24 / 12 / 2024

Batman, modern bir şehre dönüştü!

Batman, modern bir şehre dönüştü!

Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayan Batman, avantajını iyi değerlendirdi ve modern bir şehre dönüştü. Üst komşusu Siirt ise kurtuluş reçetesini yeni girişimcilerin hazırladığı projelerde ve enerji yatırımlarında arıyor



Türkiye'de ilk kez bir il petrol zengini olmanın tadını çıkartıyor. Siyah altına yıllardır süren yatırımlar ve beraberinde gelen rafineri, Batman ekonomisi füze gibi yükselişe geçirmeye yetti. Raman Dağı'nda çıkarılan ve Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayan petrole dayalı hayat, yeni zenginlik ve iş kollarını da beraberinde getiriyor. Batman'ın hemen üst komşusu Siirt ise Batman kadar şanslı olmasa da üstündeki ölü toprağını çoktan atmış durumda. Bunda son dönemde artan ulaşım ve altyapı yatırımlarının büyük etkisi var. Bölgedeki yüz l e r c e köyde altyapı çalışmaları tamamlandı. Hatta bazı köylerde doğal arıtmalı kanalizasyon sistemleri kuruldu. Sadece son iki yılda tarımı ve çiftçiyi geliştirmeye 17 milyon lira harcandı. Enerji sektöründe ise şehir bölgenin en önemli santrallerini kendine çekmeyi başardı. Siirt şimdi gençlerin hazırladığı 180 projeyle kendine yeni bir rota çizecek.

ÖZELSEKTÖR EĞİTİME GELDİ
Güneydoğu'daki ekonomik büyüme bölgeye özel eğitim kurumlarını da çekmeye başladı. Özellikle Batman, bölgenin yeni eğitim şehirlerinden biri olmaya aday. Rakamlar da bu gerçeği destekliyor. İldeki eğitim tesisi sayısı 2002'den bugüne 8 kat artış gösterirken, ildeki öğretmen sayısı da 3219'dan 7031'e yükseldi. Siirt ve Batman'da özel sektör yatırımlarında Bahçeşehir- Uğur Eğitim Kurumları başı çekiyor. Zaten iki şehirde de billboard reklamlarında kurumun ilanlarını sıkça görmek mümkün. Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumu, Batman'da 32.5 dönümlük alana 22.5 milyon liralık yatırımla kolej kampusu kuruyor. Siirt'te de dershanecilik alanında önemli yatırımları hayata geçiriyor. Batman denilince akla petrol gelse de şehirde farklı sektörlerde de sanayi yatırımları her geçen gün artış gösteriyor. Halen Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde 30'un üzerinde fabrika faaliyet gösteriyor. Bunun yanı sıra 20'den fazla fabrikanın inşası sürerken 40'a yakın da yeni yatırım başvurusu bulunuyor. Bu da Batman'ın bölgenin üretim merkezi olma hayallerinde önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

ENERJİ MERKEZİ OLACAK
Başta tarım ve hayvancılık olmak üzere, enerji, ulaşım ve turizm sektörlerinde hareketlenmenin başladığı Siirt, kalkınmasına hizmet edecek iç dinamikleri harekete geçirmek isteniyor. Bu noktada ağırlık enerji sektörüne veriliyor. Siirt Valiliği'nin verilerine göre ilde 12 baraj ve hidroelektrik santralinin yapımı devam ediyor. Bu yatırımların Siirt'i büyük bir enerji odağı haline getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Gelişen yatırımlarla birlikte doğalgazın da şehre girmesini bekleyen Siirtliler, gerçek büyüme hikayesinin de bu noktadan sonra başlayacağı görüşünde.

PROJELER HAZIR
Siirt'e yeni işadamları kazandırmak isteyen Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB ile Uygulamalı Girişimcilik projesini başlatmış. İlin ekonomisinin en önemli sorunlarından birisinin, girişimci sayısının yetersizliği olduğunu anlatan Siirt TSO Başkan vekili Nedim Kuzu, girişimciliğim, istihdam ve üretimin lokomotifi olduğunu ifade ediyor. 'Girişimciliğin olmadığı bir ortamda ne üretim, ne istihdam, ne de katma değerden bahsedilemez' diyen Kuzu, elimizde desteklenmek üzere bekleyen 180 proje var. Bu çok ümit verici bir gelişme.

1 VERİP 5 ALIYOR
Siirt'in gelişimini Nedim Kuzu vergi gelirlerindeki dağılımla özetliyor. 'Geçmişte Siirt devlete 1 vergi verip 9 alıyordu' diyen Kuzu, 'şžimdi bu durum 1'e 5 oranına geriledi. Ebetteki istediğimiz seviyede değiliz. Biz bunun böyle olmasını istemiyoruz. Ancak, Siirt'in ekonomik yapısı belli. Bunun değişmesi için sanayileşme gerekir. Siirt sanayileştiğinde bu oranların denkleşeceğini umuyoruz.'

SİİRT FISTIĞI DAHA PAHALI
Siirt'in önem verdiği bir diğer konu ise halen istenilen marka değerine ulaşamayan Siirt fıstığı. Kalite ve tat olarak farklı özelliklere sahip olan Siirt fıstığı, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı. Ancak potansiyelinin çok altında bir üretim söz konusu. Siirt'in karar organları bu alanda yeni projeleri hayata geçirmek için çaba sarf ediyorlar. Öncelikli hedef ise ihracatın artırılması. Bu noktada Sanayi ve Ticaret Odası bünyesinde önemli bir laboratuar merkezi de kurulmuş. çiftçinin fıstığı sağlık açısından burada incelenip ihracata ve satışa onay yetkisi alıyor.

BATMAN'A EĞLENCEYE GELİYORLAR
Ekonomik gelişim potansiyelinin farkın avaran Batman, son yıllarda ortaya koyduğu gelişme ile bölgede önemli bir oyuncu olmaya aday görünüyor. Batman'da bugün modern alışveriş merkezleri oteller hipermarketler ardı ardına açılıyor. Buna paralel sosyal hayatta da inanılmaz canlılık var. Hatta komşu illerden bile Batman'a hafta sonunu geçirmek için gelenler var.

METİN CAN/Sabah


Geri Dön