Arsa ve Arazi

Baykar Makina'nın Arnavutköy'deki arazisi Özel Endüstri Bölgesi oldu!

İnsansız hava aracı projeleriyle ön planda olan Baykar Makina'ya ait arazi, Cumhurbaşkanı Kararı'yla İstanbul Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alındı. Özel endüstri bölgelerine dahil edilen firmalar önemli imkanlar buluyor. 

İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde yer alan, insansız hava aracı projeleriyle ön plana çıkan Baykar Makina’ya ait arazi Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla “Özel Endüstri Bölgesi’ne alındı. 

Sözcü'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde açıklandı:

“İstanbul İli, Arnavutköy İlçesinde, Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi mülkiyetinde bulunan ve ekli haridata sınırları gösterilen alanın, Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İstanbul Özel Endüstri Bölgesine dahil edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu’nun 4/Ç maddesi gereğince karar verilmiştir.”

“CUMHURBAŞKANI EK TEŞVİKLER VEREBİLİR”

Özel Endüstri Bölgeleri'ne alınan firmalar önemli fırsatlar kazanıyor. Harita, etüt raporu, imar planları, alt ve üst yapı projeleri bakanlıkça onaylanıyor. Bu işlemler için bedel tahsil edilmiyor. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlıklarca veriliyor ve söz konusu ruhsatlar için harç da ödenmesi gerekmiyor.

Özel endüstri bölgelerinin avantajları şu şekilde: 

-Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır olması için gereken altyapıyla ilgili masraflar, bakanlık tarafından giderilebilir. 

-Harita, etüt raporu, imar planları, alt ve üst yapı projeleri bakanlıkca onaylanır. Bu işlemler için bedel ödenmesi gerekmez. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve söz konusu ruhsatlar için harç ödenmez. 

-Yatırım için şart olan ‘ÇED gerekli değildir’ veya ‘ÇED olumlu’ kararları en geç 2 ayda verilebilir. Bakanlık tarafından verilen onay ve izinler ile tesisin üretime geçmesi için alınan diğer izinler ilişkili kurumlar tarafından 15 günde verilebilir. 

-Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni tanınır.

-İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde 5’i, stratejik yatırım olması durumunda ise binde 1’i şeklind hesaplanır. 

-Özel endüstri bölgeleri ile ilgili Cumhurbaşkanınca ek teşvikler getirilebilir. 

-Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği kapsamında oldukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden faydalanabilir.

-Bölgede bulunan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisi ile ilgili sözleşme ve taahhütnameler damga vergisinden muaf tutulur.

-Bölgede bulunan gayrimenkullerin ifraz, taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi sebebiyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerinde yapılan yapıların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaf sayılır.

İÇDAŞ'ın fabrika alanı Çanakkale Özel Endüstri Bölgesi oldu!