Köşe yazıları

Batman'daki binaların dönüşüme ihtiyacı var!

Batman'daki eski yerleşim yerleri kentsel dönüşümle yenilenmeyi bekliyor. Bölgedeki yapıların 5 yıl içinde yenilenmesi planlanıyor.

Batman'daki yapıların kentsel dönüşümle yenilenmesi planlanıyor. İşte Batman Çağdaş Gazetesi köşe yazarı Arif Arslan'ın haberi..


Batman’ın eski yerleşim biriminin ciddi bir dönüşüme ihtiyacı var. Bu işe kafa yorulursa İluh çevresindeki yorgun binalar 5 yıl içinde sil baştan yenilenebilir. Batman, zengin bir kültüre sahip. Sadece Hasankeyf değil, bu şehrin birçok yerinde tarihi doku var. Maalesef Batman’ın Hasankeyf dışındaki diğer ilçelerdeki tarihi dokusu yeterince tanınmıyor.

ESKİ YAPILARA MÜDAHALE ŞART

2 Ay sonra İluh deresindeki sel felaketinin üzerinden 12 yıl geçmiş olacak. Hepimiz biliyoruz ki 50 yıl öncesinde İluh deresi yatağı çok daha genişti. Doğa aradan yıllar geçse de o dere yatağının daraltılmasının intikamını almıştı. O sel taşkının üzerinden yıllar geçti ama maalesef dereyle ilgili ciddi bir hazırlık yapılmadı. Önceki ve şimdi ki yöneticiler de derenin ıslahına yönelik maalesef arzu edilen çalışmaları hayata geçiremediler. Kentsel dönüşüm denince hep eski mahalleler hatırlanır ama kimsenin İluh deresini ciddi bir şekilde masaya yatırdığı yok. Oysa İluh ve çevresinin ciddi bir dönüşüme ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm mevzuatı böyle bir dönüşüme imkan sağlıyor aslında. Bu işe az bir kafa yorulursa ve iyi niyette olursa 5 yıl içinde bu bölge sil baştan yenilenebilir. Bundan sonra geçen 12 yılı yargılamak yerine önümüze bakmalıyız. Zaman geçirmeden bu derenin ıslahı için kafa yormalı. Dere kenarındaki 9 semt için ‘kentsel dönüşüm’ projeleri hazırlanmıştı. 12 yıl önce şehrimiz için İluh deresi büyük bir yıkım olmuştu. Artık bu derenin ıslahı yeni bir milat olmalı ve şehir yeniden kurulmalı…

TURİZM ANLAYIŞIMIZ

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf başta olmak üzere diğer dört ilçede de önemli yapıtlar var. İlgisizlik hastalığımız nedeniyle maalesef bu tarihi dokularımız yeterince tanınmıyor.

Kültür Merkezi bünyesindeki müze ve bahçedeki yapıtları görünce bu coğrafyanın ne kadar zengin olduğunu bilmem anlatmaya gerek var mı?

Bölgede ilk limandan tutun da Ortaçağ, Neolotik, Paleolitik dönemlerden kalma tarihi eserler, Batman Müzesi’ni o kadar zenginleştirmiş ki görenleri büyülüyor. Bir kaç yıl önce Dicle nehri kıyısındaki bir höyükte bulunan 14 bin yıllık ibadet taşı ayrı bir heyecan veriyor. Müzedeki tarihi eserler üzerindeki işçiliği ve sanatsal çalışmaları görülmeye değer. Batman’ın Sason ilçesinde keşfedilmeyi bekleyen onlarca eserler var. Kazıp, araştırıp keşfedilmeyi bekliyor o tarihi eserler. Sason’un dağlık kesiminde bazı tarihi eserlerde bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış. Bu eserler büyük hasar görmüş durumda.

TARİHİ ESERLER AYAĞA KALDIRILIYOR

Böylesine büyük bir tarihi eserlere sahip olmamıza rağmen sıkıca girişimle turizme kazandırmamız bambaşka bir muhabbet konusu. Bunca yıldır böylesi hazineyi turizme kazandıramayan bir şehirde yaşıyoruz. Bakın 2000 yıllık Perpıra köprüsü, Mor Kiryakus Manastırı, 100 yıllık Gercüş konağı ve Kozluk Hazo kalesi tarih sever Vali Ahmet Deniz’in çabasıyla ayağa kaldırılacak birkaç eser. Bugüne kadar ne yazık ki üst düzey bürokratlar turizme gereken önemi vermemiş. Bu şehrin turizm potansiyeli bir türlü görünmemiş. Varsa sanayi ve yatırımlardan söz ediyorlar. Oysa bu şehrin turizm potansiyeli değerlendirilirse istihdama büyük bir ivme kazandırır. Bizden turizm yatırımlarına tam destek…