Kent Haberleri

Batmanlı emlakçılar tapu sorunlarına çözüm bekliyor!

Batmanda arsası, bahçesi, tarlası, gayrimenkulü bulunan hemen hemen herkesin mutlaka Tapu Müdürlüğüne 1 işinin düştüğünü söyleyen Salih Doğantay, Batman'daki tapu sorunlarının çözülmesi için yetkililerden yardım istedi.

Batmanda yıllardan bu yana Emlak sektörüyle uğraşan Bilge Emlak sorumlusu Salih Doğantay, emlak sektörünün yatırımcısına geçen yıla nazaran yüzde 30 kazandırdığını söyledi. Geçen yıl yaşanan 6-8 ekim olaylarının tekrar yaşanmaması durumunda, bu rakamın her geçen gün artacağını belirten Bilge Emlak Danışmanlık sorumlusu Salih Doğantay, gazetemiz aracılığıyla emlakta yaşanan son gelişmeler hakkında, vatandaşların emlak yatırımlarıyla ilgili endişelerini ve yaşadıkları sıkıntılar anlattı. 


TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE PERSONEL YETERSİZ 


Batmanda arsası, bahçesi, tarlası, gayrimenkulü bulunan hemen hemen herkesin mutlaka Tapu Müdürlüğüne 1 işinin düştüğünü hatırlatan Doğantay: "Batman Tapu Müdürlüğünde görevli personel özveri ile çalışıyor. Fakat binanın fiziki koşullarının yetersizliği, alan darlığı ve personel yetersizliği yoğunluğun artmasına neden olurken birçok vatandaşın da bir tam gününü alıyor. Vakit nakittir. Dolayısıyla biz emlakçılar da hemen hemen her gün mutlaka Tapu Müdürlüğüne gidiyoruz. Tapu alım ve satım işlemlerinin yanı sıra bankalardan çekilecek olan kredilerden ötürü her gün zaman kaybı yaşıyoruz" diye konuştu. 


DENEYİMLİ personel Deneyimli personelin azlığı nedeniyle Tapu Müdürlüğünün tüm sorunlarının sadece birkaç personelin sırtına yüklenmesine bir anlam veremediğini dile getiren Doğan t ay, Tapu Müdürlüğünün yetersiz koşullarını eleştirdi. Tapu personelinin günde onlarca kişi ile karşı karşıya kaldığını ve vatandaşların beklediklerine cevap veremediği için her gün gergin ortamın yaşandığını hatırlatan Doğantay: "Vatandaş saatlerce bekliyor. Beklerken de geriliyor. Tapu personelinde sürekli bir baskı unsuru oluşuyor. Bu da personelin psikolojisi bozuyor. Yetkililer bu duruma acilen bir çözüm bulmalıdır" diye konuştu. 


TAPU SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNSUN 


Taşınmazlarla ilgili her türlü tapu ve tescil işleminin Tapu Müdürlüğü tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Dogantay, Tapu Müdürlüğünün en fazla vergi geliri getiren kamu kurumunun başında olmasına rağmen fiziki koşullarının yetersizliğinin birbirine ters orantılı olduğunu kaydetti. Vatandaşların tapu işlemlerinde sabah saat 09.00'dan sonra gelmesi halinde hiçbir işlemini gerçekleştiremediğini dile getiren Dogantay: "Tapu işlemleri içitı sabah saat 09.00dan önce gelinmesi gerekiyor. 3 saatlik zaman içerisinde kaç kişiye bakılma bakılıyor. Kalanlar ertesi güne stırkıyor. Saat 1100'ıie mesai bittiğinde ise maalesef herhangi bir tflem alınmıyor, özellikle sabah saat 09.00 ila 11.00 sıralarında etkililer kalabalığı görmeliler. Lütfen bu soruna köklü bir çözüm bulunsun" ifadelerinde bulundu. 


ALİM VE SATIMLARDA BELGE BULUNMALIDIR 


Vatandaşların en sık karşılaştıkları sıkıntılar arasında tapu işlemi, satış ve alışlarda yaşananlar olduğunu belirten Dogantay, taraflar arasında mutlaka akit bulunması gerektiğini hatırlattı. Gayrimenkul alım satımlarında kişilerin kendi aralarında yaptığı sözlerde mutlaka sorun yaşandığını belirten Dogantay, emlakçıların kendileriyle yaptıkları sözleşmelerin daha sağlam olduğunu belirterek; "Emlak alını satımlarında, alıcı/satıcı ve enılakçı arasında yapılan ve resmi prosedürlerin uygulandığı bir sözleşme mutlaka bulunmalıdır. Bu tara flar arasında güveni arttırdığı gibi tarafların ellerinde bir belge bulunmasını da sağlar. Alıcı ile satıcı bitıanın gerçek değerinde alını/ satmı yaparlar. Dolayısıyla iki taraftı zarar et/rıez" dedi. 


50 BİN TLDE 500 BİN TL'YE DE EV VAR 


Batman genelinde 50 bin TL'den 500bin TL'ye kadar daire fiyatının bulunduğunu dile getiren Dogantay, son zamanlarda konut ve işyerlerinin dört duvar altında olmayacağını, daha da renkleneceğini, halkın da daha yaşanılabilir ortamları tercih ettiğini yineledi. Yapılaşmanın her geçen gün arttıgj Batmanda vatandaşların özellikle sosyal alanların bulunduğu binaları tercih ettiğini kaydeden Dogantay. binaların sadece ev değil 90syal aktivitelerin yanında bir de yaşanılabilir ve teknolojik açıdan güven verebilecek binalara rağbetin arttığını hatırlattı. 


BELEDİYE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İNİSİYATİF ALMALI 


Belediyenin kentsel dönüşüm olacak yerlere inisiyatif alarak çok büyük projelere imza atabileceğini dile getiren Dogantay, belediyenin pilot bölge seçerek yeni bir kent oluşturabileceğini söyledi, özel bir ekipmanla sadece kentsel dönüşüme dönüşecek bölgelerin ele alınmasıyla güzel bir çalışma çıkacağını kaydeden Dogantay, ticaret alanlannın daha düzgün, kompleks sitelere dönüştürülebileceğinin altını çizdi.


Batman Yön Gazetesi