Bayiler stokladıkları araçları satmaya başladı, ikinci el araçlarda satışlar gevşedi!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bayilerin bir kısmının, stokladıkları araçları mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladıklarını belirterek, “Artık müşterilerini ve hatta galerileri arayıp araç var, almak ister misiniz dediklerini görüyoruz. İkinci el satışlar da gevşedi" dedi.Geçen yıl sektöre "6 ay 6 bin kilometre" sınırlaması getirildiğini belirten Bolat, “Bireysel satıcıları da kapsayacak şekilde uygulamayı 6 ay daha uzattık
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ilk icraat olarak ikinci el otomobil piyasasına ilişkin harekete geçtiğini belirterek, sektöre ilişkin tebdili kıyafetle yoğun denetim gerçekleştirdiklerini ve tespit edilen stokçuluk faaliyetlerine ceza kestiklerini söyledi.
Geçen yıl sektöre "6 ay 6 bin kilometre" sınırlaması getirildiğini belirten Bolat, “Bireysel satıcıları da kapsayacak şekilde uygulamayı 6 ay daha uzattık. Bireyselde satışta 3'ü aşan satışlar, zaten ticari olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 4 bin 800 kişi, 50'den fazla satış yapmış. Bunlardan savunma istendi ve gerekli cezalar kesilecek" diye konuştu.
300 BİN LİRAYA KADAR CEZA VAR
İkinci el fiyatının, bu yıl sonuna kadar sıfır araç fiyatından daha yüksek olamayacağı yasağını koyduklarına dikkat çeken Bolat, şunları söyledi: "İlan siteleri, 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koyamayacak. Buna uyulmazsa 300 bin liraya kadar ceza verilecek. Türkiye Noterler Birliği ile işbirliği yapılacak. 15 Temmuz itibarıyla noterler de 3'ten fazla bireysel satışı yapılamayacak. Son iki haftadır alınan tedbirlerle önemli düzenlemeler yaptık. Bayilerin bir kısmı, stokladıkları araçları mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladı. Daha önce araç yok dedikleri müşterilerini geri çağırmaya başladılar. Hatta galerileri arayıp araç var alabilirsiniz diyorlar. İkinci elde satışların gevşediğini görüyoruz. Daha yüksek olan ikinci el satışların, sıfır araç satış fiyatına doğru aşağı indiğini tespit etmeye başladık."
MARKETLER MERCEK ALTINDA
Bolat, marketlere yönelik fahiş fiyat ve stokçuluk denetimlerinin yapıldığını belirterek, "81 ilde 53 bin firma 306 bin ürün denetimi yapıldı ve 212 milyon lira idari para cezası kesildi. 30 bin lira ile 300 bin lira arasında ceza uygulanıyor. Rekabet Kurumu kartel oluşumları ve rekabet bozucu eylemleri soruşturuyor. Ellerinde 35 kadar dosya var. Yeni bir perakende yasasını hazırlıyoruz. 8 ay önce yüzde 85,51 olan TÜFE, haziranda yüzde 38,21'e düştü. Son aylarda marketlerde fiyat dalgalanmaları azaldı" şeklinde konuştu.