Genel

Baumit, ısı farklılıklarına yanıt verebilecek ürünler geliştiriyor!

Baumit, İnovasyon Merkezi’nde farklı iklim koşulları ve mevsimler arası ısı farklılıklarına yanıt verebilecek yüksek standartlarda ürünler geliştiriyor. Ancak öyle iki sıcaklık derecesi var ki ürünlerin uygulamalarında çok dikkat edilmesi gerekiyor.


Avrupa’nın en büyük kuru harç üreticisi olan Baumit, dış cephe ısı yalıtım sistemlerinden zemin sistemlerine, cephe kaplama ve boyalarından sıva sistemlerine kadar farklı ürün grupları ile hemen her ülkede projelerin kalitesine güvenerek tercih ettiği bir marka. Baumit İnovasyon Merkezi çalışmalarını, ürünlerin her ülkenin koşullarına yanıt verebilecek ortak bir reçetede ve belli bir kalite standardında olması yönünde çalışmalarını sürdürüyor. 


Bir ürünün geliştirilmesi ne kadar önemli ise, uygulamasının doğru yapılması da ürünün performansı ve yapıyı korumaya yönelik katkısını da o kadar yükseltiyor. Bu nedenle Baumit Türkiye; kış aylarında azalan hava sıcaklıkları ile birlikte ürün uygulamalarında hassas bir noktaya dikkat çekiyor, SUYUN DONMA RİSKİ.


Dış cephe ısı yalıtım sistemlerinden zemin sistemlerine kadar içerisinde su bulunan tüm ürünlerde belirtilen ısı değerlerinde uygulama yapılması son derece önemli. 


Özellikle yapıların dış cephe korumasını sağlayan ve enerji tüketimini en aza indirmeyi amaçlayan dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde bu konu daha da önem kazanıyor. Çünkü uygulamada yaşanacak sorunlar performansın düşmesine, sonrasında ise farklı sorunların yaşanmasına yol açabiliyor. 


Küresel iklim değişiklikleri nedeni ile daha zor kış ve yaz koşullarında ürün uygulamaları yapılmak zorunda kalınıyor. Bu nedenle Baumit Türkiye, içerisinde su bulunan ya da suyla hazırlanan tüm ürünlerde uygulama yapılacak ortam sıcaklığına ve yüzey sıcaklığına dikkat edilmesi gerekliliği üzerinde duruyor. Çünkü bu ürünlerde suyun sıvı halden katı hale geçişin başlangıç sıcaklığı olan +4 derece ile suyun gaz haline başlangıç sıcaklığı olan +35 derece kritik değerler. 


Ürünler formüle edilirken ana bağlayıcı alarak kullanılan çimento vb. maddeler su ile reaksiyona girerek mukavemet kazanıyor. Gerekli ilave katkılar dikkate alınarak uygun su oranları belirlenerek reçeteler oluşturuluyor. +5 derecenin altında donma geciktirici ilave ajanlar kullanımının; aynı şekilde +35 derece üzeri sıcaklıklar için su tutucu ajanlar kullanımının ürün performansına olumsuz etkiler yaratabileceğinden bu kullanımları önermiyorlar. Bunun yerine özellikle kış aylarında ürünlerin içerisinde bulunan suyun donma riskini engellemek için uygulama yapılacak ortamın gerekli koruma ekipmanları ile kapatılarak veya kaplanarak ısıtıcılar yardımıyla istenilen sıcaklık derecesi olan +5 dereceye yükseltilmesini; olgunlaşma süresince sıcaklık değerinin korunması gerektiğini belirtiyorlar. 


Yaz aylarında ise +35 derecenin üzerinde çalışma koşullarında uygulama yapılacak ortam ve yüzeyin güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmasının engellenmesini, belirtilen sıcaklık değerinin altına düşürülmesi için koruma örtüleri kullanılarak tecrit edilmesini öneriyorlar. Ayrıca gerekirse istenen sıcaklık değerlerine ulaşılana kadar uygun şartların beklenmesi ile uygulamaya devam edilmesini tavsiye ediyorlar.


Baumit, ileriye yönelik fikirler.