Kent Haberleri

Battal İlgezdi: Ataşehir’in bir tarafı siyah, bir tarafı beyaz!

Battal İlgezdi ' Ataşehir’in beyaz tarafı ön tarafıdır, E-5’e bakan kısımdır. Arkada ise halkın yüzde 80’inin yaşadığı gecekondu mahalleleri var. Ataşehir’de gri renk yoktur ' dedi...

Ataşehir denince akla artık sayıları gittikçe artan gökdelenler, alışveriş merkezleri, iş kuleleri, rezidanslar ve çok katlı konut projeleri geliyor. Ama Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Aslında işin aslı öyle değil. O çok katlı lüks binalarda Ataşehirlilerin yüzde 20’si oturuyor. Halkın yüzde 80’i varoş diye tabir ettiğimiz gecekondu mahallelerinde oturuyor” diyor. CHP’li Başkan İlgezdi, imar sorunlarını, TOKİ’yle yaptıkları protokolü, sağlık alanında yaptıkları çalışmaları, kültürel etkinlikleri ve Ataşehir’i geleceğe taşımak için projelerini AKŞAM’a anlattı. Seçimi kazandığında kendisine sadece bir mazbata verildiğini belirten İlgezdi, “Ne binamız, ne personelimiz ne de aracımız vardı. Arsa bölüşümüyle ilgili çok sıkıntı çektik, çekmeye de devam ediyoruz” diyor. İşte İlgezdi’nin anlattıkları: 


REZİDANS VE GECEKONDU BİLEŞKESİ 


Ataşehir’in iki yüzü var. Ataşehir siyah ve beyaz renklerden oluşuyor. Gri renk yok. Bir tarafta 1 milyon dolarlık rezidansta oturanlar, öteki tarafta gecekonduda yaşayanlar. Ortası yok. Ataşehir’in beyaz tarafı ön tarafıdır. E-5’e bakan kısımdır. Burada yaşayanlar seçmenin yüzde 20’sine tekabül ediyor. Geri kalan yüzde 80’lik bölüm ise varoş diye tabir ettiğimiz mahallelerde oturuyor. Ön tarafta oturan vatandaşın belediyeden bir talebi olmuyor. Çöpünü gününde aldığın zaman ona yetiyor. Bütün talepler, arka mahallelerden geliyor. Adaletsiz bir gelir dağılımı var. Ataşehir merkezinde 1+1 evler 400 bin liraya, 4+1 evler 1.5 milyon liraya satılırken, komşu mahallede insanlar evlerini yapamıyor, sefalet içinde yaşıyor. Birbirine yüz metre mesafedeki bu yerler arasında ciddi uçurum var. Diğer tarafta çoğu vatandaş zorda kaldığı için arsa tapularını satıyor. Hem de çok az paralara. İlçelerin içerisinde en şanssız olanıyız. 1/5000’lik imar planlarımız daha onaylanmadı. 17 mahallemizin büyük bölümünde imar izni yok. İmar izni olan mahallelerde ise ayrı ayrı emsaller uygulanıyor. Evler çok eski olduğu için her an yıkılabilir. Vatandaş evini yıkıp yapmak istiyor ama imar izni olmadığı için bir şey yapamıyor. 9 yeni ilçeden 8’inin imar düzenlemesi yapıldı, sadece biz kaldık. Neden beklediğini de anlamış değilim. Bazı mahallelere gitmeniz için 3 araç değiştirmeniz gerekiyor. Böyle bir ulaşım modeli olabilir mi? 


BAKANLIKLA DÖNÜŞÜM NİKAHI 


Ataşehir’de Şerifali Çiftliği olarak geçen bölgenin dönüşümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle görüştük, olmadı. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la protokol imzaladık. Protokolde Emlak Gayrimenkul Ortaklığı ve  TOKİ bulunuyor. Burada bakanlık veya belediyenin herhangi bir çıkarı yok. Vatandaşın haklarını koruyarak protokole imza attık. Depremden kaçma şansı yok. Depremin siyaseti olmaz. Deprem CHP’li, AKP’li veya MHP’li tanımaz. Şu anda deprem olsa İstanbul’un yüzde 70’i yıkılır. Bu olayı işbirliğiyle çözmek gerekir. 


KÜLTÜREL ETKİNLİĞE ÖZEL ÖNLEM


Ataşehir Belediyesi olarak  kültürel etkinliklere özel önem veriyoruz. Özellikle yaz festivallerini diğer ilçelerin aksine uzun tutuyoruz. Nedeni ise her mahallede etkinlik düzenliyoruz. Sanatçıları vatandaşın ayağına götürüyoruz. Çocuklara yönelik etkinlikleri de ihmal etmiyoruz. Bir tiyatro grubuyla Ataşehir’de ‘Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın’ isimli bir proje yaptık. Bu proje kapsamında bütün okullarda tiyatro oynandı. 


SAĞLIKTA DEVRİM YAPTIK


2009’da Ataşehir Belediye Başkan adayı olmaya karar verdiğim andan itibaren, ilçemiz için düşündüğüm en önemli projelerden biri “ATASES”ti. Seçimden sonra ATASES projesinin en önemli ayaklarından biri olan Türkan Saylan Tıp Merkezi’ni düşündüğümüz süreden daha önce tamamladık. 1 Ağustos 2010’da hizmet vermeye başladı. Bu merkezi kurmamızdaki amaç; yaklaşık 380 bin kişinin yaşadığı ilçemizde SGK’lıların güvenilir ve  kaliteli sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak, sosyal güvencesi olmayanların ise çok cüzi ücretlerle yararlanmasını sağlamaktır. Ataşehir Belediyesi olarak; gezici sağlık taramaları, sağlık seminerleri, engelli vatandaşlara evde sağlık hizmeti, hasta vatandaşlarımızın tedavi için hastanelere geliş-gidişlerinde onlara ambulans hizmeti gibi yine sağlığa yönelik çalışmalarımız da aralıksız devam etmektedir. Bu sağlık merkezine dışarıdan da vatandaşlar geliyor. Özel hastaneden hiçbir farkı bulunmuyor. 


Akşam/Ercan Öztürk