Sektörel

Battalgazi'ye bütüncül dönüşüm planı!

Malatya’da yılan hikâyesine dönen kentsel dönüşüm çalışmalarının yanlış planlandığını söyleyen Battalgazi Belediye Başkanı ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gürkan, “Bütüncül planın entegrasyon şekilde olması lazım'' dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Malatya’da uzun zamandır tartışma konusu olan ama tam anlamıyla hayata geçirilemeyen Kentsel Dönüşüm faaliyetleri hakkında konuştu.

Malatya Son Söz Gazetesi'nden Rahime Gül Erbaş'ın haberine göre; kentsel dönüşümde bütüncül planı benimsediklerini söyleyen Başkan Gürkan, şu açıklamalarda bulundu: “Kentsel dönüşümle ilgili bizim yaklaşımımız, bütüncül plan yapılmasıdır. Bütüncül planı lokal uygulamalarla entegrasyon yapılmasıdır. Lokal uygulamaları bir TOKİ yapsın, 2 belediye kendi şirketleri ile yapsın. 3, ilgili Müteahhitler tarafından yapılsın. Ama bütüncül planı entegrasyon şekilde olması lazım. Bu mantığı kullandığınız zaman zaten,  kentsel dönüşüm ve Şehircilik Bakanlığı’na hiçbir gereksinim kalmadan ilgili müteahhitler rekabet esnasında belirlenen standartlara göre yapılacak, yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüme hadiseleri de olmayacaktır.  Düğmeyi doğru iliklemediğimiz kanaatindeyim.  Düğmeyi yanlış iliklersen çöz yap çöz yap ama bir türlü denk getiremezsiniz. Başta düğmeyi doğru iliklememiz gerektiğini düşünüyorum.  Yeniden O düğmeyi iptal edeceğiz, sıfırdan kentsel dönüşümün bütüncül planını yapacağız, Taştepe lokal uygulaması, Beylerbaşı lokal uygulaması,  Yamaç lokal uygulaması…  Ve orayı da yaparken sadece şehir plancılarına,  mimarlara güvenilerek bir plan da yapılmaz onu da söyleyeyim.  Buranın sosyolojik gerçeklerini, psikolojik gerçeklerini, demografik gerçeklerini, antropolojisini, demografik yapısını, tarihsel dokusunu ve oradaki mimarinin genel özelliklerinin hepsi bir arada bulundurularak bir plan yapılır. Ben yaptım oldu diyerek şehir planı yapılmaz.”

DENETİMLER SIKILAŞTIRILARAK DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN EVLER PLANLANACAK

Gürkan: “ Göreve geldiğimde denetimler sıkıştırılacak deprem yönetmeliğine göre evler planlanacak.  Ama bunların ötesinde şehir planları yapılırken, AK Parti seçim manifestosunda belirtilen yeşil alanların yatay mimarinin, çevre düzenlemesinin, kimlikli şehirlerin,  değerleri ile büyüyen şehirlerin ve değer üreten şehirlerin oluşması için planlamayı geniş bir alanda düşünmemiz lazım.  Dar manalı yaptığınız zaman bugünkü yaptığınız yarın tenkis edersiniz.  Planlamalar sadece şehir plancılarının yapacağı işler değildir.  Her türlü parametrelerin, disiplinlerin içerisinde yer aldığı bir planlama örneğinin gerçekleştirilmesi lazım.  Sadece sayısal boyutunu şehir plancıları haritacılar Mimarlar yapabilir ancak,  demografik, tarihsel, antropolitik anlamda anlamdaki durumlarını başka disiplinlerdeki alanlarında bir parametre olarak orada bulunmaları gerekir.  Mevcut yapıları da devletimizin deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde güçlendirmemiz gerekiyor.  Bazen güçlendirme yeniden yapmadan daha fazla maliyeti mal oluyor. Yasaya uymayan, deprem yönetmeliğine uymayan binaların bir an evvel gözden geçirmeleri lazım.  Aksi takdirde kişinin gönlünü hoş geliyor ama geçtiğimiz günlerde Kartal’da 20 tane vatandaşımız bina altında kalarak can verdi.  Bu tür şeylerin başta sağlıklı yapılması altyapısıyla üst yapısıyla, çevre düzenlemesi ile sağlık yapılması ile güçlü olması aynı zamanda çevreyi adaptasyonunu olması noktasında değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.