gerekir galiba... 


- Yok daha İstanbul'da arsa çok çıkacak. özellikle kentsel dönüşüm hızlandığında İstanbul'da arazi artacak. Kentsel dönüşüm başlamadan önce kentin içinde gayrimenkul aktörleri sıkışmış vaziyetteydi. Şehrin dışındaki çeperlere kaymak zorunda kalınıyordu. Kentsel dönüşüm şehrin merkezine dönüşü sağlıyor. Bununla beraber bizim yeni projeler oluşturma imkanları doğdu. Esas yapılması istenen şey sağlıksız ve çarpık yapılaşmayı dönüştürmektir. Bunu unutmamak gerekir. İstanbul'un merkezinde arazinin her geçen gün artacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bundan sonra atması gereken en doğru adım, en az 40-50 yıl götürecek projeler üretmek olmalıdır. Deprem gibi farklı etkenlerle dönüştürme imkanı oluyor. Yaşanan onca korku ve tedirginliğin yanı sıra milli servetin heba olması da büyük bir kayıptır. Bunların yaşanmaması için dayanaklı yapılara ihtiyacımız var. 


17 Ağustos 1999 depreminin ardından özel sektöre devredilen yapı denetimi işi gereği gibi uygulanıyor mu? Çünkü bir ara denetim işinin gevşediğine dair eleştiriler yapıldı? Şu anda durum ne? 

- Sektörde kurumsal firmalar var. Bunlar kendi denetimlerini en üst seviyede yapıyorlar. TOKİ ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla hasılat paylaşımı yöntemiyle yapılan yapılarda çok ciddi bir denetim var. Olumsuz konuşmak mümkün değil. Çünkü işi yapan özel sektör ve bunun çok ciddi kanuni yaptırımları var. Değişik sorumluluklar yükleniyor. İmkanlar bu kadar gelişmişken eğitimsizlikten kaynaklanan cahilliğe artık yer olmaması gerekir. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN DİNAMOSU 


İnşaatta kalite anlayışı sadece depreme dayanıklılıkla ölçülmez elbette. Malzemenin kalitesi de arttı mı? 

- Malzemenin her geçen gün kalitesi artıyor. 30 yıl önce de sağlam beton ve sağlam demir vardı. Doğru malzemeyi seçmek önemlidir. Her geçen gün kalite artıyor. 30 yıl önceki malzemeler kötü olduğu için binalar yıkıldı demek doğru değil. Öyle bir şey yok. Mühendisliğe, ilime, bilime önem vermeyen yapılar zarar gördü. Bakanlık bütün müteahhitlere sicil numarası verdi. Yapılan hatalar sicile işleniyor. Her geçen gün inşaat sektörü gelişiyor. 12-13 yıl öncesine göre konuşursak, bugün çok ciddi firmalar ortaya çıktı. Markalı konut üreten firmalar var. Sektör çok büyüdü ve farklı bir noktaya gitti. İnşaat sektörü ekonominin dinamosu haline geldi. Çarpan etkisi çok büyük olan inşaat sektöründeki hızlanma ve hareketlenme 250 tane alt sektörü tetikliyor. 

Bu sektörden memnuniyet duyduğum, beni en çok mutlu eden ve Allah'a şükretmeme neden olan konulardan biridir bu. İstanbul'daki bir projemizde Edirne'den Hakkari'ye, Sinop'tan Muğla'ya kadar her yöremizden insanın çalıştığını görmek beni çok mutlu ediyor. Türkiye'nin her ilinde bir ocağı kaynatan inşaat sektörü vatansever bir sektördür. Topyekün kalkınmayı sağlıyor. 2500-2800 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bundan daha büyük bir mutluluk var mı? 

• Kârlılıkları nasıl buluyorsunuz? 

Eskiden enflasyonist bir ekonomimiz vardı. Son yıllarda ülke ekonomisinde taşların yerine oturmasıyla birlikte sektördeki oyuncu sayısına bağlı olarak kârlılıklarda bir miktar azalma oldu. Bundan sonra inovatif, yenilikçi, doğru pazarda ve doğru yerde olma, kurumsal kimliğini oluşturmuş, teknolojiye uyumlu, pazarlama kanallarını iyi kullanan firmalar kazanır. 


GAYRIMENKULÜN MODASI HİÇBİR ZAMAN GEÇMEZ 


• Arzı etkileyen en önemli unsur taleptir. Türkiye'deki iç talebi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

- İç talebin daralma şansı yok. Çünkü nüfusumuzun yansı 30 yaşın altında. Refah seviyesi ve kişi başına düşen gelirimiz her yıl artıyor. Geliri artan bir toplumda talep hep canlı olur. Eskiden başımı içine sokacağım dört duvar olsun yeter anlayışı vardı. Ama şimdi; sosyal tesisi, kapalı otoparkı, malzeme kalitesi olmayan konutları üretip satamazsınız. Gayrimenkulün hiçbir zaman modası geçmez ve sürekli kazandırır. 


Akit/İbrahim Acar