İmar

Battal İlgezdi'nin imar plan tadilatı onaylanmadı!

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve eniştesinin ortak olduğu arazinin imarını arttırmak için belediye meclisine götürdüğü karar İBB’den geri döndü.

Ataşehir Belediyesi Başkanı Battal İlgezdi’nin, imar planı İBB’de kabul edilmedi.İlgezdi ve eniştesi Nurettin Şahin’in tapu sahibi olduğu yaklaşık 916 metrekarelik alanın plan değişikliği teklifi 19.11.2015 günü İBB meclisine geldi. Burada CHP’li İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri teklifin kabulü yönünde oy kullanırken, AK Partili üyeler ise hayır oyu verdi. İlgezdi’nin Küçükbakkalköy’deki söz konusu arazinin plan değişikliğini görüşmek üzere ilçe belediye meclisine göndermesi de dikkatlerden kaçmadı.


İlgezdi, plan değişikliği ile bodrum katlarını başka yerden kot alarak bodrum kat statüsünden çıkarıp normal kat haline getirmek istedi. İlgezdi bu sayede yamaçta bulunan araziye konduracağı yapıda kot farkı oyunu ile en azından 5 daire kazanmayı planlıyor. Arazinin bulunduğu mevkide ortalama bir daire fiyatını 1 milyon TL olduğu dikkate alındığında ise İlgezdi’nin 5 milyon TL’yi cebine atacağı ortaya çıkıyor. İlgezdi’nin üzerinde Buz Rezidans’ın reklamının yer aldığı arazide kot değişikliği yaparak, 1 dairenin ortalama 1 milyon TL’den satıldığı Ataşehir’deki vurgunu son dakikada önlenmiş oldu.


Ataşehir’deki Buz Rezidans’ta 17 dairelerinin olduğu ortaya çıkan CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 55 bin lira sermayeli “Sosyal Dönüşüm Vakfı” kurdu.


Star



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 

İlgezdi’nin tapu sahibi olduğu yaklaşık 916 metrekarelik alanın plan değişikliği teklifi 19.11.2015 günü İBB meclisine geldi. Burada CHP’li İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri teklifin kabulü yönünde oy kullanırken, AK Partili üyeler ise hayır oyu verdi. İlgezdi’nin Küçükbakkalköy’deki söz konusu arazinin plan değişikliğini görüşmek üzere ilçe belediye meclisine göndermesi de dikkatlerden kaçmadı.

 

1/1000’lik plan değişikliği sayesinde rant devşirmeye çalışan İlgezdi, plan değişikliği ile bodrum katlarını başka yerden kot alarak bodrum kat statüsünden çıkarıp normal kat haline getirmek istedi. İlgezdi bu sayede yamaçta bulunan araziye konduracağı yapıda kot farkı oyunu ile en azından 5 daire kazanmayı planlıyor. Arazinin bulunduğu mevkide ortalama bir daire fiyatını 1 milyon TL olduğu dikkate alındığında ise İlgezdi’nin 5 milyon TL’yi cebine atacağı ortaya çıkıyor. İlgezdi’nin üzerinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kızının da rezidansı bulunan Buz Rezidans’ın reklamının yer aldığı arazide kot değişikliği yaparak, 1 dairenin ortalama 1 milyon TL’den satıldığı Ataşehir’deki vurgunu son dakikada önlenmiş oldu.

 

Ataşehir’deki Buz Rezidans’ta 17 dairelerinin olduğu ortaya çıkan CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 55 bin lira sermayeli “Sosyal Dönüşüm Vakfı” kurdu.


Kot farkı nedir? Nasıl bulunur?


Kot farkı; İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor.Resmi gazetede 8 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan Planlı Alanlar Tıp İmar Yönetmeliğinin 19. maddesinde açıklanıyor;


MADDE 19

Aynı Yönetmeliğin 30. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.Madde 30- Binalara kot verilmesinde aşağıdaki esaslara uyulur:


1) Yoldan kotlandırma:

a) Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot verilir.

b)Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul edilir.

c) Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirlenir.

ç) Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin bina köşeleri hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul edilir.

d) Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (± 0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirlenir. Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır. Kademelendirme kot aldığı noktaya göre olması gerekli saçak seviyesi dikkate alınarak üst katlardan da yapılabilir.

e) Bitişik nizama tabi olup, farklı kat adedi ve farklı kotları haiz yollara cepheli köşe başı parsellerde, yolların kat rejimini bozmamak üzere en az 6 metrede bir kademelendirme yapılır.

f) Kademeli kotlandırmada her kademe, cephe boyunca (6.00) m.den aşağı olamaz. Son kademenin (6.00) m.den az olması durumunda bir önceki kademe seviyesine uyulur. Ayrıca her kademedeki bina bölümü kendi (± 0.00) kotuna göre, imar planı ile belirlenen saçak seviyesini geçemez.

g)Tabii zemin kotu yol kotu altında olan parsellerde, binalara verilecek azami kot parselin cephe aldığı yol hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesidir.


2) Tabii zeminden kotlandırma:

a) Arazinin meyilli olması durumunda, parselin tabii zemini yoldan yüksek ve ön bahçe mesafesi (10.00) m. veya daha fazla veya parselin tabii zemini yoldan aşağıda ve ön bahçe mesafesi (15.00) m. veya daha fazla ise tabii zeminden kot verilir.

b) Yola göre yüksek olan parsellerde, tabi zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m. den fazla geçemez.

c) Bir yola cepheli veya birden fazla yola cepheli olup, üzerinde birden fazla yapı yapılması mümkün olan parsellerde kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. Ancak, yola nazaran (3.00) m. yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu ilgili idarenin imar birimince yapı adasının tamamının bu madde hükümleri çerçevesinde etüdü ve bunun ilgili idare encümenince kabulü ile yapılır.


3) Köşe başı parsellerde kotlandırma:

a) Köşe başı parsellerde kot, yolların farklı genişlikte olduğu durumda geniş yoldan ve parsel orta noktası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden verilir.

b) Yolların aynı genişlikte olduğu, yollar arasındaki kot farkının en çok (1.50) m. olduğu durumlarda yolların kesiştiği tretuvar üst seviyesinden kot verilir.

c) Aynı genişlikte yolların kesişmesi sonucu meydana gelen ve yollar arasında 1,50 m.den fazla kot farkı bulunan, ön cephesi, uygulama imar planında işaretlenmeyen köşe başı parsellerde, kotu yüksek olan parsel cephesinin aritmetik ortalaması esas alınarak +0.00 kotu belirlenir. Röper noktası ve parselin yol cephesine rastlayan köşe kotları arasında 3,50 m. veya daha fazla kot farkı olması durumunda (1) numaralı bent hükümleri doğrultusunda kademe yapılır.


4) Köşe başından başka iki yola cephesi olan parsellere, cephe aldığı yoldan bu maddenin yukarıdaki bentlerine uygun olarak kot verilir.


5) İkili veya üçlü blok teşkil eden binaların her birisine yukarıdaki bentlere göre ayrı ayrı kot verilir.


6) Bu maddeye göre yapılan kotlandırma sonucu kot alınan nokta ile diğer yollar arasında kot farkı olması halinde binada en az (6.00) m. kademe yapılarak komşu parselde veya yolda bulunan diğer binaların yükseklik seviyesine ve kademelendirmeye uygun hale getirilecek şekilde projelendirilir.


Bir parselde birden fazla yapı yapıldığında her yapı için ayrı olarak yukarıdaki bentlere uygun kot verilir.

Tabii zeminden kotlandırma, ancak ilgili belediyenin imar birimince, yapı adasının tamamının etüdü ve bunun ilgili belediye encümenince kabulü ile uygulanır. Kot alınan noktanın tespitinde bölge kat rejiminin aşılmaması, komşu parseller dahil yol cephelerinde sokak siluetinin korunması esastır.”


Yukarıda yer alan maddeye göre,henüz tretuvarı belirlenmemiş ve kırmızı kotu tespit edilmemiş olan yollarda bu tespit işi ilgilisinin müracaatı üzerine yolun profilinin çıkarılıp yola ilişkin kırmızı çizginin geçirilerek onayının yapılması ilgili Belediye Başkanlığı’nca 30 gün içinde yapılıyor. Kot farkı nasıl bulunur?


Kot farkı nasıl hesaplanır?


Harita birimlerinde kullanılan ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak için  programlar geliştiriliyor.


Arazi ölçümü ile alınan kutupsal değerler kullanılarak noktaların kot ve koordinat değerleri hesaplatılıyor.

Hesaplamaların yapılabilmesi için yatay açı, yatay mesafe, kot farkı, reflektör yüksekliği ve alet yüksekliği verilerinin uygun şekilde girilmiş olması gerekiyor. Reflektör yüksekliği ile alet yüksekliği arasındaki farkı alarak noktaların kot değerlerinden çıkartılıyor


Bugün