Bayburt evlerinin restorasyonu başladı!
Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Bayburt'ta taştan inşa edilen Bayburt evlerinin restorasyonu başaldı. Evler, kırman örtüsüyle sivil mimarinin önemli örnekleri olarak tescillenmişti.
Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Bayburt'ta yüzyıllar önce taştan ve ahşaptan inşa edilen Bayburt evlerinin restorasyonu başladı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bayburt Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir süre önce yapılan çalışmalar kapsamında, sivil mimari örneği olarak tescillenen, ahşap bezemeleri ve kırman örtüsüyle dikkati çeken 44 evden 3'ünün yenileme çalışmaları devam ediyor.
Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, konu ile ilgili açıklama yaptı. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Bayburt'un, sivil mimari örneği kabul edilen kaleler, ibadethaneler ile evlere sahip olduğunu söyleyen Pehlivan, "Yapılar vatandaşlarımıza ait olduğu için bizlerle iş birliği yapmaları gerekiyor. İlk etapta kendileriyle iletişim kuruldu, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yer alan taşınmaz varlıklara destek sağlanmasına dair yönetmeliğe ilişkin bilgi aktarıldı. Yönetmeliğe göre, yapı sahiplerine hem proje aşamasında hem de belli nispette uygulama aşamasında destek sağlanıyor" diye konuştu.
Şehir merkezinde 44 sivil mimari örneği evin mevcut olduğunu dile getiren Pehlivan, "Şingah Mahallesi Kaleardı Yolu Caddesi üzerinde bulunan bir evin sahipleriyle iletişim kurularak restorasyon çalışmalarına başlandı. İnşallah önümüzdeki yıl bu evin restorasyonu bitecek. Yine Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ait Kavalılar Konağı'nda da onarım çalışmaları başladı ve etnografya müzesi olarak dizaynı yapılacak. Başka bir Bayburt evimiz ise Bayburt Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile restore ediliyor. Dolayısıyla, hali hazırda 3 konağımızda çalışma yapılıyor ve bunlardan biri bitme aşamasına geldi, diğerleri ise önümüzdeki yıl tamamlanacak" ifadelerini kullandı.
Tescilli yapı sahiplerine, ilgili kurumların desteklerinden yararlanarak evlerini restore ettirmelerini öneren Vali, "Bu konulardaki bilgilendirme çalışmalarını arkadaşlarımızla birlikte sürdüreceğiz. Bu eserler kadim kültürü yansıtıyor. O dönemlerdeki insanların hem yaşam alanlarını, geleneklerini, göreneklerini, o günün koşullarını bize yansıtıyor hem de tavanından tandırına kadar, ortak kullanım alanlarına ve sedirine kadar çok hoş duygular yaşatıyor" dedi.
Tescilli evlere sahip çıkmanın, aynı zamanda geçmişe de sahip çıkmak anlamını taşıdığını ifade eden Pehlivan, "Şehrimize gelen misafirlerimiz bir yandan binlerce yıllık geçmişi olan Bayburt Kalesi'nde, camilerimizde ve doğal güzelliklerde vakit geçirirken bir yandan da bu konakları ziyaret etmek suretiyle kültürel yansımaları çok daha yakından görme şansını yakalayacak" dedi.