Kent Haberleri

Bayazid Paşa Medresesi’nde rekonstrüksiyon çalışmaları başladı!

Kentin kültürel değerlerini gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Hoca Taşkın Mahallesi’ne kültür merkezi olarak kazandırılacak Bayazid Paşa Medresesi’nde rekonstrüksiyon çalışmaları ilk harcın koyulmasıyla başladı.


Bursa’yı çağdaş bir geleceğe taşırken kentin kültürel değerlerini de gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından Hoca Taşkın Mahallesi’ne kültür merkezi olarak kazandırılacak Bayazid Paşa Medresesi’nde rekonstrüksiyon çalışmaları ilk harcın koyulmasıyla başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ecdat emanetlerinin bir bir öne çıkarıldığını vurgulayarak, yer üstündeki eserlere olduğu gibi yer altında kalmış ve zamanla yok olmuş tarihi değerlerin de kentte yeniden işlevsel olarak boy gösterdiğini söyledi.


“Yok oldu sayılan medrese yeniden küllerinden doğacak”

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Bursa’nın, marka değeriyle geleceğe taşındığını belirten Başkan Altepe, “Bugün tarihi bir gün. Medeniyetin başkenti Bursa’da 6 asırlık tarihi bir eser olan Bayazid Paşa Medresesi’ni orijinal haliyle gün yüzüne çıkaracak çalışmalarımıza ilk harcı koyarak başlıyoruz. Bu eser yok olmuş ve yerine binalar yapılmıştı. Büyükşehir Belediyesi olarak bu değeri ortaya çıkarmak için 6 binayı kamulaştırdık. “Bayazid Paşa Medresesi artık yok oldu” sayılırken yapı, yeniden canlanacak” dedi.

Başkan Altepe, tarihi yapının ilk günkü ihtişamı ve orijinal yapısıyla yapılacağını ifade ederek, “Bursa’da ecdadımıza olan vefa borcumuzu eserlere sahip çıkarak gösteriyoruz. Ecdat emaneti Bayazid Paşa Medresesi, kültür merkezi olarak yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bursa, her alanda hızla kalkınıp kabuk değiştiriyor. Bursa, yaşayan canlı bir tarih başkenti olacak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz tarihi değerleri öne çıkaran çalışmalarımızdan biri olan Bayazid Paşa Medresesi de kültür merkezi olarak Hoca Taşkın ve Yeşil bölgesine daha da değer katacak. Merkez, sosyal etkinliklerin yapıldığı Bursalıların buluşma merkezi olacak” diye konuştu.


“Bir yılda tamamlanacak”

Bayazid Paşa Medresesi’nin Çelebi Mehmet döneminde Vezirlik, Rumeli Beylerbeyliği ve Veziriazamlık yapan Bayazid Paşa tarafından yaptırıldığını anlatan Başkan Altepe, 6 binanın kamulaştırılmasının ardından Ağustos 2014 itibariyle yer teslimi yapılıp imalatlara başlandığını ve yapının Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı kontrolünde 1 yılda tamamlanarak kullanıma açılacağını söyledi.

Bayazid Paşa Medresesi’nin mevcut temel kalıntıları uyarınca rekonstrüksiyonu yapılarak aslına uygun biçimde yeniden inşa edileceğini anlatan Başkan Altepe, “600 metrekare taban alanına sahip olan medrese, kesme taş ve yığma taş sistemiyle inşa edilecek, temeller ankraj ve enjeksiyon yöntemiyle güçlendirildi. Proje uyarınca merpen ve rampa ile giriş kısmına ulaşılacak. Yapının orta kısmında 285 metrekarelik alanda yer alacak avlu çeşitli toplantı ve etkinliklere uygun olacak. Avlu üzeri lamine kaplı ahşap sistemle kapatılacak ve böylece her mevsimde etkinlikler için kullanılabilecek. Avlu çevresinde dershane, toplantı salonu, ofis seminer salonu ve teknik mekanlar olarak kullanılacak 425 metrekarelik odalar yer alacak. Yapı aslına uygun kubbe ve tonoz çatı sistemi ile tamamlanacak. Çevre düzeni ile entegre bir şekilde kültür merkezi olarak vatandaşların kullanımına sunulacak” şeklinde konuştu.


Ulu Şehir Bursa

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da konuşmasında, tarihi değerlerin Bursa’daki önemine işaret ederek, “Büyükşehir Belediyesi, bugüne dek pek çok tarihi eseri ayağa kaldırdı ancak bu eserin daha önemli bir özelliği var. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin bir döneminde tarihi eserlere gereken özen gösterilmediğinden bu eser yok olmuş ve üzerindeki arsaya imar verilmiş, binalar yapılmış. Orada oturan vatandaşların da kabahati yok, nereden bilecekler bu durumu? Büyükşehir Belediyesi, yeniden canlandırmak için bu eser için 6 binayı kamulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi, bugün maalesef ki bir dönemdeki duyarsızlıklar ve özensizlikler nedeniyle o binalara para ödemek durumunda kaldı. Bu nedenle, bu eser çok daha önemli. Kaybolmuş bir tarihi eserin yeniden ortaya çıkarılması konusundaki duyarlılığından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ve tüm ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Vali Karaloğlu, “Bursa, marka değeri yüksek bir şehir” ifadesiyle de kentin güçlü şehir markasının geleceğe taşınması konusunda Bursa’ya bir logo ve ‘Ulu Şehir Bursa’ sloganının kazandırıldığını hatırlatarak, tüm vatandaşların bu çalışmaları sahiplenmesinin önemine dikkati çekti.


Altepe’ye duyarlılık teşekkürü

Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Ali Ergün ile Hoca Taşkın Mahallesi Muhtarı Ufuk Varveren de mekanın Yıldırım’a değer katacağını belirterek Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte Bayazid Paşa Medresesi Kültür Merkezi’nin temeline ilk harcı dökerek çalışmaları başlattı. Törene, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ile Varna Milletvekili Ercan Sabahattin, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri ve Hoca Taşkın Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Mahalleliler de bölgeye kültür merkezi kazandıracak olan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.


Bayezid Paşa Medresesi’nin tarihi

Medrese, Çelebi Sultan Mehmet döneminde Bayezid Paşa tarafından yaptırılmıştır. Büyük bir dershane ve 11 oda olarak inşa edilen medresenin üzeri kurşunla kaplanmıştır. Bayezit Paşa, medresenin giderleri için İnegöl Halhalca (Helâlca) ve Fedalar ve İlarslan köylerini vakfeylemiştir. 1853’de kurşunları satılarak kiremitle örtülmüştür. Zaman içerisinde harabe olan medrese bazı bölümleri farklı nedenlerden ötürü yıkılmış, ayakta kalan kısımlarına Bulgaristan’dan gelen göçmenler yerleşmiş, dershane kısmı ise tütün kurutma yeri olarak kullanılmıştır.


Bayezid Paşa kimdir?

Yahşi Bey’in oğlu olan Bayezid Paşa aynı zamanda Osmanlı tarihinin önemli komutanlarından Hamza Bey’in kardeşidir. Yıldırım Bayezid döneminin vazgeçilmez devlet adamları arasında yer alır. Ankara Savaşı’na komutan olarak katılmış, Yıldırım’ın esir düşmesiyle korumasız ve zor durumda kalan 15 yaşındaki Çelebi Mehmet’i at sırtında ve tebdili kıyafetle zorlu yolculuklar sonrası Amasya Kalesi’ne kaçırmayı başarmıştır. Bu fedakarlığa karşılık olarak Çelebi Mehmet, kendisini yanından hiçbir zaman ayırmamış ve vezir yapmıştır.



Bursa Büyükşehir Belediyesi